Problem ze znalezieniem sterów do karty dźwiękowej


(Awarps) #1

Witam, od razu przejdę do rzeczy.

Postanowiłem przejść z systemu Vista na XP (SP2) i tutaj pojawił sie problem ze sterownikami do karty dźwiękowej.

Jeśli chodzi o jej nazwę to znalazłem coś takiego : Audio output compliant standards - High Definition Audio

Żaden program do diagnostyki nie może znaleźć mi dokładnej nazwy tej karty - wiem tylko, że to Realtek i podejrzewam ( w internecie znalazłem podobny model lapka i w jego konfiguracji była ta karta), że może być to model :

Realtek ALC862@Intel 82801GBM ICH7-M HD Audio

Stosowałem się do wielu rad - m.in. do wcześniejszego zainstalowania łatki ( kb888111 )i a następnie sterowników, instalowałem też kilka wersji sterów i... nic.

Proszę o pomoc bo już kompletnie nie mam pomysłu co robić - może ktoś miał podobny problem.

Konfiguracja Toshiba Satellite a215-s4757 :

procesor : Mobile DualCore AMD Turion 64 X2 TL-56, 1800 MHz (9 x 200)

Nazwa płyty głównej TOSHIBA Satellite A215 << taką wskazał mi EVEREST


(Technik Elektro) #2

a te :

ftp://209.216.61.149/pc/audio/WDM_R183.exe


(Awarps) #3

Niestety, próbowałem i tych.

Oto zrzut z menadżera urządzeń :

zrzutbg3.th.jpg

Oczywiście stery, do których podałeś mi link instalują się bez problemów. Aktualizacja jednak już nic nie daje.


(Jag1661) #4

zobacz to:

viewtopic.php?f=19&t=207504


(Technik Elektro) #5

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft … en〈=en

spróbuj UAA dla HigH definition audio.


(Awarps) #6

Zainstalowałem WD182, j >> no i dźwięku nie ma .

Czy żółty wykrzyknik przy PCI Device może mieć coś wspólnego z problemem zainstalowania dźwiękówki ??

Rozumiem, że po prawidłowym zainstalowaniu powinna pojawić pozycja “Realtek High Definition Audio” w “Kontrolery dźwięku…” w menadżerze urządzeń ?? >> To zainstalowało mi się bo jest w “Dodaj, Usuń…”

zrzutvn4.th.jpg

** Czy UAA dla HigH definition audio instaluje po zainstalowaniu HDA ?? Bo wyrzuciłem i przy instalacji UAA wyskoczył komunikat po angielsku, w którym chodziło mniej więcej o to, że nie może znależź HDA.


(Technik Elektro) #7

to jest to nieszczęsne urządzenie dźwiękowe

jeśli takie jest urządzenie.

spróbuj jeszcze tych :

http://209.167.114.38/support/Download/ … 0.5477.zip

jak nie pomoże :

usuń wszystkie sterowniki -> zainstaluj UAA dla High Definition Audio -> i jeszcze raz sterowniki Realteka.


(Awarps) #8

Dźwięk jest !!

Po zainstalowaniu wyskoczyła nowa pozycja w “Inne urządzenia” " modem device on high definition Audio bus" stery ze strony Toshiby niby się instalują, ale nie wiadomo gdzie bo proces instalacji polega na tym, że wyskakuje info o procesie i… tyle. Kończy się i nie wiem gdzie to zainstalowało i nie wiem jak zaktualizować sterownik.


(Technik Elektro) #9

spróbuj tych od HP :

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft … ct=3210693

tak poza tym to zobacz w menadżerze urządzeń czy oby nie ma zainstalowanego modemu HD.


(Awarps) #10

Conexant - przypominam sobie, że to powinno być to.

W menadżerze nie ma pozycji modem HD.

Co do sterów, do których podałeś mi link - jutro to ściągnę wieczorem - mój “internet” w domu dzisiaj nie popisuje się, chyba, że coś się polepszy. Jeszcze raz wielkie dzięki za dotychczasową pomoc i zajrzyj proszę jeszcze do tego wątku.


(Awarps) #11

Przy próbie instalacji tego sterownika wyskakuje komunikat :

Błąd instalacji sterownika : brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik.


(Technik Elektro) #12

spróbuj tych

http://www.ehkz.com/mirror/Toshiba_A135 … 30mdmx.exe


(Awarps) #13

Niestety i to nie pomogło. W ogóle wyskakuje błąd przy rozpakowaniu, że archiwum jest uszkodzone.

Już kompletnie nie mam pojęcia co z tym zrobić.


(Piotr Wik) #14

a może kontakt z producentem lapka, powie ci jaką masz kartę, powinien mieć także sterowniki


(Artur Czarnecki) #15

hey mam taką prośbę.Ponieważ padł mi windows i zainstalowanie nowego bylo mozliwe dopiero po usunieciu partycji na nowym systemie xp profesional nie moge sobie poradzic ze znalezieniem sterownikow do karty muzycznej i nie mam pojecia jak sie ona nazywa model mojego nootboka to asus A3E.Bardzo proszę was o pomoc i z góry dziękuję…