Problem ze zresetowaniem Windowsa 10

Napisz dokładnie i po kolei jakie czynności wykonujesz. Bo “postanowiłem zrobić format” nic nie mówi.

Wykonałem zresetowanie ustawienia do stanu początkowego i kliknąłem opcję wyczyść tylko dysk na którym jest zainstalowany windows 10, później wybrałem kolejną opcję “usuń tylko moje pliki” i wtedy zaczął się proces resetowanie ustawień fabrycznych do stanu początkowego windows 10, więc wszystko przebiegało zgodnie z planem aż do tego momentu

A później wyskakuje ten komunikat, mam nadzieję że wszystko wyjaśniłem.

Normalnie uruchom komputer, otwórz Ustawienia > Aktualizacje i zaktualizuj system, łącznie z ewentualną aktualizacją do najnowszej wersji, czyli do wersji 1909.
Po tym ponów procedurę resetowania systemu do stanu początkowego.

1 polubienie

Wyjaśniłeś, że nie wiesz, co to formatowanie. Najlepiej bootowalnym gpartedem sformatujesz dysk, co usunie z wskazanej partycji wszystko do amen w systemie plików ntfs.
Po takim “formacie” masz mieć przygotowane bootowalne iso, czasem trzeba rufusa, bo nie wszystkie maszyny ruszą z iso windows 10 na pendriwie. To się nazywa czysta instalacja.

Astor dobrze Ci radzi.

Nie chcę się ośmieszyć ale po uruchomieniu komputera wyskakuje mi z powrotem to:

Więc nie wiem w jaki sposób mam wejść w ustawienia

… i po kliknięciu “Dalej” następuje restart i powrót do tego okna? Tak?

Dokładnie tak

No, to brak wejścia do systemu to już jest poważniejszy problem. Potrafię w tej sytuacji jedynie poradzić Ci normalną, “czystą” reinstalację systemu spod tzw. bootowania, o ile dysponujesz nośnikiem z instalatorem Windowsa 10. Ale może ktoś z forumowiczów ma inny pomysł?

A przy restarcie naciśnij SHIFT i co się pokaże :nauseated_face:

Niestety ale nic się nie pokazuję :frowning:

Mam pytanie, czy można windows 10 przywrócić do ustawień fabrycznych z poziomu biosu ? Tak się pytam z czystej ciekawości.

Generalnie mam drugi pc na którym jest zainstalowany działający windows 10, więc zrobię tak jak mówi Astor44

Można jedynie spróbować naprawy uruchamiania komputera, o ile dysponujesz nośnikiem (pendrajwem, płytą) z instalatorem Twojego Windowsa 10.

Dobra, myślę że nie ma sensu ciągnąć tego wątku zrobię tak jak doradza Astor, dalej już sam dam radę, dziękuję wszystkim za uwagę i pomoc, jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub rady to zawsze jestem na nie otwarty :slight_smile:

Na drugim PC otwierasz stronę https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Pobierz narzędzie, odpalasz narzędzie, zaznaczasz utworzenie nośnika dla innego komputera na podłączonym wcześniej pendraku, jak skończy to przepinasz pedzia do kompa który nie bangla i przy starcie klepiesz f12 aby wywołać boot menu, tam wybierasz z listy pedzia którego podłączyłeś wcześniej, instalacja rusza.
Powodzenia.
W razie jakbyś coś nie wiedział to pytaj.

Dobra wszystko poszło gładko, mam jeszcze pytanie bo mój windows 10 zepsuł się na dysku HDD na którym pracowałem i miałem parę plików na których mi zależy, postanowiłem zainstalować windows 10 na czystym dysku SSD bo są szybsze i bardziej wydajniejsze i tutaj pojawia się kłopot. Dane mam na starym dysku a na nowym już ich nie mam, jak podłączam stary dysk wraz z nowym to dysk HDD staję się “Dominujący” i wyświetla się ten uszkodzony windows zamiast tego nowego co jest na SSDeku, jest jakiś sposób żeby to było na odwrót ? Znaczy chcę żeby HDD służył nie jako windows a zwykły dysk z danymi, proszę o pomoc.

Zaznacz w biosie z którego ma system startować.

Mógłbyś mi bardziej to wyjaśnić ? Bo słabo się orientuję i mam problem ze znalezieniem tego w biosie.

Dzięki za udostępnienie poradnika, dobra to już chyba wszystko, dziękuję wam za uwagę i za pomoc, jeśli ktoś ma jakieś uprzedzenia to jestem na wszelakie dyskusje otwary :slight_smile: Narazie !