Yhm, to tak:
jeśli chodzi o dpoisywanie std::endl to ja po prostu przed klamerka(jeszcze przez int main()) uzywam using namespace std;
i tym samym oszczedzam sobie pisania, i dodatkowo optymalizuje kod, dzięki czemu wszystko szybciej dziala, a jesli ktos by chcial edytowac/pracowac na moim kodzie, ma przejrzysta sprawe 
Dalej, co do tego, że jest to zagmatwane spiesze z wyjasnieniami: otoz tak, fragment kodu jaki przedstawilem, jest jedna z kilku(raczej nastu-szczegol)linijek tworzacych prosty program obliczajacy prawde/falsz danego dzialania matematycznego, dodam iz na samym poczatku tzn od razu po pierwszej klamerce dosdalem int a; interesuje mnie tez na co mi dokladnie pozwala to pojecie, jako ze int jest jednym z trzech typow liczbowych (int double float), czy dzieki temu moge operowac na zmiennej “a”?
czy moze cos wiecej? a co do ‘\n’; to tak: zauwazylem tyle, że ustawiam ja zawsze na koncu polecenia wydanego przez cout (wyswietlanie tekstu na ekran), ale mialem raz czy dwa przypadek, że zamiast pojedynczego cudzyslowa musialem wziac to w podwojny czyli “\n”. Zeby nie bladzic po omacku wkleje ta linijke:
cout <
To tez linijka z dzialania matematycznego(jak nie trudno sie domyslic) ma ona wyswietlac kolejno wczesniej obliczone liczby, po kazdej spacje(oprocz ostatniej). Chcialbym wiedziec dlaczego jest tutaj uzyty podwojny cudzyslow, to nie blad, probowalem wstawic pojedynczy, i nie przeszlo, wiec cos w tym jest, chcialbym po prostu rozumiec WSZYSTKO co pisze - przyszlosc przede mna 
no rozpisalem sie, mam nadzieje ze ktos pomoze, aha jakby co to pracuje na windows xp, bo rzeczywiscie wersje kodu roznia sie dosyc znaczaco na windach i linuxie
O fajnie, 13 smok, dziekie za wytlumaczenie, akurat odpisales kiedy pisalem swojego posta,juz rozumiem o co chodzi z tym a, teraz tylko prosilbym o wyjasnienie roznic pomiedzy pojedynczym a podwojnym cudzyslowem znaku specjalnym \n 
a co do wartosci loginczych (true/false - 1/0) tylko chcialem sie upewnic ze chodzi o przypisanie(lub dokladniej podmiane bo a2==2 jest malo prawdziwe)dwojki do zmiennej a. Dzieki. Teraz jeszcze cudzyslowa w \n, no i wyjasnienie, czy int a; sluzy (albo czy tylko sluzy) do operacji na przypsanej zmiennej (tutaj “a”)
Z gory thx