Witam
Mam problem z komputerem , zacznę od początku :
Sprzęt :
Płyta główna: ASRock G31M-S
Procesor : 2x Intel Pentium III Xeon, 2333 MHz (Quad)
karta graficzna : ENGTX 275
Ram : 4GB
Zasilacz : Chieftec 650W
Opis problemu :
Od paru dni mam problem z komputerem . Gram w grę crossout i rozmawiam przez discord . Najpierw problem że spowalnia mi strasznie dźwięk z discorda , a po jakimś czasie grę spowalnia i laguje .
Wczoraj problem taki że przy uruchomieniu komputera , zaraz po wciśnięciu przycisku “power” na obudowie , załączają mi się wiatraki ale system nie startuje , po jakimś czasie ok.2min system startuje bądź potrzebuje “strzała” z przycisku restart i wtedy rusza … Tutaj pojawia się loteria czy odpali szybko czy bardzo powoli , ponieważ odpala i tak i tak jak mu się chce .
Rozebrałem kartę graficzną , wyczyściłem z kurzu, zmieniłem pastę termoprzewodzącą na radiatorze (przy pomocy wacików i zmywacza do paznokci ) , przesmarowałem pastą firmySilentumPC -Pactum PT-1 . Tak samo zadziałełem z procesorem czyli wyczyściłem z kurzu i wymieniłem pastę . Zasilacz także rozkręciłem i wyczyściłem z kurzu .
Problem nie zniknął , a nawet jest chyba gorzej , bo po tym jak już odpalę komputer (taka sama reakcja czasowa co wyżej ) i wchodzę do gry to jest tragedia . Gra już od początku nie chodzi stabilnie , lagi , zwiechy no nie da się grać .
Oprócz tego wszystko jest ok . Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie może leżeć wina ?? Czy zasilacz , czy płyta czy karta ??? Proszę o pomoc .
Jedyny kondensator który znalazłem który mnie niepokoi to ten z obrazka , reszta kondensatorów z zasilacza , kart graficznej i płyty głównej wyglądają na dobre . Miernika niestety nie mam
Wygląda podejrzanie, choć z tej perspektywy można się mylić. Należałoby go wlutować i pomierzyć, lub jeśli nie masz odpowiedniego miernika po prostu wymienić. Koszt minimalny.
Wymieniłbym całą sekcję.
Najcześciej kondensatory w jednej okolicy o takich samych parametrach.
Jeśli jeden jest suchy, to raczej reszta też już nie trzyma parametrów.