Problemy po overclokingu procesora

Witam . Mam problem z procesorem, który wygląda następująco :
Kupiłem procesor xeon e5450 wraz z płytą główną ( Asus P5K WS) oraz ram (4x2 GB DDR2) .
Wiem że ten procesor nie jest pod socket lga 775 ale jest odpowiednio przerobiony .
Na początku wszystko działało sprawnie i byłem zadowolony z zakupu. Pewnego razu postanowiłem podkręcić procesor z 3 GHZ DO 3,8. Wszystko działało prawidłowo lecz po miesiącu w grasz miałem efekt ,szarpania obrazu’’ ( Gry zaczęły słabiej chodzić). Po pobraniu programu OCCT oraz CPU-Z okazało się że procesor przetaktowóje się z 3,8 GHZ na 2,4 . Postanowiłem ustawić bazowe ustawienia procesora w BIOSie lecz teraz procesor też przetaktowuje się z 3 GHZ na 2 GHZ ( wygląda to tak: 3 ghz 2ghz 3ghz 2ghz…). Czy da się to jakoś naprawić ?

A nie jest procesor ugotowany? Jak temperatury?

Używan SPC Spartan 3 Pro i temperatury nie przekraczają 70 stopni pod obciążeniem

TCASE 67°C , czyli inaczej temperatura topienia rdzenia. Tylko gratulować.

Ale to na najcieplejszym rdzeniu. To nie jest możliwe z tym chłodzeniem.

A skąd to wiesz? Bo z opisu problemu wynika, że problemem jest najpewniej partacko wykonane kręcenie.
Albo nie wyrabia zasilanie/ tnie napięcie od przegrzania, albo uszkodziłeś przegrzewając.
Uszkodzonego procka nie naprawisz, jeżeli uszkodziłeś płytę, to też nie. Możesz, na upartego, sprawdzić procek na innej płycie bez kręcenia, jak objawy się powtórzą, to niestety tylko śmietnik.

Co?
70 stopni dla tego procesora to nic wielkiego.

Czy masz w biosie to wyłączone Enhanced Intel Speedstep Technology i C1E a Performance Enhance ustawione na Standard?

Ustawiłeś na sztywno PCI Frequency na 100 MHz?

Sorka, fakt zauważyłem teraz, ze to 67 dla to IHS nie Junka :wink:
Jakby nie patrzeć: przywrócić ustawienia początkowe, jak prblem nie ustąpi, to procek na innej płycie sprawdzić, jak nie ustąpi wywalić;)