Problemy po przeinstalowaniu na XP


(Sro Ka) #1

Witam. Jest to mój pierwszy post, no i w sprawach technicznych które dotyczą komputera jestem zielony, wiec prosze o pomoc.

Zatem , wczesniej miałem windowsa 2000 ,ale komp sie zawirusował wiec musiałem przeinstalowac , znajomy zrobił to na XP. Od tego czasu komp strasznie zwalnia(jest czysty nie ma wirusów) kiedy robi przynajmiej dwie zeczy na raz np. pracuje konwekter, no i w tym czasie nie moge otwierac nic innego (zaskakuje dopiero jakos po 1-2 minut)

Same podzespoły w nim są bardzo kiepskie;

procesor 496 MHz

RAM 384MB

Win XP pack. 1

dwa oddzielne dyski 6 GB i 28 GB

nie wiem co jeszcze mam dopisac zeby było to wszystko dobrze obiasnione.

Jak juz pisałem nie mam zielonego pojecia o "pracy komputera " wiec prosze o pomoc. I z góry dziekuje


(Andzia Sliwa) #2

Na tym sprzęcie nie powinno być problemów.

Zainstaluj Service Pack2.

Instalowałeś sterowniki płyty głównej i karty graficznej?


(Szymszejdi) #3

Na takim sprzęcie to mi win 98 cienko chodził a Ty masz XP! Przy takim procesorze najlepszy system jaki będzie u Ciebie w miare dobrze chdził to win 98


(sokeno) #4

Powyłańczaj wszystkie bajery związane z wyglądem xp. Ustaw wygląd a’la 98. Może masz jakiś antywirus co spowalnia system. Nie poleca nortona na takie sprzęty, zamiast tego spróbuj avasta.


(Igorenek) #5

:shock: Mi na 250 chodził bez problemów… Dopóki dysk nie siadł :stuck_out_tongue:


(JNJN) #6

Słaby procek.

Zobacz co tak obciąża procka wciśnij CTRL+ALT+DEL i zakładka procesy - może uruchomiony program obciąża na max CPU.

A jak było na WIN2000.

Sprawdź to:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 851#213851

I na XP z SP1 to min procek 700 - nie wgrywaj czasem SP2,wgraj tylko poprawki krytyczne do systemu.


(sokeno) #7

Ja mam procek 566 MHz Celeron, Gf mx 200 64 Mb, 320 ram, 40 + 20 HDD, win xp sp2 i jakoś mi bardzo dobrze chodzi. Po formacie poświęciłem ze 3 godziny na ustawienie i maszynka śmiga luksusowo. Fakt, że nie korzystam z „pełnej szaty graficznej xp” :P, i bez reszty bajerów. Zero zwiech i mulenia nawet przy obliczeniach photoshopa i innych programów graficznych.

Wszystko zmierza do odpowiedniej konfiguracji systemu i nie napchania dziadostwa w system :mrgreen:


(JNJN) #8

Jeśli używasz kompa jako maszynę do pisania i do netu to się zgodzę.

I jeśli Ci taki komp wystarcza to dobrze.


(sokeno) #9

JNJN mówimy o problemie z muleniem xp na słabszym sprzęcie, a nie o wykorzystywaniu komputera do jakiś określonych prac

A tak poza tym ja używam głównie Photoshopa. I “słabość” takiego sprzętu jak mój mi nie przeszkadza.


(Farall) #10

sokeno mulenie to sprawa bardzo subiektywna - ja mam kompa dwuprocesorowego i wcale mnie szybkością działania na kolana nie rzuca choć teoretycznie powinien. A bajerów nie mam żadnych, w trayu tylko antywirus, firewall i głośniczek systemowy. Jeśli tobie wtwój wystarcza to się ciesz, ale proponuję skupić się na problemie kolegi. Napisał że u komp muli i to że odpiszemy mu “A mój mi nie muli” w niczym mu nie pomoże. lamerr , przełącz się na klasyczny wygląd windowsa, wyłącz wszystkie bajery graficzne i zrób to co radzi JNJN - facet wie co mówi i niejednemu tu już pomógł


(Wigrus1) #11

Jeszcze radze pogrzebać w usługach http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723 trochę pamięci się zwolni

:arrow: to też się przyda :wink:


(Robloz) #12

Na którym dysku masz XP. Zainstaluj system na tym nowszym (szybszym).

Może być to wina starego dysku (6 GB ?), który za wolno wysyła dane.


(Farall) #13

Przy 384 Mb pamięci system nie korzysta chyba ze swapa aż tak bardzo żeby dysk spowalniał. Tym bardziej że on pisze że wystarczy że ma aplikacje pootwierane, nie wykonuje żadnych operacji z dużym uzyciem dysku. Ja bym obstawiał jako wąskie gardło procesor (bardziej niż RAN czy hdd) - 500 MHz to troche mało jak na XP


(Sro Ka) #14

Dziekuje wszystkim za pomocną dłon, co nieco sie poprawiło. Ale czego moge wymagac od mojego sprzetu. JNJN ,a o jakie poprawki krytyczne chodzi dokładnie?(moja wiedza na te tematy jest 0.5%), no i z tym przestawieniem kontroleraIDE na tryb transferu DMA nie udało mi sie (ale napewno to tylko z powodu mojej niewiedzy)jeszcze bede próbował

Złączono Posta : 10.02.2006 (Pią) 11:49

A i jeszcze jedno , co mi umkneło, po tym przeinstalowaniu na XP kontrolka pracy dysku swieci sie cały czas (a chyba nie powinna?) XP jest na tym 6GB


(JNJN) #15

A jak było na WIN2000 - czy czasem nie to samo.

A nie bawiłeś się przewodami od obudowy które idą do płyty głównej(przewód kontrolki HDD).

Wykonaj defragmentację tego dysku.

Może to świadczyć też o uszkodzeniu tego dysku.

Trzeba go sprawdzić narzędziami producenta.

Poprawki do XP z SP1 instaluję o numerach:

1 - kb826939

2 - kb835732

3 - kb833330

Oczywiście wszystkie do XP PL,reszta poprawek według uznania.

Poprawki do ściągnięcia masz tu lub google

http://www.microsoft.com/downloads/sear … laylang=pl

Najlepiej to zdjąć wszystkie partycje z tego dysku 6 GB,założyć jedną na NTFS i świeży system XP z SP1.

Ale najpierw trzeba ten dysk sprawdzić jak i całego kompa - XP jest strasznie kapryśny lub jak było dobrze powrót do WIN2000/WIN98SE.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048


(Sro Ka) #16

Wielkie dzieki za pomoc ,poprzestawiałem troszeczke ze znajomym , opierając sie na waszych radach, i iest lepiej niewiele ,ale jest . Jeszcze raz wielkie dzieki