wczoraj zakładałem nowa kartę graficzna, wiec porozkręcałem kompa zmieniłem miejsca dyskom - żeby karta weszła i miała miejsce. Podłączałem wszystkie potrzebne kable, inne urządzenia również taśmy itp. Gdy włączam komputer jakaś cześć jakby nie chciała “załapać” przy włączeniu. Pokazuje się na monitorze - Monitor going to sleep i słyszę “cykanie w obudowie” jakby coś cyknęło i od cykalo. Robi tak około 10 razy aż załapuje jest dźwięk nie wiem jakiej części po prostu robi “pi” włącza się obraz na monitorze i system startuje normalnie.
Co to może być ? czy to jakieś zwarcie gdzieś coś robi? mam wrażenie (na 100% nie jestem pewien bo to naprawdę minimalne uczucie) ze jak dotykam guzika reset lub obudowy to przechodzi mnie mrowienie w palcach - może gdzieś coś dotyka jakiegoś metalu czy coś?
zintegrowana chyba mam wylaczona - mozesz mi powiedziec jka to sprawdzic dokladnie to wejde do biosa i popatrze co tam jest
po 2 wyjalem stara wlozylem nowa - tyle ze nowa jest wieksza i musialem dysk odkrecic i go dac wyzej na półkę a drugi dysk nizej…
podlaczylem karte w szyne PCi pozniej kabel od zasilacza do wejscie PCI-e, na karcie sa 2 takie wejscie (dostalem dodatkowo 2 kable ) wiec wzialem jeden nowy kabel podlaczylem do PCI na karcie i koncowke do pasujacego kabla z zasilacza.
– Dodane 15.07.2011 (Pt) 12:54 –
ok przeczytalem poradnik niestety zrobilem tak jak tam sie odradzalo… najpierw wyciagnalem stara karte pozniej odinstalowalem sterowniki z tego co pamietam tylko jak teraz naprawic taki blad juz tego nie cofne…
a skad mam wiedziec co najpierw odinstalowac zeby wszystko bylo dobrze odinstalowane ?
wiem ze do radeona to wedlug poradnika powinienem odinstalowac
ATI displey driver
ati software uniinstaler utylity
i ati conrol panel jeszcze tam jest 15mb
a u mnie w dodaj i usun programy jest tylko Ati catalyst instal manager 16mb to nie sa raczej steroniki tylko ten panel… sterowniki mam zainstalowane bo pamietam instalowalem 11-6_xp32_dd_ccc_ocl i jest zainstalowane w folderze “Sterowniki” w ktorym jest folder ATI.ACE a tam foldery z MOM installproxy , graphics-previviews-common, Branding, core-statistic i help w ktorym nie ma zadnego uninstal tylko same ikony np .exe ktore wlaczaja te rzeczy…
od chipsetu instalowalem przed chwila (inny moj temat zalozony ) tam ktos mi podal sterowniki i zainstalowalem brakujace rzeczy bo mialem prblem z nimi tyle ze teraz nie wiem co odinstlowac z listy dodaj i usun programy ?