Problemy przy uruchamianiu się Visty

Witam

Problem wygląda następująco , wszystko uruchamiania się normalnie do momentu pojawienia się pulpitu oraz ikon skrótu programów na nim. Ładuje się tylko część programów do paska , następnie nic nie dzieje się przez około 2-3 minuty ekran odświeża się i dopiero wtedy ładuje się pozostała część programów. Dodatkowo raz na parę włączeń(3-5) , laptop nie chce zastartować przełącza się w tryb awaryjny robi naprawę przez odzyskiwanie systemu.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Vista 32-bit , SP2

ja miałem niedawno podobny problem na PC. u mnie wina leżala po stronie magiciso… coś dlugo ladował obraz płyty. u Ciebie może być podobnie ale z innym programem… wejdź w msconfig i w zakladce Uslugi i Uruchamianie odznacz te ktore uważasz za niepotrzebne lub które Twoim zdaniem mogą spowalniać system podczas startu …

np tlen z dużym archiwum…czy program z wirtualnymi napedami jak w moim przypadku… kombinuj

ale w Uslugach bezpiecznie jest zaznaczyc opcje zeby nie pokazywal uslug windows…

jak to nie pomoze to pomyslimy co dalej

//bo zakladam ze masz antywirusa i nie posiadasz “syfu” w kompie

Dziękuje za pomoc , Miałeś racje. Zacząłem grzebać w msconfigu , okazało po serii prób i błedów. Gryzł się Avast z Widows Defenderem . Po wyłączeniu Defendera problem znikł jak reką odjął.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc