Witam, próbuję odpalić już długi czas stronę, która na serwerze lokalnym chodzi normalnie, ale nie mogę jej odpalić na serwerze zdalnym nazwa.pl. Problem o ile się nie mylę leży w złych ścieżkach w include i require. Na przykład plik index_cookies.php, który znajduje się w katalogu “theme/default/”, dołącza plik z folderu głównego w taki sposób:
include "gora_new.php";
O ile się nie mylę powinno to wyglądać tak :
include "../../gora_new.php";
Po dodaniu tych dwóch powrotów do folderów nadrzędnych również wszystko co znajduje się w pliku gora_new.php, również idzie dwa razy do góry.
Takich plików na tej witrynie jest masa, a naprawdę bardzo łatwo coś zgubić przy ręcznym wpisywaniu. Zastanawiam się tylko jak to jest, że ta strona działa na serwerze lokalnym i nie przeszkadzają jej błędne ścieżki, a na serwerze zdalnym niestety to nie przejdzie.
Strona bez żadnej edycji wyświetla tylko logo, które jest zamieszone w pliku gora_new.
Dla sprawdzenia dałem powroty do folderów nadrzędnych i dzięki temu zaczęła się wyświetlać lewa belka z zawartością, ale zniknął baner. (tak więc niby wczytuje ten plik, ale w środku już jest coś namieszane)
Poszukuję jakiegoś rozwiązania tego problemu. Edycja setek plików, w projekcie, w którym nie miałem swojego wkładu jest dużym problemem.
Więcej informacji, jeśli plik index_cookies.php jest ładowany przez plik z głównego katalogu wtedy ładowane przez niego pliki będą miały podane ścieżki względem katalogu głównego
Dlatego definiuje się katalog główny w pliku index.php jako
Ok dzięki, widzę, że czekam mnie dużo zmian. Na stronie w wielu includach podany jest na sztywno zewnętrzny odnośnik do tej samej strony, która stoi na dedyku.
– Dodane wtorek, 15 października 2013, 19:26 –
Może opisze problem dokładniej.
Mam plik index.php:
Ma on w sobie trzy “include”:
1.include (“theme/Default/index_cookies.php”);
2.include (‘config_nowe.php’);
3.include (‘module/news_nowe.inc.php’);
Skupię się tylko na tym pierwszym.
Plik index_cookies posiada pięć “include” i każdy odnośnik “src” lub “href”, odnosi się bezpośrednio do plików z głównego katalogu(my jesteśmy w katalogu theme/Default/), np. src=“whcookies.js” oraz src=“images/logo.png”.
Najważniejszy plik tutaj dołączany to:
include (“gora_new.php”);
Znajduje się on w katalogu głównym. (my wciąż się znajdujemy w theme/Default).
Plik gora_new.php posiada trzy “include” plików, które znajdują się w katalogu głównym oraz odnośniki bezpośrednie np. src=“images/reklama.jpg”.
Jeśli to plik index.php z głównego katalogu ładuje plik “theme/Default/index_cookies.php” to ścieżki do ładowania w tym pliku (index_cookies.php) podajesz względem pliku index.php z głównego katalogu.