Hej! Proszę o pomoc z moim dyskiem. Załączam niżej skany z CrystalDiskInfo, HDTune i MHDD.
Czy tego dysku da się jeszcze chwilę używać, a jeśli nie pod systemem, to czy opłaca się go używać jako dysku zewnętrznego (np. dla jakichś mniej ważnych danych)?
W ogóle po zerowaniu i remapowaniu w MHDD zrobiłem skan i SMART i dalej pokazuje mi 32 niestabilne sektory. Wykryło 5 badów, chociaż w tym komunikacie po remapie pokazanych było 24, więc o co chodzi?
Btw. czy dobrze zrobiło się zerowanie, skoro w MHDD trwało to mgnienie oka, a napisane było, że przetworzono 0,0 Mb? Powtarzało się przy każdej próbie.
Jedynie co Ci możemy pomóc to adresy sklepów gdzie kupisz nowy dysk - obecny dysk możesz przeznaczyć na dane łatwe do odzyskania (filmy, muzyka, część backupów), ale osobiście bym tam nic ważnego nie trzymał.Podstawowy dysk talerzowy 1TB to wydatek rzędu 200zł.
Zdarza się, że MHDD jest kapryśny bądź ma problemy ,w dokonywaniu zerowania czy remapu. Użyj programu Vivard do wymienionych operacji a sam skan po operacjach, dokonaj MHDD. Jak będą takie same efekty co teraz, to bachus już podpowiedział kierunek działań.
Podłączyłem dysk pod kieszeń, uzyskałem SMART-a z CrystalDiskInfo (niestety, MHDD dalej nie chce się uruchomić). Wciąż pozostaje 10 niestabilnych sektorów. Remapować ponownie?
Coś dysk, ma problem aby dokonać realokacji uszkodzonych sektorów, jak i też w trybie wymuszonym jako uruchomienie ramapu. Zrób nieprzydzielone przez partycjonowanie, miejsce od początku dysku, między np. 16 GB a 20. Jeśli nowe bady będą się pojawiać po za obszar nieprzydzielony jaki zasugerowałem, albo w innych obszarach i tez będą problemy z dokonywaniem remapu. To dysk zostanie zakwalifikowany na jeszcze mniej ważne dane. Wszystko zależy, jako szybko nowe uszkodzone sektory, będą się pojawiać.
Niestety, nie rozumiem zbytnio. Mógłbyś bardziej naprowadzić? Btw. czy mogę zrobić to, o czym piszesz, z innego kompa przez USB? Jeśli tak, to jakim programem?
Jeszcze jedna prośba o rzut oka na SMART-y z CDI moich dwóch zewnętrznych HDD. Jeden z nich to dysk wymienny LG (ten Toshiba), drugi to dysk z mojego poprzedniego laptopa. Czy one się jeszcze nadają, pociągną, czy też mam się spodziewać problemów/utraty danych za jakiś czas?
Przy Seagacie jest jeszcze parametr FE Ochrona przed upadkiem: bieżący i najgorszy po 100, próg i raw po 0.
Pytam kontrolnie, bo prawdopodobnie będę kupował nowego laptopa z dyskiem SSD, ale zastanawiam się, na ile mogę polegać na tych HDD, które mam. Mogę oczywiście dokupić zewnętrzny dysk - tylko czy wtedy inwestować w docelowo dysk zewnętrzny HDD czy jakiś inny HDD, który mogę sobie podpiąć pod kieszeń SATA na USB 3.0, bo akurat mam jedną wolną?
Zobacz w tematach jak ustawić poprawnie CrystalDiskInfo i ponowne screny.
Na szybko Toshiba złom, Seagate OK.
Edit:
Ustaw program tak, aby wartość Raw miała postać dziesiętną i dopiero scan, czyli ustawienie programu: Funkcje - Advancet Feature - Wartość Raw i ustawienie 10 DEC.
Dysku Toshiba nie spisywał bym jeszcze na straty. Mianowicie ma realokowane sektory, ale nie zanotowano błędów odczytu. Mogące świadczyć, o szybkiej automatyczne reakcji dysku, na uszkodzone sektory. Na tyle szybkie, że nie zanotowano błędów odczytu. Smart wykazuje że dysk prawdopodobnie miał przygodę wstrząsową, która mogła przyczynić się do powstania badów, ale była szybka reakcja dysku. Parametry świadczące o tej przygodzie to; BF, nie jest duża wartośc 1, ale drugi parametr DC w liczbie błędów 21, raczej potwierdza o zdarzeniu wstrząsowym większym niż by to wynikało z parametru BF w liczbie 1. Oraz realokowane sektory też mogące świadczyć o możliwej przyczynie przez wstrząs. Co za tym idzie, zostaje monitorować tylko czy nie pojawią się w najbliższym czasie błędy odczytu parametr 01, czy pojawienie się niestabilnych sektorów C5,a parametr 05 wartość nie będzie się zwiększać od aktualnego w liczbie 104. Do pełnej diagnozy można dokonać skanowanie programem MHDD który listuje wolne sektory. Jeśli błędy wykazane w smart ,powstały tylko z przygody wstrząsowej. To zostaje tylko obserwować ,czy teraz może jest stan stabilny. Nie mniej jednak na liczbę 104 sektorów realokowanych, i związane z tym przeskakiwanie głowicy do obszaru rezerwowego. Dysk taki na, dysk systemowy raczej nie można polecać, ale na dysk na dane z upewnieniem się stabilności stanu już prędzej.