Problemy z dyskiem (instalatory)


(Szamot56) #1

Cześć, mam dość niespotykany problem i nawet nie bardzo wiem jak go opisać... Chodzi generalnie o to, że nie mogę prawie niczego zainstalować (niczego co ma powyżej 1 GB) ponieważ wyrzuca mi różne błędy, za każdy razem inne. Zawsze podczas instalacji (World of Warcraft, Splinter Cell, jakaś gra z CD-A, itd.) lub podczas rozpakowywania (Amerca's Army, spakowane i podzielone obrazy płyt DVD)<= wszystkie gry są nowe i co najważniejsze org. Nie działają zarówno kopie jak i oryginały. Nie mam pojęcia co sie dzieje ponieważ wczesniej takich problemów nie miałem.

Dodam, że ostatnio wymieniłem bebechy kompa: AMD Athlon 3000+ s939, GA-K8N Pro-SLI, 768 MB RAM, NVIDIA GF 7600GS 256MB, SEGATE 160GB, Windows XP Pro (SP2)


(JNJN) #2

Zacznij od sprawdzenia pamięci:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125

Zasilacz:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809

Taśmy sygnałowe i napędy CD.

Czy nie masz coś kręcone?


(Szamot56) #3

Sprawdziłem pamięć i wszystko jest ok.

Zasilacz tez śmiga, taśmy wymieniłem, a napędy powyłączałem.... i problem niestety nadal się pojawia :frowning:

Nic nie było kręcone.


(system) #4

ocz. system nowy również zainstalowany?


(JNJN) #5

To dziwna sprawa?

Masz dwa moduły pamięci sprawdź na jednym i jakie to moduły pamięci dokładnie.

Dysk sata I czy II,czy ATA?

Może płyta uszkodzona.

I podaj te błędy?

I to co wyżej - czy masz zainstalowany świeży system? po wymianie płyty głównej


(Szamot56) #6

System oczywiście zainstalowałem nowy i nawet dysk sformatowałem.

Dysk to ATA(ten podłączany na IDE), a pamięci to: Kingston 512 400DDR i Kingston 256 PC2100 (tylko tyle wyczytałem z nalepek)

Błędy podam jak wrócę do domu. Głównie są to błędy typu CRC, niby porysowanej płyty i "The memory could not be written" -jeśli to coś da.


(system) #7

wyjmij ze slotu kość - tą PC 2100 i zostaw samą 512-tkę i wtedy się pobaw - RAM-y różne cuda robią , tym bardziej różne kości.


(JNJN) #8

I tu może być problem bo CPU pracuje na FSB 200(400) i prawdopodobnie pamięć ustawiona też jest na FSB 200(400),czyli z Kingstonem nie ma problemu bo to PC3200 200(400),ale tu może być przetaktowany ten drugi moduł PC 2100 133(266) - wyjmij ten moduł i sprawdź kompa tylko na 512.

Sprawdź ustawienia biosu - parametry CPU i pamięci.


(Szamot56) #9

Nie wiem dlaczego nie wpadłem na to wcześniej :slight_smile:

Wypięcie tej pamiątki pomogło. Dzięki wielkie