Problemy z dyskiem

Mam problem z dyskiem. Kupiłem sobie kieszeń ubs do dysku hdd i windows nic z tym nie robi. W kieszeni świeci się lampka ale sam dysk nie działa. Jest wykrywany ale nie mogę nic z nim zrobić nawet sformatować. O co chodzi?

Dysk 2,5 czy 3,5 cala?

2.5 cala

Jaka obudowa?

A podłączasz pod USB 3? Laptop czy stacjonarny?

gembird 2.5 cala

podłączam pod usb i laptop

A próbowałeś podłączyć w inne gniazdo USB? On ma za małe napięcie, powinieneś podłączyć przez jakiś hub z zasilaczem.

Co to znaczy, że nie działa? Nie słychać rozpędzających się talerzy, czy po prostu nie pojawia ci się w eksploratorze plików?
Jeśli to drugie to włącz zarządzanie dyskami i przypisz mu literę.

Dwie opcje:

1. Dysk szwankuje (W kieszeni świeci się lampka ale sam dysk nie działa. Jest wykrywany ale nie mogę nic z nim zrobić nawet sformatować.).
  2. Gniazdo USB nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej wydajności prądowej. Podepnij ten dysk w kieszeni przez aktywnego huba USB (hub USB z zewnętrznym zasilaniem).

Albo pod USB 3.0, które daje większy prąd.

W teorii.

Można też tak:

proxy-image

Ale nie spotkałem się jeszcze z kieszenią USB 3.0 na dysk 2,5 cala, która wymagałaby więcej niż 900mA.

Problemem nie są kieszenie (ani nawet dyski w nich siedzące) tylko zgodność wydolności prądowej gniazd USB 3.x z normami (zwłaszcza w sytuacjach, gdy pod inne gniazda USB również coś podpięto).