Problemy z dźwiękiem


(Zolin738) #1

Witam wszystkich, mam problemy z dźwiękiem, po każdorazowym uruchomieniu komputera nie ma dźwięku. Już próbowałem chyba wszystkiego: instalacja nowszych oraz starszych sterów, przeinstalowałem sterowniki od płyty głównej, itp. Problem nadal pozostaje. Wklejam raport z Everesta:

--------[EVEREST Home Edition (c) 2003-2005 Lavalys, Inc.]------------------------------------------------------------


    Wersja EVEREST v2.20.405/pl

    Strona domowa http://www.lavalys.com/

    Typ raportu Szybki raport

    Komputer DSA-7177DE05333

    Generator raportu CYGAN

    System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition 5.1.2600 (WinXP Retail)

    Data 2008-11-15

    Czas 07:17



--------[Podsumowanie]------------------------------------------------------------------------------------------------


    Komputer:

      System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition

      Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3

      DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

      Nazwa komputera DSA-7177DE05333

      Nazwa użytkownika CYGAN


    Płyta główna:

      Typ procesora Unknown, 2615 MHz

      Nazwa płyty głównej Nieznane

      Mikroukład płyty głównej Nieznane

      Pamięć fizyczna 3072 MB

      Typ BIOS'u Award Modular (07/20/07)

      Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

      Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)


    Ekran:

      Karta wideo NVIDIA GeForce 8800 GTS (320 MB)

      Monitor BenQ FP931/T904 [19" LCD] (15162393)


    Multimedia:

      Karta dźwiękowa Realtek HD Audio output


    Magazyn:

      Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller

      Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller

      Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller

      Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE

      Kontroler SCSI/RAID ABA1BIUT IDE Controller

      Dysk fizyczny SAMSUNG HD403LJ SCSI Disk Device (372 GB)

      Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-H44N

      Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B (16x/52x DVD-ROM)

      Napęd dysków optycznych SHMZKLW YNGXEBCDMN0 SCSI CdRom Device

      Status dysków SMART OK

(XMan) #2

Jaką masz płytę główną ?


(Zolin738) #3

Płyta główna: Gigabyte NForce 570SLI GA-M57SLI-S4, karta dźwiękowa zintegrowana Realteka

Właśnie przed chwilką restartowałem komputer i znów nie było dźwięku! Pomaga tylko to:

w menadżerze urządzeń wyłączam i odinstalowuję "sterownik magistrali Microsoft UAA dla High Definition" potem skanuję w poszukiwaniu nowego sprzętu i aktualizuję sterownik od Realteka i jest w porządku do następnego restartu kompa. Już mi się to znudziło. Co robić?


(Seba86mu) #4

lalamido , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj UAA Bus Driver.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa. Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.


(XMan) #5

Są trzy te same płyty z różnym ( rev...) :

http://www.gigabyte.pl/search/GA-M57SLI-S4

O tyle będzie łatwiej że wszystkie mają tą samą kartę dżwiękową tzn. Realtek ALC883.

/ również mam tą samą kartę tylko inną płytę i XP Prof. /.

Nie wiem co masz obecnie zainstalowane :

  1. Odinstaluj UAA oraz sterowniki do karty dżwiękowej.

  2. Przeczyść komputer CCleanerem :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22 ... r+2.13.720

U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

  1. Zainstaluj UAA - Universal Audio Architecture 29.9 MB :

http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv ... s4_10.html

  1. Zainstaluj sterowniki Realtek R2.03 :

http://www.sterowniki.net.pl/koment.php ... 8cf2bd5289

/ zwróć uwagę na jaki system pobierasz /.

  1. Zainstaluj ponownie biblioteki DirectX 9.0c :

viewtopic.php?f=7&t=213229

Przy każdej instalacji zrób restart komputera. Jeżeli nie będzie głosu na tych sterownikach to sprawdż na sterownikach Realtek Azalia z podanej p/w strony - przy UAA.

Sprawdż czy w Menedżerze urządzeń nie ma wykrzykników lub znaków zapytania.

Sprawdż czy w Start -> Panel sterowania -> Dżwięki i urządzenia audio wszędzie jest wpisana karta dżwiękowa.

Tematy :

viewtopic.php?f=2&t=284996

viewtopic.php?f=2&t=283749

viewtopic.php?f=19&t=205720

Poprawki KB888111 nie instaluj ponieważ dotyczy SP2 a Ty masz SP3.


(Zolin738) #6

ok już ściągam stery, zaraz napiszę o rezultatach.

Jak na razie wszystko działa bez zarzutów, robiłem 3 restarty oraz 2x wyłączałem kompa.

Dziękuję koledzy za pomoc. :slight_smile: