Problemy z grafiką lub monitorem

Witam,

Wczoraj oczyszczałem komputer z kurzu. Po włączeniu miałem lekkie problemy, obraz gasł na chwilę i się pojawiał. Byłem przekonany, że coś ruszyłem przypadkiem przy karcie graficznej (GF 6600GT). Jeszcze raz zajrzałem, podłączyłem ponownie kartę graficzną. Wszystko było w porządku, działał normalnie.

Dzisiaj rano trochę podziałałem z aplikacjami biurowymi, potem odpaliłem grę. Po jakiś 20min obraz się zawiesił, komputer zmuliło, w pewnych miejscach ekranu wyskoczyły kolorowe piksele. Zrobiłem reset i okazało się, że obraz zaczął się psuć. Zrobiłem zdjęcia telefonem. Dodatkowo co jakieś 4-5 sec robił się czarny ekran i po upływie ok. 6-7 sec ponownie pojawiał się obraz.

Co ciekawe po upływie 2-3h odpaliłem go z ciekawości. Jestem zdziwiony, bo już działa normalnie. Od godziny na nim pracuje bez problemów. Temperatura normalna 55C, w stresie dochodziła do 77C. Macie może jakiś pomysł co jest przyczyną? Karta do wymiany?

7y2a1twzy689_t.jpg

r9b91i8asy3m_t.jpg

rayncb7qqtak_t.jpg

Temperatura normalna za wysoka i jak sprawdziłeś temperature w stresie?

Programem SpeedFan.

Padająca karta grafiki,piksele robią się w różnych miejscach pewnie,może się przegrzewać,chłodzenie może nie działać - wentylator na karcie może być zabrudzony,albo może padać,jest to prawdopodobne,jeśli po 20 minutach od uruchomienia gry komputer się zawiesił-procesor graficzny znowu zaczął się przegrzewać.

Nie licz na to,że program dobrze pokazuje temperaturę

Skoro piszecie, że to wina temperatury to może faktycznie wymienię ten wentylatorek, jakoś głośno chodzi pomimo odkurzenia.

gbt-6600gt-3d.jpg

Mam dokładnie taki typ chłodzenia, może gdzieś dostać sam wentylatorek?

Zwróć uwagę,czy komputer nie ma pozatykanej wentylacji i czy ten wentylatorek chodzi po włączeniu komputera,sprawdż sterowniki,zmień w razie czego na starszą wersję,może są z wadliwej serii sterowników,gdzieś czytałem,że jedne przegrzewały karty,napisz jeszcze jaki masz zasilacz,moc i marka,może jakiś z czarnej listy i podaje złe napięcie do karty przy obciążeniu

Sterownik: NVidia 307.83.

Zasilacz: Mode Com Feel-350ATX (w tym roku stuknie mu 8 lat).

Wentylaorek chodzi, ale dość głośno pomimo oczyszczenia łopatek. Zdecydowanie najgłośniej ze wszystkich pracujących w komputerze.

Zasilacz z czarnej listy,równie dobrze on może to powodować,jego żywot się kończy i pod obciążeniem nie daje rady,gry najbardziej obciążają kartę grafiki i wymagają od zasilacza mocy,ten nie dając rady wiesza kartę

To słabo, bo to wygląda na większy wydatek. Mogę go jakoś dokladniej sprawdzić?

Ps.Jakiej marki zasilecze warte są uwagi Twoim zdaniem? Bez fajerwerków i mega mocy, stabilne za rozsądną cenę.

Cheftec,CollerMaster,OCZ

lista dobrych i złych zasilaczy PC,jeśli twój ma 8 lat,to może być sygnał jego zbliżającego się końca

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Sprawdzić go można tylko miernikiem,mierzy się napięcia na liniach i patrzy jak odbiegają od normy,jeśli na jakiejś linii ma być napięcie 5 volt,to musi być ono stabilne,nie może “skakać” pomiędzy 5,a 3 volty.Zasilacz pod obciążeniem musi dać radę to utrzymać,słaby tu kapituluje.

Wymieniłem radiator na karcie, zmieniłem pastę termoprzewodzącą, dodałem jeszcze jeden wentylator w przedniej części obudowy.

Przez ok. 2h grania nie było problemów. Oby już tak zostało. Jak będę miał czas to sprawdzę jeszcze napięcia tego zasilacza.

Dzięki za pomoc.