Wczoraj oczyszczałem komputer z kurzu. Po włączeniu miałem lekkie problemy, obraz gasł na chwilę i się pojawiał. Byłem przekonany, że coś ruszyłem przypadkiem przy karcie graficznej (GF 6600GT). Jeszcze raz zajrzałem, podłączyłem ponownie kartę graficzną. Wszystko było w porządku, działał normalnie.
Dzisiaj rano trochę podziałałem z aplikacjami biurowymi, potem odpaliłem grę. Po jakiś 20min obraz się zawiesił, komputer zmuliło, w pewnych miejscach ekranu wyskoczyły kolorowe piksele. Zrobiłem reset i okazało się, że obraz zaczął się psuć. Zrobiłem zdjęcia telefonem. Dodatkowo co jakieś 4-5 sec robił się czarny ekran i po upływie ok. 6-7 sec ponownie pojawiał się obraz.
Co ciekawe po upływie 2-3h odpaliłem go z ciekawości. Jestem zdziwiony, bo już działa normalnie. Od godziny na nim pracuje bez problemów. Temperatura normalna 55C, w stresie dochodziła do 77C. Macie może jakiś pomysł co jest przyczyną? Karta do wymiany?
Padająca karta grafiki,piksele robią się w różnych miejscach pewnie,może się przegrzewać,chłodzenie może nie działać - wentylator na karcie może być zabrudzony,albo może padać,jest to prawdopodobne,jeśli po 20 minutach od uruchomienia gry komputer się zawiesił-procesor graficzny znowu zaczął się przegrzewać.
Nie licz na to,że program dobrze pokazuje temperaturę
Zwróć uwagę,czy komputer nie ma pozatykanej wentylacji i czy ten wentylatorek chodzi po włączeniu komputera,sprawdż sterowniki,zmień w razie czego na starszą wersję,może są z wadliwej serii sterowników,gdzieś czytałem,że jedne przegrzewały karty,napisz jeszcze jaki masz zasilacz,moc i marka,może jakiś z czarnej listy i podaje złe napięcie do karty przy obciążeniu
Zasilacz z czarnej listy,równie dobrze on może to powodować,jego żywot się kończy i pod obciążeniem nie daje rady,gry najbardziej obciążają kartę grafiki i wymagają od zasilacza mocy,ten nie dając rady wiesza kartę
Sprawdzić go można tylko miernikiem,mierzy się napięcia na liniach i patrzy jak odbiegają od normy,jeśli na jakiejś linii ma być napięcie 5 volt,to musi być ono stabilne,nie może “skakać” pomiędzy 5,a 3 volty.Zasilacz pod obciążeniem musi dać radę to utrzymać,słaby tu kapituluje.