Nie jestem pewien, czy wybrałem odpowiednią kategorię, ale mniejsza. Jak w temacie, mam problemy z internetem w taki sposób, że mam znacząco zwolniony internet. W umowie jest ustalone 8.1 Mbps (korzystam z usług RFC), natomiast aktualnie, kiedy robiłem często testy na speedtest.net , to zawsze wynik wynosił 5 - 7.30 Mpbs i jest to bardzo irytujące w np. grach wieloosobowych. Zainstalowałem nowe sterowniki, ale najwidoczniej nic to nie pomogło. Ma ktoś jakieś pomysły w rozwiązaniu tego problemu.
Eh… i mam szukac na stronie dostawcy, że masz internet radiowy? Powiem szczerze, ze powinieneś się cieszyć, to i tak nie jest zły wynik, jak przy 7 masz problem i przy 8 on całkowicie nie zniknie. Problem lezy w infrastrukturze, zakłócenie a w eterze, przeciążenie łącza, za słaba moc Twojego nadajnika… aktualizacja sterowników wiele nie pomoże, musiałbyś pociągnąć kabelek do centrali.
Kiedyś tak nie miałem i miałem stabilne łącze, oraz na poziomie tych 8 Mpbs.
To nie wiesz, że na forach jak chcesz pomóc to masz być Wróżką z TVN z 3 w nocy bo po co coś więcej napisać?
Bo może mniej ludzi korzystało z tego dostawcy, może mniej zakłóceń było w eterze. Pretensje składaj do operatora swojego.
… a ilu kolegów z ulicy korzystało z tego dostawcy? Czy nie wybudowali może nowego nadajnika GSM na budynku gminy? Większe obciążenie łącza czy “hałas” obniża przepustowość… Zgłoś problem, jak nie da się, to zmiana firmy lub pogodzić się.
No?!.. Teraz jest już normalnie. Co jest z tym światem nie tak?
Kogo pytasz? Co ci nie pasuje? Masz problem? Idź do księdza, on zawsze pomoże tylko nie zapomnij o gotówce na tacę.
Bo sąsiad nie pobiera już pirackiego wiedźmina i nie obciąża łacza, zróbcie listę kto kiedy może korzystać z sieci
ja osobiście korzystam z internetu radiowego i mam w umowie prędkość 8mb/s a dzierga mi ponad 20 mb/s
Bądźmy poważni…
Jesteśmy.
Internet radiowy jest z natury wolniejszy, ma mniejsza przepustowość i jest bardziej podatny na zakłócenia. Jeżeli infrastruktura była tworzona kilka lat temu, powstały nowe źródła “hałasu”, zwiększyła się liczba użytkowników lub ich przeciętny transfer to właśnie przyczyna spadków. Zrób screeny i wyślij pismo do dostawcy… lub poszukaj kogoś na kabelku.