Posiadam router ASUS DSL N55U jest on odpięty do internet Orange Neostrada. umieszczony został na piętrze w domu, ponieważ tam jest ulokowany kabel .
Na parterze posiadam 2 wzmacniacze Wifi - D-Link DAP 1620. Są one ulokowane w salonie w innych miejscach. Łącze się przy pomocy sieci wifi poprzez wzmacniacz.
Jeden dedykowany jest pod urządzenia mobilne : laptop, telefon. Drugi podpięty jest pod mój mini-PC Zotac, w tym przypadku działam na wifi ale zastosowałem rozwiązanie LAN i sam wzmacniacz podpięty jest kablem Lan bezpośrednio do komputera.
Na speed testach wzmacniacze działają z max prędkością łącza - 10 mb/s . Światełka mocy palące się na urządzeniach są pełne 3 - wszystko niby jest o.K lecz niestety, nie wiedzieć czemu korzystając np z laptopa łącząc się z siecią wifi przez Dlink po pewnym czasie zupełnie gubi sieć, łączność na pewien czas. Strony się nie wgrywają. Po kilku minutach wraca wszystko do normy. Speed test wykazuje max prędkość, Podobnie jest na 2 urządzeniu Dlink. Podpowiem, że posiadam dynamiczne IP, dzwoniłem także do Orange po ich stronie niby wszystko O.K.
W czym może być problem ? Dlaczego gubi zasięg czy też połączenie ? Mnie się wydaje, że trzeba to wszystko lepiej skonfigurować połączyć mój router z siecią bezprzewodową D-LINK.
Ile urządzeń podpiętych jest do sieci? Może główny router jest za słaby i się “przegrzewa”?
2 urządzenia : laptop + Mini PC, smartphony łączą się przez sieć komórkową. Dodam , że oba komputery działają na systemie linuks Mint 19, przeglądarką Firefox.
Podejrzewam, że z routerem jest O.K, wymieniany był rok temu, poprzednio miałem Netgear nie pamiętam modelu ale z siecią było to samo co teraz wraz z routerem Asus.
A aktualizacji firmware w tych wzmacniaczach próbowałeś?
Mam wgrany najnowszy firmware w Asusie oraz Dlink.
Rozumiałbym stan rzeczy, gdybym miał bardzo słabe transfery ale bedąc w domu na parterze łącząc się przez wifi na urządzeniu D-linka na speed tesćie prędkość jest taka jak po kablu z głównego routera.