Problemy z kartą NVIDIA

Witam
Mam laptopa firmy TOSHIBA, windows 8.1, procesor inter core i5, lecz laptop nie widzi karty graficznej NVIDIA geforce (taką mam na naklejce :p), przez co muszę korzystać z karty intel HD graphics 4000. Proszę o pomoc

sterowniki zainstalowane?
Czy menadżerze urządzeń karta jest widoczna ale obok niej jest żółty wykrzyknik?

karta%20graficzna1

tylko to widać

Ok. Podaj dokładny model tego laptopa. Bo być może będą się tutaj ludzie troić i głowić jak rozwiązać ten problem a okaże się, że naklejka przyklejona na obudowie dla szpanu a laptop w ogóle takiej karty nie posiada. Sprawdzimy najpierw dokładnie w specyfikacji co w nim siedzi.

właśnie problemw tym, że nie wiem jaki to model, kupiłem od gościa który naprawiał mi poprzedniego laptopa i mówił, że ta karta tam jest

Na obudowie laptopa powinien być umieszczony jaki to model. Popatrz dokładnie. Często jest to na spodzie obudowy.

nie jestem pewnien czy to model, toshiba satellite c55 - A - 10M

Jeżeli to ten model to faktycznie powinien posiadać tę kartę: NVIDIA GeForce 710M
Masz tak od samego początku, że karta nie jest widoczna? Czy na przykład zniknęła po aktualizacjach systemu. Spróbuj do powyższej karty zainstalować sterowniki.

od początku jej nie widać, zawsze był widoczny tylko intel

laptop był używany, więc mogło zniknąć z aktualizacjami u poprzedniego właściciela

tutaj masz sterowniki dla tej karty. Spróbuj pobrać i zainstalować je.
https://www.geforce.com/drivers/results/132844
Jest to wersja dla W8.1 64bit

1 polubienie

Kupowałeś używany, czy nowy ze sklepu swego czasu?
Często kupuje się lapki z uszkodzoną grafiką dedykowaną i ją na stałe wyłącza dokonując modyfikacji w hardware płyty głównej.
Czasami sprzedają coś takiego z zyskiem i nie zawsze potrafią informować, że dedykowana jest wyłączona.
Zobacz, czy BIOS ją widzi normalnie.

jak wyżej pisałem, kupiłem używany

sterownik1
zainstalowałem i wyskakuje błąd

Więc teraz pozostaje to o czym pisał kolega wyżej. Sprawdzić czy karta widoczna jest w BIOS. Być może jest też wyłączona w nim o ile BIOS na to pozwala.
Przy starcie systemu wejdź do BIOS i sprawdź czy jest ona w nim widoczna.

jak wlaczyc BIOS i sprawdzic widocznosc tej karty?
zielony jestem w tym temacie :smiley:

Nie podałeś modelu.
Sprawdź F2 lub F1 lub ESC i te same z naciskane razem z klawiszem Fn (tuż po włączeniu spamuj nimi)
Karta powinna być w którejś zakładce w BIOS. W niektorych Thinkpadach jest to w Display, nie wiem jak w innych.
Wskazuje się tam domyślną kartę zintegrowaną lub dedykowaną.

Jak nie znajdziesz to możesz z pendrive uruchomić Linux i podam Ci polecenie to sprawdzenia jaki hardware jest obecny.

Jeśli karta jest wyłączona w BIOS to Linux tak samo pokaże jej brak jak windows.

Może też tak być, że poprzednia płyta główna padła i została wymieniona na taką bez karty dedykowanej. Kolejna sprawa to karta dedykowana padła i zamiast robić reballing, zwyczajnie został chip wylutowany i ewentualnie dodatkowe pamięci.

Nie mogę nigdzie znaleźć w biosie ustawień z kartą graficzną