Piorun Uderzyl w Dom a Komputer Nie Byl Podpiety Do Listwy Tylko Prosto Do Gniazdka
I Teraz Są Takie Objawy:
Po Wlączeniu Kompa Zapala sie wszystko cd-rom świeci itp Ale Komp Sie Wsumie Nie Uruchamia i nie ma tego pisknięcia przy uruchamianiu i monitor się nie zapala
Myslalem ze to karta graficzna ale ta karta dziala na innym kompie i nawet po uruchomieniu kompa bez karty graficznej nie ma tego piskania ze niby czegos brakuje nic zero reakcji tylko sie uruchamia zaswieci cd-rom dysk i stoi tak… jak wyjme pamiec RAM to jest to samo nic sie nie zmienia
kiedyś po uderzeniu pioruna spalił mi się modem. Objawy dawał takie, jak opisujesz. Chłopaki po przetestowaniu w serwisie kazali mi kupić nową płytę główną i procek. :mrgreen: (no nie zły ten serwis) Dopiero po wyjęciu modemu wszystko ruszyło jak gdyby nigdy nic.
Nie nie Ta Plyta nie ma karty Sieciowej wbudowanej jest tylko wlozona na PCI zwykla karta sieciowa a net byl z radiowki ale teraz komp nie jest podpiety pod zaden modem…
Złączono Posta: 14.10.2006 (Sob) 0:56
tzn jest wpieta tytlko ta karta sieciowa ale nie jest nic do niej podpięte…
marwią mnie kondesatory czy jak to się nazywa tzn 5 kondesatrow ktore sa w okół procesora mają na górze pomarańczową substancje tzn bardzo kruchą i suchą i łatwo jest ją zczyścić
Ostatnio wymieniałem ram - mam 4 kości - 2 jednej marki, dwie drugiej. Jak je zainstalowałem mieszając marki w slotach komputer zachował się jak opisywałeś w pierwszym poście.
a teraz dostałem się do procesora i wygląda on tak że jest niby ładny tzn cała ta płytka jest brązowa taki kolor płytki hehe ale na środku jest metalowy kwadracik na którym są jakieś napisy i niby wszystko ok ale jak przejchałem palcem po tym kwadraciku to dużo śrebnego czegoś zostało mi na palcu:|
ale w 95 % przy uderzeniu pioruna najpierw leci procek i płyta główna - krzem - superprzewodzacy. Zobacz jakim napięciem jest zasilany, a jakie dostał.
Kolega miał przypadek, że pękła mu płyta cd podczas odtwarzania - co wywołalo przepięcie w napędzie CD, a za tym poleciała płyta i procek.
Zaoszczędził na płytach cd parę groszy, a wymienił płytę i procka.
No, ale miejmy nadzieję, ze Ciebie to nie dotyczy. Walcz, dobrej nocy
do kopiowania plyt zabespieczonych przed kopiowaniem chce zrobic kopie gier poniewaz prowadze kafejkie internetowa i nie chce wiecej dawac orginalnych plyt cd prosze o odpowiedz
To pasta do lepszego odprowadzania ciepła. Lepiej jej nie ścierać.
EDIT:
Nie zauważyłem odpowiedzi powyżej :mrgreen:
Jak nie możesz sam dać sobie rady ze zdiagnozowaniem uszkodzonej części to lepiej, zanim kupisz i płytę główną i procka, skocz do najbliższego serwisu a chłopaki sprawdzą ci co na pewno się spaliło.