Problemy z konfiguracją D-Link DI-524 z internetem z kablówk

Witam,

na początku przepraszam jeśli temat wydaje się podobny do setki innych już istniejących, ale niestety po poczytaniu tamtych tematów, jedyne porady jakie znalazłem, to albo nie dotyczące takiego internetu jak mój, albo porady typu “oddaj sprzęt do sklepu i kup inny”…

W każdym razie problem wygląda tak, że pierwszy raz mam do czynienia z routerem…

Na początku powiem, że sieć ma wyglądać w ten sposób że PC po kablu do routera, a laptop przez wi-fi.

Internet mam z kablówki (vectra)

no i postępując wg. instrukcji podpiąłem kompa kablem do routera, następnie router do modemu i dopaliłem cd z pseudo-instalką, gdzie teoretycznie po paru krokach powinno wszystko śmigać, a w praktyce wyskakiwały błędy typu “sprawdź czy kabel do PC jest podłączony”, “błąd sieci, sprawdź czy masz internet” itp.

w końcu przebrnąłem przez to, wszedłem w ustawienia routera i tu zaczęły się schody

po pierwsze nie wiem czy wybrać dynamiczne czy stałe IP (mimo tego że wiem że mam stałe [88.156.70.2] bo może tu trzeba coś inaczej poustawiać?), czy może połączenie PPoE???

słyszałem też taką opinię, że najpierw należało zklonować MAC adres, a dopiero potem podłączyć modem, bo jesli najpierw podepnę do modemu to się pokiełbasi…

generalnie udało mi się stworzyć sieć bo laptop widzi przez wi-fi peceta, ale nie moge się połączyć z netem, a gdy klikam na właściwości połączenia to w pozycji “wysyłanie” jest informacja “niedostępne” (odbieranie działa - widać jak bajty lecą)

proszę o jakąś pomoc, bo walczę z tym już od 2 dni bezskutecznie…

aha, na stronie producenta znalazłem coś takiego:

"Podłączamy router do zasilania i wpinamy w pierwszej fazie kabel z modemu do portu WAN, natomiast do portu 1 komputer, do którego wcześniej był podłączony modem.

Następnie wchodzimy we właściwości “Moje miejsce sieciowe”, klikamy prawym przyciskiem myszy na “Połączenie lokalne” i wybieramy właściwości. Następnie wybieramy właściwości protokołu internetowego TCP/IP i wprowadzamy adresy:

Adres IP: 192.168.0.4

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

Podstawowy DNS: 194.204.159.1

Alternatywny DNS: 194.204.152.34

Klikamy dwa razy na “OK”

Otwieramy przeglądarkę i wchodzimy na stronę konfiguracyjną routera: http://192.168.0.1

login: admin

hasło: puste

Kolejno przechodzimy do zakładki: Home>WAN i naciskamy przycisk Clone MAC Address.

Po tej czynności dostęp do internetu będzie możliwy."

niestety w momencie gdy wpiszę te dane i zapisze zmiany, nie mogę wejść do ustawień routera, no i oczywiście netu nadal nie mam…

Router podłączasz do prądu (jeśli coś w nim mieszałeś, najlepiej go zresetuj – spinaczem biurowym naciśnij mały przycisk oznaczony napisem RESET), oraz podłączasz do niego kabel RJ45 wychodzący z modemu, który otrzymałeś od Vectry.

Następnie masz dwie drogi. Kablem sieciowym łączysz bezpośrednio router i komputer, lub korzystasz z Wi-Fi – wtedy wyszukujesz sieci bezprzewodowe i łączysz się z niezabezpieczoną siecią o nazwie Dl-524.

Później przechodzisz do konfiguracji modemu – 192.168.0.1

login: admin

hasło: puste

Zapomnij o klonowaniu adresu mac.

Najlepiej od razu wybierz „Run Wizard” i postępuj zgodnie ze wskazówkami.

Adres IP ustaw jako dynamiczny. Serwer DHCP ma być włączony (Enabled).

Jeśli łączysz się przez Wi-Fi, to pamiętaj, że po zmianie SSID będziesz musiał ponownie wybrać sieć.

Podobnie, jeśli będziesz wprowadzał ustawienia zabezpieczeń (WPA/WPA2).

super!!

wielkie dzięki!! nie wiem jakim cudem, bo robiłem to chyba już 100 razy, ale tym razem podziałało:)))

zrobiłem połączenie na pececie, no i jak widać właśnie piszę czyli net śmiga:)))

aaaaale… byłoby zbyt pięknie… nie potrafię podłaczyć się do tej sieci laptopem (przez wi-fi) tzn, połączenie mam, ale mam komunikat, że “ograniczenie lub brak łączności”.

i jeszcze, że “ten problem wystąpił ponieważ sieć nie przypisała adresu sieciowego do tego komputera”.

tak podejrzewam, że pewnie muszę coś ustawić w routerze, żeby udostępnił net dla laptopa, tylko co…?

Pytanie nieaktualne, wystarczyło wrzucić nowe sterowniki do wi-fi i po kłopocie :slight_smile:

jeszcze raz dziękuję za pomoc! !!

temat można zamknąć.

no i kurka wodna jednak nie można zamknąć tematu :slight_smile:

no więc wszystko fantastycznie śmigało do czasu jak musiałem zresetować routera do ustawień fabrycznych…

teraz walczę znowu, próbując dokładnie tych samych króków co wcześniej, ale z jakiegoś powodu router nie dostaje adresu i nie mam żadnych ustawień WAN, a wygląda to w taki sposób:

10ex2.jpg

w757.png

Z tego co ja pamiętam (a mam ten sam router) to podpinało się tylko kompa do routera (ale internetu nie podpinasz) i instalowało z płytki, a później dopiero będziesz proszony o podpięcie neta, ale moge się mylić.

dodam że serwer DHCP zmieniłem na “włączony” ale nadal jest to samo.

z płytką mam nadal tak samo jak pisałem wcześniej - wywala jakieś dziwne błędy nie mające z tym nic wspólnego…

ale najgorsze jest to, że poprzednim razem zrobiłem wg. zaleceń kolegi Elesofta i wszystko śmigało, a teraz mimo powtarzania krok po kroku nie działa…

Od dawna wiadomo, że żadnych płytek nie należy używać. Ja też miałem z tym kłopot i ustawiłem wszystko ręcznie. To jest zresztą jeden z prostych routerów i ustawienie go to żadna filozofia

no więc skoro żadna filozofia to może jakaś porada co do ustawień WAN?

Masz IP dynamiczne czy stałe w tej Vectrze?

Jak IP jest dynamiczne to ustawiasz pierwszą opcję od góry i wszelkie dane są automatycznie ładowane od dostawcy

Jak masz statyczne to wybierasz opcję “static IP address” i ustawiasz dokładnie tak jak sam napisałeś

Co do routera - jaki masz firmware? U mnie jest wersja 2.07 z marca tego roku. Być może trzeba zaktualizować firmware skoro masz jakieś kłopoty. Jak potrzebujesz to mogę Ci podesłać

bardzo bym był wdzięczny za podesłanie bo chociaż router był kupiny we wrześniu to pewnie soft jest stary… sprawdzić nie mogę bo w pracy jestem :frowning: (bartholio@gmail.com)

co do IP to na chwilę bieżącą już sam nie wiem bo ponoć coś mieszają ostatnio.

Ale jak poprzednio go ustawiałem to wybrałem dynamiczne, serwer DHCP włączyłem, wszystko pięknie załadował i śmigało jak szalone… a teraz po resecie jest kaszana bo nie pobiera już sam i tak jak na screenie widać wszędzie same zera…

a czy w ustawieniach DHCP, opcja Static DHCP ma być włączona czy nie? i co w końcu z tymi MACami? klonowac czy nie?

z góry dzięki za pomoc

Bardzo proszę. Może jeszcze komuś się przyda

http://www.sendspace.pl/file/aBXCVxBx/

Pamiętałeś o sklonowaniu adresu MAC? Widocznie router nie może pobrać ustawień z serwera DHCP, gdyż go modem nie przepuszcza

no cóż, moja wersja to 2.04 :slight_smile:

więc mam nadzieję, że to właśnie ten problem… chociaż kilka dni temu działało…

no nic, to robię update’a i zaraz się wszystko okaże… albo i nie :expressionless:

no i lipa :frowning:

nadal nie pobiera ustawień WAN…

Wpisz zatem wszystko ręcznie na podstawie szablonu, który sam podałeś. Nasuwa mi się tylko taka mała uwaga - dlaczego nie ma problemu ze współpracą tego routera z sieciami osiedlowymi, Neostradą czy UPC tylko ciągle czytam, że ktoś ma problemy z Vectrą? Taka kiepska jest ta Vectra czy co?

w momencie gdy wpisuję ręczne ustawienia z szablonu router odmawia współpracy, nie mogę się na niego ponownie zalogować bez resetu, a netu oczywiście nadal nie ma…

nasuwa się pytanie, czy może się router nie posypał? bo niby dlaczego wcześniej dzialało wedle wskazówek, a teraz nagle nie?

a poza tym jak wpisze ręcznie to tak jakbym mu dawał ustawienia IP stałego, a on ponoć ma dynamiczne i sam sobie powinien pobrać…

a co do Vectry? w moim mieście mam do wyboru tepse, netie jakieś nędzne radiówki no i vectrę czyli 2Mb za jakieś 40zł - wybór sam się nasuwa…

co do jakości rzadko jest max prędkość ale praktycznie non stop 90%, w nocy przyspiesza 4-krotnie, baaardzo rzadko brak sygnału, więc nie ma za bardzo co narzekać - no chociaż jest trochę lipa z dyn. IP bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale wygląda na to że wszyscy użytkownicy V. w mieście mają to samo IP…ale ponoć już to zmieniają (i to też może być przyczyną tego że nie potrafię się skonfigurować)…

Może faktycznie padł? Próbowałeś zresetować urządzenie przyciskiem?

próbowałem przyciskiem, próbowałem go odłączać od prądu na dłużej… nic

tylko czy możliwe jest żeby padł, a diody mimo wszystko mrugały tak jak w przypadku poprawnego połączenia?

ehh… zaczynam się powoli poddawać

Oczywiście. Jest to możliwe

no cóż… powiem tylko tyle… zresetowałem na raz modem i router, podłączyłem najpierw modem do routera, a potem kompa do routera…

…i nie zdążyłem nawet wejść na panel ustawień z routera, a net już śmigał… delikatnie mówiąc dziwne :slight_smile:

ale co lepsze, jak spróbowałem sklonować MACa, aby było zgodnie z “wytycznymi” to net padł i musiałem resetować na nowo.

Tak więc, póki co, wszystko śmiga jak szalone, na MACu z routera…

szkoda słów, ale ważne że działa :slight_smile:

dzięki za szczere chęci pomocy! :slight_smile: