Witam,
na początku przepraszam jeśli temat wydaje się podobny do setki innych już istniejących, ale niestety po poczytaniu tamtych tematów, jedyne porady jakie znalazłem, to albo nie dotyczące takiego internetu jak mój, albo porady typu “oddaj sprzęt do sklepu i kup inny”…
W każdym razie problem wygląda tak, że pierwszy raz mam do czynienia z routerem…
Na początku powiem, że sieć ma wyglądać w ten sposób że PC po kablu do routera, a laptop przez wi-fi.
Internet mam z kablówki (vectra)
no i postępując wg. instrukcji podpiąłem kompa kablem do routera, następnie router do modemu i dopaliłem cd z pseudo-instalką, gdzie teoretycznie po paru krokach powinno wszystko śmigać, a w praktyce wyskakiwały błędy typu “sprawdź czy kabel do PC jest podłączony”, “błąd sieci, sprawdź czy masz internet” itp.
w końcu przebrnąłem przez to, wszedłem w ustawienia routera i tu zaczęły się schody
po pierwsze nie wiem czy wybrać dynamiczne czy stałe IP (mimo tego że wiem że mam stałe [88.156.70.2] bo może tu trzeba coś inaczej poustawiać?), czy może połączenie PPoE???
słyszałem też taką opinię, że najpierw należało zklonować MAC adres, a dopiero potem podłączyć modem, bo jesli najpierw podepnę do modemu to się pokiełbasi…
generalnie udało mi się stworzyć sieć bo laptop widzi przez wi-fi peceta, ale nie moge się połączyć z netem, a gdy klikam na właściwości połączenia to w pozycji “wysyłanie” jest informacja “niedostępne” (odbieranie działa - widać jak bajty lecą)
proszę o jakąś pomoc, bo walczę z tym już od 2 dni bezskutecznie…
aha, na stronie producenta znalazłem coś takiego:
"Podłączamy router do zasilania i wpinamy w pierwszej fazie kabel z modemu do portu WAN, natomiast do portu 1 komputer, do którego wcześniej był podłączony modem.
Następnie wchodzimy we właściwości “Moje miejsce sieciowe”, klikamy prawym przyciskiem myszy na “Połączenie lokalne” i wybieramy właściwości. Następnie wybieramy właściwości protokołu internetowego TCP/IP i wprowadzamy adresy:
Adres IP: 192.168.0.4
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Podstawowy DNS: 194.204.159.1
Alternatywny DNS: 194.204.152.34
Klikamy dwa razy na “OK”
Otwieramy przeglądarkę i wchodzimy na stronę konfiguracyjną routera: http://192.168.0.1
login: admin
hasło: puste
Kolejno przechodzimy do zakładki: Home>WAN i naciskamy przycisk Clone MAC Address.
Po tej czynności dostęp do internetu będzie możliwy."
niestety w momencie gdy wpiszę te dane i zapisze zmiany, nie mogę wejść do ustawień routera, no i oczywiście netu nadal nie mam…