Problemy z konfiguracją własnego routera w usłudze DSL od orange

Witajcie.
Niedawno migrowałem z neostrady na Orange DSL dynamiczny, żeby mieć stałe adresy IP. Do tej usługi dostałem jakiśtam router zyxel, modelu nie pamiętam, który można przełączyć w tryb bridge i dopiąć własny router do niego. Tak więc Wczoraj zleciłem na infolinii orange przełączenie ich zyxela w tryb bridge i podpiąłem router FRITZ!Box 3490 pod LAN1 i do niego końcówki i wszystko niby działa… ale mam jednak trochę problemów

po pierwsze jak ustawić by pozostałe zewnętrzne IP były dostępne na fritzu? Znalazłem coś takiego jak sieć domowa>Przegląd sieci domowej>ustawienia sieciowe>adresy IPV4 i tam jest coś takiego jak:

Publiczna podsieć IPv4
Można tutaj wpisać informację o tym, że dostawca internetu udostępnia publiczną podsieć IPv4.

tylko nie bardzo wiem co tam wpisać, mam 2 pola, prefix i maska sieci. Maskę mam podaną przez operatora, natomiast nie wiem co wpisać jako prefix? Mam podane coś takiego (IP częściowo zmienione bo nie chcę publicznie ich podawać) aha - dodam, że pole prefix ma formę jak adres IP tj 4 pola rozdzielone kropkami

212.190.72.96 Zarezerwowany adres IP sieci
212.190.72.97 Brama domyślna
212.190.72.98 Adres dostępny dla abonenta (pod tym IP na zewnątrz widać fritza)
212.190.72.99 Adres dostępny dla abonenta
212.190.72.100 Adres dostępny dla abonenta
212.190.72.101 Adres dostępny dla abonenta
212.190.72.102 Adres dostępny dla abonenta
212.190.72.103 Zarezerwowany adres rozgłoszeniowy sieci
255.255.255.248 Maska

Jak to prawidłowo skonfigurować, żeby cała podsieć /29 była dostępna na fritzu?

Druga sprawa - ważniejsza, większość sieci podpiąłem do fritza, ale mam NASa, którego podpiąłem bezpośrednio do zyxela od orange do LAN2 i przydzieliłem mu stały IP z puli, udało się, NAS jest osiągalny z netu po IP, o to mi chodziło, ale nie mogę teraz zmapować udziału sieciowego w Windows 10, przy próbie zmapowania udziału sieciowego jak wpisuję \212.190.72.99\NAS i zaznaczam pole użyj innych danych poświadczeń najpierw jestem proszony o użytkownika / hasło a później Windows wywala komunikat, że nie odnaleziono ścieżki czy coś takiego. Gdy NAS był w sieci wewnętrznej nie było problemu. Co z tym zrobić? dodam, że na początku gdy zyxel orange działał w trybie routera nie miałem problemu z dostępem do NASa na zewnętrznym IP jako udział sieciowy. wystarczyło, że dodałem w ustawieniach routingu na zyxelu trasę statyczną z IP 212.190.72.99 i bramą 212.190.72.97 i maską 255.255.255.248 ale gdy próbuję dodać analogiczną trasę na fritzu dostaję komunikat:

Wystąpił błąd.
Opis błędu: Trasa jest niedozwolona.
Ponownie wprowadź dane. Jeśli błąd wystąpi ponownie, zwróć się do działu pomocy technicznej firmy AVM.

P.S dodam, że jak podpiąłem komputer do zyxela i przydzieliłem mu stały IP to wtedy bez problemu zmapowałem udział sieciowy w NASie, i wszystko działa. No ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę, bo z NASa chcę korzystać też na innym sprzęcie, np. na laptopie po wi-fi czy drugim komputerze, który jest za fritzem, no i też gdy swój komputer wystawiłem na świat to nie mam dostępu do sieci za fritzem, w tym np/ drukarki sieciowej. OK, póki co po prostu wpinam się do drukarki po sieci wi-fi z fritza bo w stacjonarnym mam też kartę wi-fi no ale… sami przyznacie to jest obejście problemu a nie jego rozwiązanie, nie mówiąc o tym, że wystawianie PC na świat to totalna głupota.