objawy: zmieniająca się data i godzina, brak możliwości przestawienia daty i godziny z poziomu ustawień (jedynie przez bios), znikające ikony połączenia sieciowego i z tego miejsca gdzie najczęściej jest drukarka, antywirus itd (w rejonie zegara w prawym dolnym rogu), powolne działanie systemu i ogólne problemy z działaniem takie całościowe. dodam jeszcze że zainstalowałem próbną wersję Kaspersky Total security i od tego czasu z komputerem coś jest nie tak.
Prawie wszystkim nie działa, przydałoby się usunąć z poradnika domenę i poszukać nowej lub zadbać by każdy użytkownik mógł wstawić do odpowiedzi 3 pliki na post (głównie dla nowych użytkowników).
Kaspersky całkiem dobrze się spisuje w wersji free.
Odinstalowałeś Kasperskiego skoro sprawiał problemy?
Najlepiej jakbyś całkowicie odinstalował antywirusa i zostawił Malwarebytes Antimalware w trybie biernym, do skanowania pobieranych plików, których nie jesteś pewien co do ich zachowania.
Dodatkowo aby nie być narażonym na wirusy z przeglądarki mógłbyś zainstalować Ublock Origin który oprócz blokowania reklam, blokuje niebezpieczne strony.
Czy w menedżerze urządzeń coś bierze tobie dużo czasu procesora?
Z logów niewiele można wyczytać, wygląda że system jest w miarę czysty.
Według mnie albo Kaspersky może to powodować(trzeba go usunąć i sprawdzić czy pomogło) albo może coś jest z dyskiem(sprawdź SMART za pomocą Crystal disk info)
Odinstalowalem kaspersky ego. Działa wszystko dużo lepiej, szybciej i plynniej. Pousuwalem po nim wszystko ccleanerem. Skanowalem adwcleanerem. Wszystko ok. Sprawdzę jeszcze ten dysk i dam znać.
Tak jak pisałem wcześniej, antywirus jest niepotrzebny.
Wystarczy ublock origin w przeglądarce i do skanowanie pobranych plików Malwarebytes AntiMalware(skanowanie na żądanie, nie cały czas w tle), a komputer będzie działał o niebo lepiej niż z antywirusem skanującym każdy plik.
Trochę przesadziłeś instalując Kaspersky Total Security ponieważ zawiera masę funkcji których wątpię byś używał, do użytku domowego wersja free w całości wystarcza i nie muli aż tak komputera
Miałem zawsze KIS i chciałem sprawdzić jak działa total. Ale rzeczywiście to porażka dla mnie. Jeśli chodzi o takiego użytkownika jak ja to kompletny przerost formy nad treścią. Sam program może nie jest zły co zupełnie dla mnie niepotrzebny.