Problemy z nowym PC'tem


(gr5) #1

Witam, zakupiłem niedawno nowego PC’ta i zauważyłem w czasie jego używania kilka nietypowych rzeczy.

Programy do sprawdzania systemu, benchmarki itp czasami nie startują, pokazują błędy lub wczytują sie dopieru po kilku minutach z tym, że np. nie odczyta w ogóle ramu - wrzucam pare screenów z CPU-Z, gdzie np. w zakładce SPD czasami nic się nie wyświetla. Tak samo jest z 3Dmarkiem czasami w ogóle nie chce wczytać testu, a czasami PC osiąga sporo mniej punktów w teście niż wcześniej.

[details=Screeny]

[/details]

I zauważyłem, że te błędy są zależne od napięcia - czasami CPU-Z pokazuje napięcie procesora ~0.700 - wtedy wszystko działa ok - a czasmi jest powyżej 1V i wtedy zaczynają sie te problemy.

Dźwięk restartu PC’ta - raz na jakiś czaś słychać z kompa ten sam dźwiek który słychać z płyty głównej przy restarcie - z tym że komp dalej działa.

Do tego dysk twardy też sie dziwnie zachowuje - czasami się przytnie na chwilkę przy otwieraniu folderu, po czym słychać tak jakby się na nowo uruchamiał i wchodził na pełne obroty bez powodu.

Póki co zrobiłem testy memtestem i nie wykazało żadnych błędów, nie wiem co dalej powinien tu sprawdzić? Cały sprzęt jest oczywiście na gwarancji więc może lepiej odrazu całego pcta im zanieść?

Tak wygląda ten zestaw

MSI B250M PRO-VDH DDR4 1151.
Procesor Intel Core i5-7500 Kaby Lake 3,4 GHz s. 1151 Box.
Palit GeForce GTX 1070 DUAL 8GB DDR5 256BIT DVI/HDMI/3DP (NE51070015P2D).
Patriot Viper Elite DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15, Red (PVE48G240C5KRD)
Zasilacz Thermaltake TR2 500W (80+ Bronze, 2xPEG, Japan Cap, 120mm, Single Rail).
Adata Ultimate SU800 SSD 2,5 128GB
WD Blue WD10EZEX 1TB


(przybylas) #2

Jest to normalne zachowanie, windows domyślnie “wyłącza” dłużej nieużywane dyski
jest to konfigurowalne w opcjach zasilania.

Odnośnie pozostałych kwestii się nie wypowiadam


(piotrekplay) #3

Wejdź do UEFI i załaduj domyślne ustawienia (load optimized defaults). Zapisz zmiany i podczas ponownego uruchomienia znowu wejdź do UEFI. Załaduj profil XMP pamięci tak, aby pokazało DDR4-2400MHz.
Zapisz i ponownie uruchom.

Jeśli nie pomoże, to kolejnym krokiem będzie aktualizacja UEFI. Wejdź na stronę producenta, pobierz najnowszy i zaktualizuj:

po czym powtórz kroki, którymi rozpocząłem ten post.
Czy pamięć zainstalowana jest w zalecanych slotach? Oznaczenie powinno być na PCB płyty tuż obok slotów RAM lub w instrukcji płyty głównej.


(gr5) #4

Profil XMP już próbowalem wcześniej załączyć i komputer w ogóle nie chce wtedy odpalić.


(piotrekplay) #5

Zaktualizuj UEFI. Wcześniej możesz sprawdzić, czy RAM jest poprawnie zainstalowany, możesz nawet wyjąć kości i włożyć je ponownie. Może coś nie styka. Pusta zakładka SPD jest oznaką problemu z odczytaniem specyfikacji RAM, a to jest spowodowane albo błędem UEFI albo niepoprawną instalacją pamięci.