Dysk 1 (40 GB) jest podzielony na 2 partycje: C (jest tam system, którego nie używam) oraz E.
Dysk 2 (320 GB) jest podzielony na 3 partycje: D (system, którego używam), F i L
Chcę odłączyć stary dysk (40 GB). Po odłączeniu Dysku 1 i ustawieniu Dysku 2 na Master komputer uruchamia się, ale nie widzi systemu. Co mam robić ? Chcę aby programy z dysku 2 dalej działały ( tzn. nie chcę zmieniać liter partycji dysku 2). Mam jeszcze 2 napędy pod literami G i H.
Prawdopodobniej plik bootowania systemu jest właśnie na dysku 40GB, tam jest MBR lub GRUB, jeśli wypniesz ten dysk, nie ma żadnego “pliku startowego” i system nie ma z czego wystartować, bo sam się nie uruchomi.
Spróbuj odpiąć dysk 40 GB a następnie wtyczkę od dysku 320GB podpiąć w miejsce dysku 40GB (Innym słowem- dysk 320GB powinien być podpięty w pierwsze wejście czyli prawdopodobnie SATA1-to zależy od złącza dysku.)
Podpinasz w miejsce dysku 40GB dysk 320GB i ustawiasz go na Master (Zworka na dysku).
Wkładasz płytę Windowsa do napędu i o ile to XP czekasz to pojawienia się niebieskiego ekranu z wyborem opcji. Instalacja , albo naprawa , wybierasz naprawę czyli wciskasz R
Wybierasz system, wpisujesz hasło o ile jest.
Wpisujesz FIXMBR i postępujesz zgodnie z instrukcjami na ekranie.
Wpisujesz FIXBOOT i postępujesz zgodnie z instrukcjami na ekranie.
Reboot i viola :]
Powinno wszystko działać , pisałem z pamięci, możliwe że przy FIXBOOT będziesz musiał podać partycję na której zainstalowany jest Windows.
jakub023 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978
@ Alson, wykonałem polecenie FIXMBR, ale FIXBOOT już nie odpaliło. Wyświetlił się komunikat, że “nie można odnaleźć partycji systemowej”. Dodatkowo odkryłem, że w recovery console, gdy mam podłączone oba dyski, system z którego korzystam nie jest na D tylko na F :? mimo że to właśnie na D znajduje się folder WINDOWS. Czy ktokolwiek mnie poratuje? Tylko nie reinstalacja, za takie rady dziękuję.
Po odłączeniu dysku 40 GB w konsoli odzyskiwania nie musiałem wybierać instalacji.
Jak zmienić nazwę tematu?
EDIT: Chciałbym jeszcze sformatować dysk 40 GB. Kiedy mam to zrobić ?