Witam ! Sprawa wygląda tak : Pewnego dnia postanowiłem zrobić kopię zapasową zdjęć i filmów z telefonu. Wszystko ładnie pięknie się wrzuca ale … Oczywiście nie może być tak fajnie. Program ( nie pamiętam już jaki ) Podzielił mi zdjęcia do folderów ( Czyli wiecie : Dzień, Miesiąc, Rok ) razem z filmami ale… Coś mu nie wyszło. Aktualnie niektóre zdjęcia są skopiowane 2 albo 3 razy w różnych folderach. Elementów jest około 2000 więc szukanie pojedynczo to jest … Mianowicie moje pytanie : Czy jest program, który znajdzie duplikaty ale niekoniecznie pod taka samą nazwą ? ( Z tego co zauważyłem dwa razy taki sam film w innych folderach był o nazwach odpowiednio : MOV4564 a w drugim ten sam film był już pod nazwą TERF4564 ) Jest jakaś nadzieja ? Łącznie wszystko zajmuje jakieś 30 gb a chciałbym mieć wszystko ładnie ułożone… Aktualnie to jakaś masakra. Jakiś pomysł ? Z góry dziękuje !
Ja bym szukał po wielkości plików względnie po dacie (dzień, godzina, minuta, sekunda modyfikacji) - taka sama wielkość co do grama i taka sama data może sugerować, że jest powielony, z tym że bardziej szukałbym po wielkości, bo z datą (co do sekundy) niekoniecznie będzie wiarygodne, bo może akcja była ponowiona.
(Piszę w obu, bo któryś poleci do śmieci, gdyż zdublował Ci się temat…)
Jest program do wyszukiwania duplikatów zdjęć w wybranej lokalizacji. Działa wspaniale, porównuje zawartość i pokazuje różnicę lub jej brak, lokalizację i daje wybór co usunąć. Jest to Image Dupeless, mało znany, zaniedbany niewiadomo czemu bo jest znakomity. Przegląd i selekcja wymaga jednak czasu, zależnie od ilości duplikatów. Zrobił mi porządek z ok. 30 000 zdjęć. (zostało 3 000)