Problemy z ,,przegrzewaniem " się komputera


(Milutek102) #1

Witam mam problem z moim komputerem chyba się przegrzewa choc nie wiem jak to nazwać. Wyłącza się a następnie resetuje ... dodam ze niedawno przeczysciłem caly komputer odkurzaczem z kurzu i nałorzyłem specjalną pastę na procesor lecz to nie pomogło proszę o pomoc


(sadaj72) #2

Podaj temperatury bez obciążenia (np. za pomocą programu HWMonitor) i pod obciążeniem podczas testu w programie OCCT.

Jeżeli temperatura pod obciążeniem przekroczy 75C natychmiast wyłącz program i napisz o tym.


(lordjahu) #3

Jeśli po Twoim czyszczeniu komputera zaczęły się te restarty - zobacz czy odkurzając go czegoś nie wypiąłeś - np karty graficznej/zasilacza itp…


(Milutek102) #4

a jak mam nastawić ten program occt ? Jeśli tak jak jest to po wpisnieciu przycisku on temperatura podskoczyła maksymalnie do 55 stopni


(sadaj72) #5

Wybierasz test type infinite i ilość używanej pamięci w zależności od tego ile jej posiadasz w pc.

Jeżeli masz więcej niż 2GB RAM wybierz large data set, jeżeli mniej niż 1GB wybierz small data set.

Test powinien być uruchomiony przynajmniej przez kilkanaście min.


(Milutek102) #6

po 10 minutach temperatura nie zmienila się wacha sie od 57 do 56 jak cos moge wstawic screna ale nie wiem jak


(sadaj72) #7

Więc to raczej nie temperatura procesora jest twoim problemem.

Jaki masz zasilacz, podaj markę i moc [W], a także dokładną specyfikację komputera.


(Milutek102) #8

zasilacz :dc out put 420 w RoHs compliant

karta graficzna sahphire radeon vapor 5770

gigabyte g41m-e25h procesor

przed chwia znowu sie wyłączył ale to ze sekunda nie slychac nic i reset komputera po resecie odpala sie strona internetowa z wczesniejszymi stronami


(Jacekk90) #9

odkurzaczem to pewnie sobie jeszcze więcej kurzu w gniazda upchnąłeś… W sklepach są spraye z powietrzem pod ciśnieniem. Sprężarka 8 bar jest skuteczna 8)

Winny może być złamany kabel. Karty rozszerzeń pewnie wyciągałeś… Może któraś jest na skos? Przy tanich obudowach trzeba zwracać uwagę nawet na to czy przy dokręcaniu śruby element się nie przesunął…

Rozbierz go jeszcze raz i upewnij się że wszystkie styki się stykają


(sadaj72) #10

Żadna konkretna firma się pod nim nie podpisała?

Problemy z którymi się spotykasz mogą wynikać z powodu padającego zasilacza, zwłaszcza jeżeli jest to zasilacz kiepskiej jakości.

Spróbuj podmienić zasilacz na jakiś markowy 400W.

Czarna lista zasilaczy i Renomowane marki zasilaczy:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html