Problemy z siecią domową

Witam

Borykam się z problemem z siecią w moim domu. Mianowicie jak na schemacie widac mam router z 4 portami do niego podpiete dwa switche i najważniejsze dla nas to urządzenia deco E4.

Z nimi jest problem taki że mi nie chcą działać. hahaha to rzeczy mam jedno deco umieszczone w biurze a drugie w garazu. jedno i drugie jest podpiete po kablu tak jak widać na schemacie, ten w biurze jest jako głowny w aplikacji deco a ten drugi jako rozszerzenie sieci no i z tym pierwszym nie ma problemu ale z drugim wgl moj telefon nie chce sie łączyć tzn kiedy w aplikacji po resetowaniu urzedzenia dodaje go do aplikacji jako dodaj kolejne urzadzenie deco to wszystko się konfiuguruje tak jak powinno tylko ze jak się juz doda do sieci i zmieni się nazwa wifi z deco… na „mojasiec” to nie moge sie do niej dołączyć. wyskakuje komunikat nie mozna polaczyć z siecią. inaczej jak zrobie oddzielna siec ze tak jakby nie polaczona z deco w biurze to wtedy tworze nazwe haslo i dziala tylko wlasnie ja tak nie chce chce zeby to deco było pod ta sama nazwa i w tej samej konfiguracji co deco z biura.

Jak duży jest ten telewizor, że napisałeś „tv giga” zamiast samo „tv”?

Wszystkie urządzenia „Deco” podepnij do tego samego switcha. Rejestrator i kamery podepnij do tego samego switcha.

To wygląda na jakiś rekord TV CRT.

Fajny!

Raczej problem jest z konfiguracją tych AP, z tego co pokazuje TP-Link, to urządzenia pracujące w sieci TP-Link Mesh kopiują SSID i hasło z skonfigurowanej wcześniej sieci DECO.

Jak chcesz mieć inne SSID w każdym z urządzeń Deco, to spróbuj je skonfigurować tak, aby każde było w innej sieci DECO lub po prostu przełącz je w zwykły tryb AP.

Z drugiej strony, oddzielne SSID nic nie zmieniają, w dalszym ciągu masz płaską sieć, o jednolitej adresacji bez jakiejkolwiek separacji domu / biura / monitoringu.

Oglądalem jakis zagraniczny poradnik/filmik na temat deco ze jak są podłączone po kablu to matka musi byc do modemu podlaczona a kolejny deco poprzez switch w przypadku jezeli dwa deco beda podłaczone do switcha to nie bedzie dzialac

Tak duży zebyś się glupio pytał xD

Separacji na chwile obecną nie chce to na pozniej zagwostka zeby oddzielic urzadzenia koncowe typu kamera od np telefonu…

chcialem zrobić tak żeby urzedzenia deco które tworzą siec wifi były o takiej samej naswie ssid jak siec wifi z modemu czyli zebym wszedzie miał jedną sieć z tym samym hasłem wtedy nie bylo by problemu z przełączaniem sie pomiedzy sieciami ale z tego co zauważyłem to deco nie działa tak ze moze roszerzyc ta samą siec tylko tworzy odrebna ale mozna ją nazwać tak samo tylko wtedy są chocki klocki. Na chwile obecna zresetowałem deco i skonfigurowałem ja jako Router WIFI z inna nazwa ssid i innym hasłem jak zmieniłem tryp pracy na AP to deco ktore jest wpiete do routera działalo a deco wpiete do switcha juz nie. dlatego nie rozumiem tych urzadzen.

Teraz odpowiedz na pytanie czemu chce osiagnać to co pisze…
A no dlatego ze w grażu mam do bramy podpiety sterownik do zdalnego zamykania bramy a w biurze oswietlenia i inne pierolki smart i jezeli podepnę bramke tych smart urzadzen do sieci domowej tej z modemu to czy bramka bedzie widziała sterownik bramy ktory jest podlaczony do sieci z deco o innej nazwie ssid ?

Podstawowym problemem sieci mesh oferowanych przez producentów, tu Deco Mesh jest to że współpracują one jedynie z produktami tej serii, więc aby mieć to co chcesz musisz mieć oprócz tych dwóch AP jeszcze router z tej serii. Czyli w Twoim przypadku jeśli jeden AP Deco robi za router to do niego kablem albo przez WiFi powinieneś podłączyć ten drugi AP Deco i wtedy powinny stworzyć sieć mesh. AP Deco podpięte tak jak u Ciebie, jeden do routera drugi do routera przez switch mogą działać w trybie AP.

W zasadzie możesz spróbować je przestawić a tryb AP i ustawił to samo SSID i hasło i zobaczyć czy klienci przełączają się miedzy nimi, ale nie liczył bym na to za bardzo.

Odpowiedz na pytanie „czy bramka będzie widziała sterownik bramy który jest podłączony do sieci z deco o innej nazwie ssid” - nazwa SSID nie ma nic wspólnego z adresacją sieci, w Twoim przypadku raczej masz jedną sieć 192.168.1.0/24 więc nie powinno być problemu z łącznością, ważne jest aby tylko router miał włączony serwer DHCP (przydzielał adresy), dwa serwery DHCP w jednej sieci to nie jest dobre rozwiązanie.

Przy Twoich założeniach powinieneś zrobić tak:

PS. Na tych urządzeniach nie zrobisz nic sensownego w zabezpieczeniu sieci, one pozwalają na łatwe zrobienie sieci mesh, z łatwym zarządzaniem i konfiguracja, kontrolą rodzicielską, ustawianiem priorytetów urządzeń i stworzeniem sieci gościnniej i nic po za tym.