Problemy z sygnałem nowa karta Graficzna RADEON

Witam, dzisiaj rano przyszła mi nowa karta graficzna ( stara jest wadliwa i źle pokazuje obraz ), klasycznie ją podłączyłem i był problem z pokazywanie sygnału, wogóle nie było sygnału gdy karta była podpięta pod hdmi do monitora. Pomyślałem że to wina zasilacza bo miał zbyt małą moc jak na minimalne wymagania karty dlatego też kupiłem lepszy który ma 550W i problem był dalej ten sam. Potem zainstalowałem sterowniki będąc na zintegrowanej karcie i po podłączeniu się do nowej karty wszystko normalnie działało. Teraz jest problem taki, że po włączeniu komputera losowo czasami podczas zwykłego używania a nie raz podczas grania wywala mi sygnał po czym odrazu restartuje komputer do menu logowania. Dzieje się tak po krótkim czasie po włączeniu gry i losowo o normalnym użytkowaniu nie wiem czym jest to spowodowane oraz proszę o pomoc. Podczas gry wyniki w grze były normalne oraz było to bardzo mało wymagająca gra Valorany gdzie miałem wyniki po 200fps na najwyższych ustawieniach.

Specyfikacje :
Nowa karta- Asus Radeon RX 580 Dual OC 8GB
Płyta - H110M
Procesor - Intel core i5-7400
8 gb ram 2400mhz patriot
Zasilacz - CORSAIR VS550

Czy dostajesz przy resecie/wylogowaniu i zalogowaniu ponownie komunikat w stylu “Sterownik graficzny odzyskał sprawność po poważnym błędzie”?

Sprawdź narzędziem HWMonitor jakie są temperatury i napięcia na karcie. Czy nie ma jakiś anomalii. To, że szybciej wywala podczas grania może sugerować jakiś problem z przegrzewaniem lub podobnymi problemami pod obciążeniem.

Z drugiej strony to, że wywala do ekranu logowania (rozumiem, że bez restartu - czyli komputer nie uruchamia Ci się od nowa tylko bezpośrednio z gry/pulpitu wywala do logowania?), sugeruje właśnie ten problem ze sterownikiem.

Na początek na pewno te dane z HWMonitor będą przydatne. Jak chcesz coś szybko zadziałać, to spróbuj też obniżyć taktowanie na GPU i pamięci o kilkadziesiąt MHz i zobaczyć czy to coś pomoże - wydłuży czas pracy albo w ogóle zlikwiduje problem.

Wyklucz też problem z gniazdem - spróbuj podpiąć monitor innym gniazdem niż HDMI.

1. Nie dostaje żadnego takiego komunikatu

2. Prosze oto zdjęcie w czasie gdy byłem na pulpicie i nie było odpalonych aplikacji ( gdy próbowałem odpalać grę to natychmiastowo mi się wyłączała)Zdj%C4%99cie%20z%20pulpitu

3. Ekran gaśnie po kilku sekundach pojawia się kumunikat brak sygnału, a po około 30-60sekund jestem przy logowaniu po restarcie komputera( wszystko odpala sie na nowo jak wejde )

Nie mam innego kabla od hdmi więc na ten moment tego nie sprawdze

Kurna, po HWmonitor i Twoim opisie myślę i myślę i nie mogę wymyślić nic innego poza zasilaczem. Przepraszam że zadam to pytanie, ale oczywiście zasilanie do karty poprawnie podłączyłeś, prawda? :slight_smile:

Wygląda to tak, jakby pod jakimkolwiek delikatnym obciążeniem zasilacz dostawał zadyszki. Bo skoro momentalnie po włączeniu gry Cię wywala, to znaczy że nie zależy to od temperatur bo one by tak szybko nie urosły. Karta ma rekomendowaną moc zasilacza 550W więc jesteś na styk. Ja osobiście zacząłbym od tego - włożył jakiś silniejszy dobry zasilacz i sprawdził czy problem występuje na nim. Jeśli nie masz możliwości założenia drugiego zasilacza, to możesz spróbować skombinować watomierz i sprawdzić nim jaki jest pobór mocy w momencie restartu.

Druga opcja to to, że zwyczajnie karta jest uszkodzona. Dopóki jest spokojnie to jakiś czas podziała, ale jak przestaje być spokojnie od razu pada. Może uszkodzona pamięć na karcie? Nie znam się jakoś mocno na budowie GPU więc nie będę tu zgadywał. Rozwiązanie to oczywiście podpięcie od kogoś innej karty i sprawadzenie czy na niej będzie działało. Ten krok wykonałbym jednak PO sprawdzeniu zasilacza żeby być pewnym, że on jest ok. W przeciwnym razie - jak go nie sprawdzisz - i będziesz sprawdzał kartę może wyjść zakłamany wynik: jeśli karta testowa będzie miała znacznie mniejsze zapotrzebowanie na moc lub w ogóle przetestujesz na integrze i komputer będzie działał, to obwinisz swoją nową kartę, podczas gdy tak naprawdę nadal może być to wina zasilacza, który z mniejszym obciążeniem sobie radzi, a z większym (tym nowym Asusem) już nie.

A trzecia opcja wyssana z tyłka, ale dla świętego spokoju możesz sprawdzić - przetestuj RAM memtestem. Bo też może dawać takie objawy. Musiałby to być straszny zbieg okoliczności, ale takie też się czasem zdarzają.

Zmieniłem wtyczke hdmi w karcie i zagrałem jeden mecz w Valorant i bez żadnych problemów udało mi sie zagrać cały, jutro jeszcze przetestuje czy problem ustał. Tutaj mam zdjęcie z tego programuBez%20nazwy
A zasilanie do karty jest dobrze podpięte i było sprawdzane kilka razy.
Możliwe, że wcześniejsze odpalanie gry gdzie odrazu wywaloło to był jakiś błąd, ponieważ grałem przed nim chwile i dostałem tylko brak sygnału oraz restart ale to po kilku minutach grania

A pisałem żebyś wyeliminował problem z gniazdem w karcie przepinając kabel do innego, to odpisałeś że nie masz innego kabla :slight_smile:

Fajnie by było, gdyby tylko o to chodziło. Oby tak właśnie było. Daj znać jak będzie jutro.

Zmieniłem po prostu z wtyczki hdmi na drugą wtyczke hdmi która była w karcie, ci chyba chodziło o Display Port

Nie, chodziło mi o jakiekolwiek inne gniazdo. Nie ważne z resztą :slight_smile:

Daj jutro znać jak poszło i czy to rozwiązało problem.

Ja nieśmiało, póki 14 dni nie minęło, sugerowałbym rozważyć, czy naprawdę Radeon, szczególnie jeśli ok 900zł. Sa inne karty i nawet lepsze. :wink:

A czemu nie Radeon? :slight_smile:

Nie mówię, ze nie. To zależy od ceny, jeżelid ałz a nia 900+ to jest to jednak strzal w kolano. 1650Super ma taką samą wydajność (ok mniej vram), a 1660 (bez super nawet) wbije wydajnością na głowę. O Nowszej architekturze i kulturze pracy nie pomnę. Gdyby jednak dostał karte 100% nową za 700, to deal dobry zrobił. :wink:

Może właśnie ten RAM jest tutaj jakoś bardzo potrzebny :). Weź jeszcze pod uwagę, że jednak karty nie-stockowe zawsze są mniej lub bardziej podkręcone.

Tak czy inaczej, nawet jak będzie chciał wymienić sobie kartę i tak moim zdaniem powinien sprawdzić zasilacz.

Cały dzień dzisiaj komputer był używany i ani razu nie miałem tego błędu więc myślę, że już jest wszystko ok. Dzięki za pamoc i Pozdrawiam.