Problemy z uruchomieniem komputera


(Barthez09) #1

Witam.

Od paru dni męczę się ze swoim komputerem a mianowicie nie mogę go uruchomić. Uruchamia się po wciśnięciu przycisku power jednak płyta nie wydaję dzwięku "beep" ani na monitorze nic nie widać . Wczoraj udało mi się go włączyć bodajże za 15 razem ale to graniczy z cudem :wink: Wszystko normalnie chodziło, tylko jak już go wyłaczę to znowu jest problem. Podobnie ze stanem wstrzymania. Próbowałem już zamiany kości RAM , odpinania i wpinania wszystkiego z płyty i dalej nic. Płyta to ASUS P5VDC-TVM SE/S , zasilacz FEEL 350 ATX.

Proszę o pomoc :wink:


(JNJN) #2

A może zacznij od sprawdzenia kompa na innym zasilaczu.


(Barthez09) #3

Zasilacz był niedawno wymieniony także wątpię by to była przyczyna.


(JNJN) #4

Czyli jeśli sprawdziłeś wszystko, stawiam na płytę główną.


(Barthez09) #5

http://youtu.be/UMvrc6Pvyog

Nagrałem filmik jak to wygląda.

Zapomniałem dodać że raz na kilka razy uruchamia się i płyta wydaje 5 sekundowe dźwięki powatarzające się pętli .

Dodane 19.09.2013 (Cz) 14:44

Czy możliwe jest że skoro za którymś z kolei razem komputer się normalnie uruchamia to uszkodzona jest płyta?


(JNJN) #6

To problem sprzętowy, więc może być wszystko, z reguły przy takich awariach kolejność naprawy jest taka:

  • porządna konserwacja wszystkiego, bo może coś nie stykać.

  • przycisk power (zdejmij wtyczkę), sprawdź na krótko bezpośrednio na płycie.

  • zasilacz

  • płyta

  • inne


(Barthez09) #7

Jak dokładnie to zrobić z tym przyciskiem POWER ?


(JNJN) #8

Na wtyczce która idzie do płyty powinien być opis lub weź instrukcję do płyty i sprawdź.

Jak zdejmiesz wtyczkę, wkrętak, zwierasz styki na moment i już.


(Barthez09) #9

Konserwacja ani zwarcie styków nie pomogło.


(Ja$) #10

Przeczytaj te wątki może w nich znajdziesz odpowiedź:

problem-zalaczeniem-komputera-t532496.html?hilit=kondensatory

plyta-glowna-spuchniete-kondesatory-t529428.html?hilit=kondensatory

czesty-problem-uruchomieniem-komputera-t516572.html?hilit=kondensatory


(Barthez09) #11

Kondensatory są ok. Jeszcze dzisiaj sprawdzę go na innym zasilaczu i dam znać co i jak.

Dodane 19.09.2013 (Cz) 21:50

Po podmiance zasilacza bez zmian…

Dodane 22.09.2013 (N) 14:53

Napiecia na molexach sa ok, na wtyczkach 20 PIN i 4 PIN takze. Nie wiem co to moze byc…