Cześć, mam problemy z uśpieniem w komputerze stacjonarnym z zainstalowanym systemem Ubuntu 20.04, myślę, że są to problemy ze sterownikami karty graficznej lecz nie mogę ich zainstalować bo system się już nie uruchamia (Używałem opcji dodatkowe sterowniki klikając sterowniki NVIDIA. Czy jest opcja prawidłowego uśpienia na sterownikach X.Org ??? Pozdrawiam.
Może napisz na czym polega ten problem
Problem polega na tym, że uśpienie komputera skutkuje wyłączeniem dysków nie komputera, lampki cały czas działają i słychać, że wentylatory działają, kiedy chce go obudzić, komputer nie odpowiada…
Dobra… wszystko się wyjaśniło, z tym uśpieniem chodziło o sterowniki… dla przyszłych pokoleń w Ubuntu 20.04 przy uruchamianiu klikamy Escape lub Shift (dla 18.04) następnie opcje zaawansowane i recovery mode po załadowaniu systemu (w trybie awaryjnym) wchdzimy w internet i pobieramy nasze sterowniki (testowane na NVIDIA więc tutaj podam instrukcję dla nich) po pobraniu nadajemy uprawnienia na uruchomienie pliku .run komendą chmod +x (nazwa pliku).run następnie w terminalu wpisujemy sudo ./(nazwa pliku).run i przechodzimy przez następne etapy… po instalacji restartujemy i znowu trzymamy klawisz Escape lub Shift, wybieramy opcję na samej górze nazwaną Ubuntu i klikamy klawisz E, przechodzimy do linijki nazwanej linux i na sam koniec tej linijki po spacji (to bardzo ważne) wklepujemy nomodeset, następnie zapisujemy kombinacją klawiszy Ctrl + X i zrobione… Pozdrawiam
Nie kojarzę Gruba2, ale CTRL+X zapisuje, a nie uruchamia?
@nintyfan Uruchamia (cicho) dowie się po restarcie
@anon35586934 instalacja sterowników graficznych z pliku run
to zły pomysł. Nowy kernel i będziesz mieć “black screen”. Użyj tych dostępnych w repozytorium dystrybucji. Poza tym zrobiłeś rzecz sprzeczną z tym, co chciałeś uzyskać:
Parametr nomodeset
wyłącza KMS (kernel mode setting) i uruchamia grafikę bez akceleracji w tzw. bezpiecznym trybie graficznym. (czy BIOS mode - jak kto woli)