Problemy z zewnętrznym mikrofonem W10

Witam,

Mam nowego laptopa ASUS ROG Gl503. Posiada on tylko jedno wejście jack 3.5mm, zakupiłem do niego rozgałęźnik (2xjack na jednym wejściu). Niestety nic to nie dało, bo komputer w dalszym ciągu nie wykrywa mikrofonu. Nawet gdy podłączę mikrofon do tego jednego gniazda, wybiorę opcję “Mikrofon”, to dalej go nie wykrywa system.

Reinstalowałem już kilkukrotnie steroniki. W laptopie mam jakieś programy od Asusa typu Sonic Radar i Sonic Studio, także nie wiem czy to ma jakiś wpływ na mój problem.

Mikrofon: NATEC Adder
Rozgałęźnik: HAMA Adapter Jack 2x 3.5mm

Będę wdzięczny za wszelką udzieloną pomoc.

A mikrofon uruchomiony chociaż ?

Mikrofon byłby uruchomiony, gdyby w ogóle wyświetlał się w menadżerze. Kompletnie się nie pojawia ani w zakładce urządzenia do nagrywania, ani we wcześniej wspomnianym menadżerze.

Wpinasz, właczasz mikrofon i system powinien go wykryć. PS: Na pewno wpinasz do mini-jack ? :smiley:

Mikrofon jest na ON. Wpinam go w dobre miejsce,bo mam tyko jedno złączę. System dalej go nie wykrywa.

Próbowałeś z telefonem / innym urządzeniem czy mikrofon jest w ogóle sprawny ?

Tak, mikrofon działa na innym laptopie, gdzie mam dwa złączna mini jack. Jest w 100% sprawny,

W Menedżerze urządzeń nic nie wyskakuje?
a próbowałeś - https://www.download.net.pl/windows-10-nie-dziala-mikrofon/n/8054/

Windows 10 April Update 2018 (1803)?

Jak tak, to może pomoże aktywacja mikrofonu w kafelkowych ustawieniach:

Ma / powinno być włączone.

Możesz aplikacjom kafelkowym pojedynczo zabronić dodatkowo.

Opcjonalnie można obejść włączając nasłuchiwanie, wtedy też powinien wykrywać dźwięk.

Chociaż to nie wygląda na problem z ustawieniami prywatności…

Niestety żadna z propozycji nie pomaga. Mikrofon w ogóle nie pojawia się w menadżerze dzwięku/ nagrywania