Problemy ze Skype na Win 7

Ostatnio ściągnęłam oprogramowanie Skype z oficjalnej strony na Win 7. Po kilku dniach komputer zaczął strasznie mulić i przeskanowałam go. Antywisus wykrył przy skype trojana i aplikacja została usunięta. Komputer już normalnie chodził. Po kilku dniach znów zainstalowałam skype i sytuacja się powtórzyła. Co jest z tym skype? Ja potrzebuje go co dzień do pracy. Czy już nawet z oficjalnej strony nie można ściągnąć czystej aplikacji?

Zainstalowałam teraz skype 7.41 zobaczymy jak będzie działać
Może to przez wersje 8 ten trojan się przyplątał. Czytałam, że dużo osób ma problemy ze skype 8

Typowy grzech zaniechania. Nie uaktualniłem do win 10 jak było za darmo i teraz same kłopoty. Microsoft specjalnie piętrzy problemy ze starszymi systemami - więc będą one narastać

W sumie problem rozwiązany do końca października 2018:

potem się może okazać, że trzeba uważniej pobierać wersje 8 lub korzystać z webowej w przeglądarce / wapperze (wolnego od trojanów).

Dziękuję za odpowiedzi.
Też mam taką sytuację, że nie zaktualizowałam Win 7 do Win 10. Ale to trochę nie w porządku, że piętrzą problemy jak ma się starszy system, nie powinno tak być
Może mi ktoś podpowiedzieć, gdzie ściągnąć “czystą” wersje Skype? Jak korzystać z wersji Skype na przeglądarkę dla Firefox?
Pierwsza wersja jaką ściągnęłam był Skype 8 z oficjalnej strony. Okazało się być z trojanem. Później był też Skype 7 z Instalki i Dobre programy. To samo, też wirusy. Odinstalowałam Skype z komputera. Teraz mam Skype tylko na telefonie, ale to znacznie utrudniło mi pracę. Skype mi jest bezwzględnie potrzebny w pracy na komputerze - szczególnie podgląd ekranu.
Mogę gdzieś zdobyć czystego Skype na komputer? Bardzo mi zależy, proszę o pomoc