Problemy ze sprzętem dziwnie hałasuje podczas grania

Witam mam problem z komputerem podczas grania obojętnie w jaką grę wydaje irytujące dzwięki jakby takie piszczenie/charczy czasami przestanie i po chwili znowu zacznie nawet kilka dobrych sekund moze hałasowac jak nie gram w żadna grę to fajnie chodzi cicho czasami tam sobie warknie jak by cos sie otarło. Komputer mam od kwietnia 2023 (wszystkie nowe częsci) dopiero teraz mocno zaczeło mnie to irytować wiec się zgłaszam o poradę :smiley: Patrzyłem na temperatury to sa okej nie przekraczają nawet 70stopni na karcie i procku po calym dniu grania mierzone programem HwMonitor
Karta graficzna: 3060Ti
Procek: i5-12400F
Płyta głowna: B760 Gaming x ax
Zasilacz: Gigabyte UD850GM 850W 80 Plus Gold
Windows:10
Nie wiem czy to wystarczy wstawiłbym nagranie ale nie wiem czy da radę
z góry dziękuję za pomoc :smiley:

Jeżeli taki dzwięk https://www.youtube.com/watch?v=AFK98DFuvIo to jest to zepsuty jeden z wentylatorów. Trzeba sprawdzić wszystkie, tj:

• na procesorze
  • w zasilaczu
  • od grafiki
  • od obudowy

Wentylator może tak hałasować nawet rok i dłużej, zanim się zupełnie zepsuje i w tym czasie będzie działać i dobrze chłodzić. Czasami będzie przestawał, potem znowu zaczynał. Najprościej wymienić.

https://www.youtube.com/watch?v=AFK98DFuvIo

:open_mouth: Szlifierka??
Na poważnie, to łożysko starte. Trzeba wentylator wymienić, bo się w końcu zatrze całkiem i przestanie chłodzić kompa. Ja też tak miałem w jednym z poprzednich komputerów…

W poprzednim od obecnego, to mi piszczało… To też była wina łożyska…

Byłem u znajomego, który miał komputer z zatartym wentylatorem w drewnianym domku letniskowym na poddaszu. Niosło się po całej konstrukcji i brzmiało jak młot neumatyczny :]

Tak czy owak, oczywiście nie czekaj tylko wymień jak najszybciej, bo może działać pół roku a może zatrzeć się za tydzień.

To nie jest taki dźwięk to tak jakby piszczenie cewek albo coś jest nie tak z wentylatorem można wstawić tu nagranie? bo coś chyba robię źle chyba że wstawię tutaj linka do innego forum gdzie udało mi się wstawić nagranie?

Jasne możesz dać link albo użyj przycisku „prześlij”
obraz

Można wrzucić MP3 mniejsze niż 6 MiB.

Przeciągając na pole do pisania lub ikonką ze strzałką, jakby nad leżącym komputerem.

pod koniec dobrze słychać

Może chłodzenie wodne masz? Szczerze nie mam pojęcia co to za dzwięk. Musiałbym rozkręcić zajrzeć.

Hmm no mi też cieżko powiedziec co to może być nie znam sie na komputerach to nie są te cewki?

Chłodzenia wodnego nie mam

Spróbuj wyłączyć oszczędzanie energii w biosie, ja miałem dziwne dźwięki przy i5-11400 (też myślałem że może wentylator) ale się okazało że podobne dźwięki powodowało oszczędzanie energii energy star i coś jeszcze powiązanego z tym.

Trzeba rozebrać komputer i na otwartej obudowie sprawdzić, czy to cooler CPU, wentylatory GPU czy w obudowie. Chłodzenie procesora masz box’owe, czy od zewnętrznego producenta?

a to akurat potwierdzam, w laptopie miałem dziwne piszczenie ale bardzo subtelne właśnie spowodowane przechodzeniem procesora w stany C2-state / C3-state.

Pomogło dodanie wpisu do rejestru jako Administrator:

reg add HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Processor /v Capabilities /t REG_DWORD /d 0x0007e666

i potem restart systemu

Może faktycznie to jest rozwiązanie Finally fixed the Coil Whine in my Lenovo Legion Y540

Boxowe

Zdjałem obudowe i wydaje mi sie z te dzwieki sa od wentylatora od procesora nie mogłem rozróznić dobrze miedzy wentylatorem od procesora czy karta graficzna

To spóbuj dać obroty wentylatorów GPU na chwilę na full z użyciem MSI Afterburner. Jeśli piszczenie się spitęguje, to GPU. Jeśli nie grafika, to wróc z obrotami na Auto, czy jak się to tam zwie, po czym wejdź do UEFI i tu na chwilę włącz Full Speed dla CPU FAN.