Problemy ze "starym" komputerem - instalacja systemu


(greh) #1

Witam.

Koleżanki i koledzy, potrzebuję Waszej pomocy. :wink:

Mam dwa komputery. Jeden stary, drugi nowszy.

Chciałem na tym starym, z racji tego, że nie działa tam napęd CD

zainstalować na nowo OS. Padło na Windows XP SP3.

Wszystko ładnie pobrałem z netu, wrzuciłem na CD

podłączyłem dysk ATA do nowego kompa, zainstalowałem system od A do Z ale nie aktywowałem.

Potem przełożyłem dysk do "starego" kompa, i podłączyłem do ATA.

Niestety komp się nie uruchamia. Po naciśnięciu klawisza na obudowie daje sygnał, dysk się kręci, ale

kontrolka z monitora jedynie miga, nic się nie pojawia. Co można z tym zrobić?

Wiem, że kiedyś "przyjaciel rodziny" miał u siebie tylko dysk i jakoś zainstalował system, a potem przełożył go do mojej obudowy, podłączył do płyty i zasilania i system chodził, aż do momentu, kiedy

napędowi się zniknęło z kodem błędu 39.

Proszę o pomoc, co mogę zrobić, żeby ruszyło.

Czy to, że kompy te różnią się bardzo konfiguracją mieć takie objawy?


(Coman Pl) #2

Windows instaluje się tylko na komputerze docelowym.

To nie łatwiej było przenieść CD-Rom z nowego do starego?


(floyd) #3

Oczywiście, że ma znaczenie. Przecież podczas instalacji systemu zbierane są wszystkie informacje o konfiguracji komputera i instalowane sterowniki do różnych elementów sprzętu. Nic więc dziwnego, że najczęściej zainstalowany system na jednym komputerze nie uruchomi się na innym. Wydaje mi się, że prędzej system zainstalowany na starszym komputerze uruchomi się na nowszym niż w odwrotnej kolejności.


(XMan) #4

J/w.

  • tak.

(MaRa) #5

Najlepiej wymienić napęd na działający, nowe nagrywarki DVD to koszt rzędu 80-120zł, używany CD to 5-10zł.

Inaczej raczej Windows XP się nie zainstaluje. W sieci są opisy instalacji z pendriva, mnie to się nigdy nie udało.

Ewentualnie można zainstalować linuksa. Komputer będzie dużo żwawszy. Jest drugi komputer, więc odpada argument, że nie ma jakiegoś potrzebnego programu.


(pawcio1212) #6

co najwyżej jakby miał tą samą płytę główną i procesor to wtedy była by możliwość uruchomienia

nie mówię o edycjach live-cd które można zainstalować na dysku

PS popraw nazwę tematu(problem to ma tu każdy kto napisze w tej kategorii


(XMan) #7

Witamy nowego Moderatora :slight_smile:

Temat został opisany w miarę możliwości /więcej się nie mieści/ :wink:


(pawcio1212) #8

tylko tutaj każdy ma problem więc po co napisał problem masz o tym w regulaminie tylko nie wiem gdzie


(greh) #9

Panie i panowie, komputer chyba ogólna kaplica, gdyż zarówno z podłączonym dyskiem, jak i bez niego jest ciemno.

Tak więc ewidentnie jakiś problem z hardware.

Rozebrałem na części pierwsze, przeczyściłem styki i złącza i nadal ciemno. Co jeszcze mogę zrobić?


(pawcio1212) #10

hmmm

po dociskaj kartę graficzną wtyczki do monitora i do karty graficznej


(greh) #11

Gdyby karta była "poluzowana", to test POST zgłaszałby chyba błąd, nie sądzisz?

Tak mi się przynajmniej wydaje, a ten komp nie wydaje żadnych dźwięków,

oczywiście poza dyskiem i wentylatorami. Nie ma nawet pojedynczego

piknięcia oznaczającego że wszystko OK.


(pawcio1212) #12

czyli jednak nie ma czarnego ekranu tylko system nie działa po prostu zainstaluj system(bo pokazuje się ekran POST)

bez napędu w tym komputerze nic się nie da zrobić


(greh) #13

A gdzie napisałem, że pokazuje się ekran POST?

Nie pokazuje się, od razu po włączeniu kompa monitor przechodzi w stan uśpienia i tyle.


(pawcio1212) #14

jak nie widzi karty graficznej to jak ma coś wyświetlacz na ekranie ty masz jakiś komputer z przyszłości ze żaden kabel od kompa do monitora nie idzie ani żadnych anten nie ma


(greh) #15

Primo: Kabel idzie, jest podłączony.

Secundo: Karta dociśnięta, a test POST nie zgłasza sygnałów żadnych, nie ma ani pojedynczego piknięcia (że wszystko OK), ani większej ilości, że coś jest nie tak.

Tertio: Zachowaj takie złośliwości dla siebie. Nie masz nic mądrego do napisania, nie pisz nic.


(Coman Pl) #16

Czasem tak się dzieje (czyli cisza po włączeniu) gdy:

  • Modem, sieciówka lub inne urządzenie PCI nie działa (np. spalone przez burzę)

  • Źle włożony ram, poluzowany, nierówno siedzi (U mnie na przykład milimetry robią różnice, a objawy te same)

Wyjmij wszystko co się da, zostaw sam procesor. Włącz powinno dać jakiś sygnał. Dokładaj po kolei komponenty zaczynając od Ram-u (po 1 kości) i włączaj za każdym razem. Tak znajdziesz przyczynę.