Problemy ze sterownikiem Nvidia na "własnym" jądrze

Witam. Dziś skompilowałem sobie jądro 3.0.0 pod Ubuntu. Postępowałem według tego poradnika. Kompilacja przebiegła bez problemu, jednakże krok 13 sprawił problemy. Niestety, nie jestem w stanie napisać, jakie. Było to tylko związane ze sterownikiem do karty graficznej. Mimo to zaktualizowałem GRUB i zrestartowałem komputer. Oczywiście zamiast Unity ujrzałem GNOME, gdyż nie mam sterowników graficznych. No nic i tak wolę GNOME, chociaż sterowniki by się przydały. Następnie zechciałem sobie zainstalować jakiś program (dajmy na to GIMP) i niestety, zostałem powitany błędami, które nie pozwoliły na zainstalowanie. Wygląda to następująco:

Examining /etc/kernel/postinst.d.

run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel

* dkms: running auto installation service for kernel 3.0.0-kijowy-kernel       

* nvidia-current (270.41.06)... [fail] 

run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-2.fw for module r8169

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-1.fw for module r8169

run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.0.0-kijowy-kernel

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-2.fw for module r8169

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-1.fw for module r8169

run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel

run-parts: /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common exited with return code 20

Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.0.0-kijowy-kernel.postinst line 346.

dpkg: błąd przetwarzania linux-image-3.0.0-kijowy-kernel (--configure):

podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2

Konfigurowanie libbabl-0.0-0 (0.0.22-1build1) ...

Konfigurowanie libgegl-0.0-0 (0.0.22-2ubuntu2) ...

Konfigurowanie libgimp2.0 (2.6.11-1ubuntu6.1) ...

Konfigurowanie gimp-data (2.6.11-1ubuntu6.1) ...

Konfigurowanie gimp (2.6.11-1ubuntu6.1) ...

Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin...

ldconfig deferred processing now taking place

Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:

linux-image-3.0.0-kijowy-kernel

E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

No więc moje pytanie brzmi, w jaki sposób mogę pozbyć się tego błędu?

Najpierw zajmijmy się sterownikami. Odpalasz instalator i co?

Domyślam się, że korzystasz z binarki ze strony nVidii, bo po skompilowaniu jądra z kernel.org automatyczna instalacja sterowników lubi nie działać.

Czy masz kartę AMD/ATI?

Instalator nVidii w przypadku błędu wkleja loga do /var/log/.

Nvidia zrobiła stery pod 3.xx kernel ?.

foreste , na stronie nVidii nie mogę nic znaleźć na temat kompatybilności sterowników z jądrem. Możesz, proszę, pomóc?

Najnowsze Forceware działają bez problemu z 3.0. foreste nvidia to nie ati że muszą poprawiać sterownik po każdym upgradzie jądra czy xorg, dotychczas była tylko jedna sytuacją że sterownik nvidi nie chciał ruszyć na nowym jądrze, a nvidia szybko naprawiła bład.

To ok ja też zrobię upgrade kernela :wink:

bo mam stare 2.6.39

a co do problemu jak autor robił sam kernel według własnego confingu to coś sekcji graphic mógł namieszać.

Podaj config swój ze folderu z kernelem , plik jest ukryty włącz pokazywanie ukrytych plików i wzuć go na jakiś pastebin lub innego a ja lub inni pomożemy :slight_smile:

Poczekajcie :smiley: Niech najpierw kolega odpisze na moje pytanie.

Jeśli korzysta z jockey-gtk to raczej nic dziwnego.

Proszę, oto link do configu: http://wklej.org/id/577971/.

Co do pytania użytkownika sunbeam96 , to nie. Nie korzystałem z instalatora ze strony Nvidii z prostej przyczyny. Musiałbym wyłączyć X’y, a to niestety kończy się komunikatem “Checking Battery State”, który nie zamierza się zakończyć.

kijek , więc mnie to nie dziwi.

U mnie po customowym jądrze jockey-gtk przestał działać poprawnie.

Robisz tak?

Ctrl+Alt+F4

/etc/init.d/gdm stop lub service gdm stop

cd /katalog/ze/sterownikiem

chmod +x nazwasterownika.rozszerzenie

./nazwasterownika.rozszerzenie
sudo /etc/init.d/gdm3 stop

nie dział. Działa jednak

sudo /etc/init.d/gdm stop

Problem tylko w tym, że kończy się na komunikacje

Checking battery state [OK]

i dalej nie rusza.

Próbowałeś robić to bez _ sudo _, tylko przez roota?

su -

Cóż za monotonia.

Checking battery state... [OK]

A może musisz po prostu zmienić konsole, próbowałeś jak masz to “Checking battery state… [OK]” wcisnąć Ctrl + ALt + F1 albo 2 lub 3.

Jeszcze możesz do zatrzymania gdm. Użyć polecenia

service gdm stop

Temat już jest nie aktualny. Co prawda przełączenie konsoli podczas komunikatu “Checking Battery State [OK]” pomagało, to niestety, nie udało się zainstalować sterowników. Ubuntu wyleciał z dysku i zastąpił go Debian.