Witam. Dziś skompilowałem sobie jądro 3.0.0 pod Ubuntu. Postępowałem według tego poradnika. Kompilacja przebiegła bez problemu, jednakże krok 13 sprawił problemy. Niestety, nie jestem w stanie napisać, jakie. Było to tylko związane ze sterownikiem do karty graficznej. Mimo to zaktualizowałem GRUB i zrestartowałem komputer. Oczywiście zamiast Unity ujrzałem GNOME, gdyż nie mam sterowników graficznych. No nic i tak wolę GNOME, chociaż sterowniki by się przydały. Następnie zechciałem sobie zainstalować jakiś program (dajmy na to GIMP) i niestety, zostałem powitany błędami, które nie pozwoliły na zainstalowanie. Wygląda to następująco:
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel
* dkms: running auto installation service for kernel 3.0.0-kijowy-kernel
* nvidia-current (270.41.06)... [fail]
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-1.fw for module r8169
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.0.0-kijowy-kernel
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-1.fw for module r8169
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common 3.0.0-kijowy-kernel /boot/vmlinuz-3.0.0-kijowy-kernel
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common exited with return code 20
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.0.0-kijowy-kernel.postinst line 346.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-3.0.0-kijowy-kernel (--configure):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
Konfigurowanie libbabl-0.0-0 (0.0.22-1build1) ...
Konfigurowanie libgegl-0.0-0 (0.0.22-2ubuntu2) ...
Konfigurowanie libgimp2.0 (2.6.11-1ubuntu6.1) ...
Konfigurowanie gimp-data (2.6.11-1ubuntu6.1) ...
Konfigurowanie gimp (2.6.11-1ubuntu6.1) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin...
ldconfig deferred processing now taking place
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
linux-image-3.0.0-kijowy-kernel
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
No więc moje pytanie brzmi, w jaki sposób mogę pozbyć się tego błędu?
Najnowsze Forceware działają bez problemu z 3.0. foreste nvidia to nie ati że muszą poprawiać sterownik po każdym upgradzie jądra czy xorg, dotychczas była tylko jedna sytuacją że sterownik nvidi nie chciał ruszyć na nowym jądrze, a nvidia szybko naprawiła bład.
a co do problemu jak autor robił sam kernel według własnego confingu to coś sekcji graphic mógł namieszać.
Podaj config swój ze folderu z kernelem , plik jest ukryty włącz pokazywanie ukrytych plików i wzuć go na jakiś pastebin lub innego a ja lub inni pomożemy
Co do pytania użytkownika sunbeam96 , to nie. Nie korzystałem z instalatora ze strony Nvidii z prostej przyczyny. Musiałbym wyłączyć X’y, a to niestety kończy się komunikatem “Checking Battery State”, który nie zamierza się zakończyć.
Temat już jest nie aktualny. Co prawda przełączenie konsoli podczas komunikatu “Checking Battery State [OK]” pomagało, to niestety, nie udało się zainstalować sterowników. Ubuntu wyleciał z dysku i zastąpił go Debian.