Problemz kartą GF FX-5500 256/128 DVI box GALAXY


(Ofca84) #1

witam!

mam problem(jak w temacie) z kartą graficzną a mianowicie

wczoraj po włączeniu z rana komputera zniknęły sterowniki do karty graficznej! i w menadrzeże urządzeń na jej miejscu jest pytajnik z napisem "kontroler wideo (zgodny VGA)

próbowałem zainstalować nowe sterowniki(z internetu), stare skasowałem, zainstalowałem również sterowniki które dostałem z płytą i nawet format nic nie pomógł!

jeżeli ktoś wie to proszę wskazówki :slight_smile:

pozdrawiam


(Numer_inaczej) #2

sterowniki do płyty głównej, obsługi chipsetu jak na przykład ali, sis-agp, ....? być może pomoże.


(Filip Motylewski) #3

Na moje oko to Ci się coś z kartą zepsuło (jeżeli formatowanie dysku nic nie pomogło ani reinstalacja sterowników). Jednak mogę się mylić bo nie jestem wielkim znawcą. Poczekaj na podpowiedzi innych użytkowników :wink:


(Ofca84) #4

no właśnie z tymi sterownikami wydaje się być wszystko w porządku... mam oprócz ge force'a wbudowaną kartę graficzną VIA/S3G Unichrome Pro IGP - zintegrowaną i sterowniki do niej wydają się działać bez zarzutu... tak jak reszta sterowników do płyty głównej... i tak dziękuję za odpowiedź

Złączono Posta : 08.02.2007 (Czw) 14:02

no tego obawiam się najbardziej...


(Michal Kolatek) #5

Wyłączona w biosie?

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... highlight=


(Ofca84) #6

Możliwe, lecz czy mógłby mi ktoś podać pod jaką opcją może być ewentualne włączenie karty w biosie, mniej więcej, bo wiem że są różne biosy...


(Michal Kolatek) #7

PNP/PCI CONFIGURATION - przestawianie która ma startować jako pierwsza.

ADVANCED CHIPSET - tu można wyłączyć kartę, ale zwykle sam się wyłancza (poszukaj Onboard GPU)

http://bios.i-slownik.pl/bios.php


(Ofca84) #8

no i nic... w biosie jest włączona, nawet postąpiłem zgodnie z instrukcjami w linku Tobiego i dale uparcie stoi "kontroler wideo (zgodny z vga)"...


(Wigrus1) #9

ta VIA/s3 ?

no to musisz ją wyłączyć.