Otóż żeby była jasność pracuję w firmie która zajmuje się sprzedażą oprogramowania dla biur konstrukcyjnych i szkoleniami z tym związanymi ( tyle wystarczy). Na rynku w tym temacie nie ma jakoś wielkiej konkurencji bo Polska jako tak jest w sumie podzielona między w sumie 4-ech graczy. Ale nie to jest ciekawe.
Trafiłem na pewną firmę nową na rynku której strona WWW jest wyświetlana dosłownie na każdym komputerze tablecie czy smartfonie dopóki ten sprzęt nie jest podłączony do sieci firmowej. Otóż czy jest jakaś procedura powiedzmy w HTML CSS JAVA czy innych językach tworzenia stron aby uniemozliwić wyświetlanie stron konkretnemu odbiorcy.
Np. Jestem firmą XXX i chcę żeby moja strona nie wyświetlała się na komputerach podłączonych do sieci firmy YYY. Czy istnieje taka funkcjonalność ?
Wystarczy po stronie serwera sprawdzić kto jest właścicielem adresu ip który łączy się z serwerem, jeśli adres ip jest z określonej puli lub należy do konkretnej firmy można nie wyświetlić strony.
Raczej będą to aktualizowane raz na 24h pule adresów niż sprawdzanie live do kogo należy adres ip ponieważ do długo trwa.
Można również na poziomie firewalla zablokować dostęp z wybranych adresów ip.
Sytuacja komplikuje się jeśli firma nie korzysta z własnych adresów tylko dzierżawi od kogoś innego np operatora, ale jeśli nie posiada ona zmiennego adresu lecz statyczny to problemu dużego również nie ma.
Po stronie mojej firmy niema blokowania stron poza tymi z zawartością XXX i piractwem czyli powiedzmy chomiki i inne gryzonie.
Od IT naszego wiem że nie ma takich blokad u nas pozakładanych które by blokowały dostep do internetu. Wszędzie gdzie chcemy możemy wejśc czy to FB czy inny portal. Problem pojawia się wtedy kiedy jakikolwiek komputer firmowy lub prywatny podpinamy do naszej sieci i chcemy wejść na tą jedną jedyną stronkę. Wtedy no po prostu amba ta jedna strona się nie ładuje choć wcześniej pod np. LTE bez problemu się włączała.