Witam od jakiegoś czasu mam problem z menadżerem okien pulpitu.
Sterowniki grafiki są aktualne ze strony producenta.
Nie działają także komendy naprawcze ze strony pomocy technicznej Microsoftu.
Które uruchamiałem z wiersza poleceń np: dism /online /cleanup-image /restorehealth
A zaznacz wszystko w opcjach wydajności. U mnie trzy okna programów otwarte i menadżer okien pulpitu bierze tyle co nic 23 MB. No to żeś “zaoszczędził”.
W lutym Kaspersky wykrył i zgłosił MS lukę Zero-day w Menadzerze okien pulpitu.
MS dopiero teraz to załatał. Oznaczono ją jako CVE-2021-28310.Stwierdzono ze exploit wykorzystujący Menadżer okien pulpitu był juz wykorzystywany.
Przeskanuj system jakimś dobrym skanerem tym bardziej ze sa problemy z komendami naprawczymi. Tak na wszelki wypadek.
Od listopada nie aktualizuje systemu, mam wylaczony defender i nie użytkuje zadnego AntyWira. Tez mam normalne 29MB. Ale może i faktycznie akurat Ty cos zlapales.
Poza menadżerem pulpitu - widoczna cząść screena jest normalna.
Nie wiadomo, co kaszmir ma na pulpicie, może dużo aplikacji, skrótów specjalnej troski z taką tarczą żółtoniebieską…
Pulpit ma określoną pojemność w megabajtach i przeładowanie pulpitu może spowolnić system. Kiedyś miałem ruchomy screensaver z rybkami na pulpicie i spowalniało mi system.
Dochodzi jeszcze sprawa z krojeniem oszczędnym ustawień. Jet to widoczne nawet na screenie.
Są usługi i ustawienia, których nie należy ruszać. System ma chodzić stabilnie i piorunem.
Nie wiemy, co kaszmir kombinował i co ma na pulpicie. Może mieć nawet folder gry, która tłucze ustawienia w tym folderze.
Dopóki nico nie wiadomo, dopóty można zgadywać.
U mnie ostatnio dwm.exe dobił do prawie 2GB ale że mam sporo RAM’u to się tym nie przejmowałem. Po jakimś czasie zużycie spadło samo <100MB i teraz się utrzymuje <50MB. Bez restartu, bez niczego.
Jest problem. Przyczyn jest mnóstwo. Od malware po wyciek pamięci.
Zadałem sobie trud i przeleciałem paręnaście tekstów. U jednych CPU, u innych pamięć.
Ogólnego rozwiązania nie ma. Poza reinstalacją.
Podobno nieraz pomaga uruchomienie w wierszu poleceń tej komendy.
msdt.exe /id PerformanceDiagnostic
Ale ile w tym prawdy?
a sterowniki do integry zmieniałeś? w moim przypadku używanie nowszych sterów intela, powodował wycieki pamięci, i nie pomagała reinstalacja starych sterów, jedynie format i na czystym systemie instalacja starszej wersji