Proces svchost.exe bardzo mocno wykorzystuje zasoby procesora


(Adanedhelus) #1

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z tym procesem, a nawet z kilkoma tymi procesami, gdyż win ma ich uruchomionych kilka. Łącznie potrafią zużywać 100% procka i strasznie wszystko muli. Zauważyłem także, iż od pewnego czasu wszelkieog rodzaju filmy we flashu strasznie scina. Pisałem o tym problemie na stronach adobe już wcześniej, gdyż ten sam problem miałem na swoim PC, ale nie potrafia znaleźć na to sposobu. Zauważyłem, że wiele osób ma taki sam problem. To są tylko moje przypuszczenia, że obie te sprawy są powiązane i zaznaczam, że svchost.exe zużywa procka nawet jak żadna przeglądarka nie jest uruchomiona. Jednakże wczoraj usurchomiłem sobie combofix'a i po skanie zużycie procka zniknęło oraz filmy na YT działały poprawnie, stąd też te moje przypuszczenia. Niestety dzisiaj uruchomiłem ponownie lapka i znowu problem występuje, dlatego założyłem nowe konto (do starego stracilem hasło i nie pamiętam na jakim koncie e-mail miałem je założone :P) Ok, może wystarczy pisania, poniżej wklejam raporty z OTl z przed chwili oraz combofix z wczoraj i proszę o jakąś pomoc jak sobie z tym poradzic bo już zaczyna mnie to wkurzać:


(drunkula) #2

Proces ten jest hostem usług działających w tle, ale do rzeczy:


(Adanedhelus) #3

To akurat nie jest problem. Wiem, które usługi sa problematyczne. Nie w tym rzecz, gdyż sprawa powstała nagle z jakiś miesiąc lub 2 miesiące temu. Skoro więc sprawa pojawiła się nagle, nie może to chyba być związane ze zwykłym działaniem win'a. czyszcze komputer, rejestr itd itp przy pomocy ccleanera i raczej dbam o porządek na kompie, więc mogę przypuszczać, iż problem to jakiś robak czy inne tego typu badziewie. 


(Atis) #4

Nie widać infekcji.

W ostatnim czasie problem z tym procesem powoduje usługa aktualizacji automatycznych.

Wszystkie programy > Akcesoria > Wiersz polecenia > Kliknij prawym i wybierz Uruchom jako administrator

Wklej kolejno i zatwierdź enterem:

sc stop wuauserv

sc config wuauserv start= disabled

Poza tym zainstaluj Service Pack 1 (537.8 MB) i Internet Explorer 11


(Adanedhelus) #5

Dzięki za odpowiedź. wklepałem komendy, które podałeś i póki co wygląda lepiej. aktualizacje pobiorę po 24 bo wtedy mam bez limitu :stuck_out_tongue: i dam znać, jutro jak to wygląda. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

 

ps: a propos tego co napisałeś to nie rozumiem stwierdzenia, że "w ostatnim czasie problem powoduje usługa aktualizacji automatycnzych". sam mam wyłączone aktualizacje automatyczne, więc dlaczego mam z tym problem i dlaczego w ostatnim czasie, a nie wcześniej? czyzby były to celowe zamierzenia, aby ludzie szli wyżej z wersjami win'a?


(Atis) #6

Jeżeli miałeś wyłączoną usługę to komendy w niczym nie mogły pomóc.

Po wpisaniu sc stop wuauserv powinien być komunikat Failed, bo usługa już wcześniej była wyłączona.

W panelu sterowania zaznaczenie Wyłącz aktualizacje automatyczne nie wyłącza usługi.

Usługę usługi można wyłączyć tutaj:

Kliknij prawym na Komputer > Zarządzaj > Usługi

lub:

Naciśnij klawisz z logo Windows + R i wpisz: services.msc

Po prostu wiele osób na forum zgłasza podobny problem, a Microsoft nie chce lub nie potrafi tego naprawić.


(Adanedhelus) #7

przy instalacji win'a zawsze daje opcje wylaczenia aktualizacji. przypuszczam wiec, iż nie miałem tego wyłączonego i nie pamiętam również, co mi sie pojawiło po wklepaniu komend bo siedze nockę w biurze i jestem zmęczony, robiłem na szybkiego. Ale na serio zauważyłem poprawę i svchost nie zużywa już żadnego %, czasem skoczy z 1-5%, ale to wszystko, no i zauważyłem poprawę w odtwarzaniu filmików we flashu na chrome'ie.

dzięki póki co i tak dam znać jutro, czy dalej wszystko gra.

Ok póki co po restarcie dzisiaj rano procesy svchost znowu zaczeły szaleć. Chodzi o dokładnie 2 procesy, których usługi maja numery PID 1016 oraz 1664 i łącznie zabieraja około 90-100% mocy procesora. Po uruchomieniu przeglądarki znika proces PID 1664 i zostaje tylko 1016, ale zużycie procesora na tym jednym wzrasta tak do około 70-85% i utrzymuje się w tym przedziale cały czas. Nie wspominam oczywiście, że inne procesy svchost tak sobie skaczą od niechcenia pomiędzy 1-3, raz jeden, raz drugi, ze zmianami co kilka sekund...Takie dziwy...:confused:

Proszę korzystać z opcji Edytuj , zamiast pisać post pod postem.

rgabrysiak


(Atis) #8

Musisz ustalić jaka to jest usługa:


(Adanedhelus) #9

Ciężko powiedzieć, bo przykładowo dzisiaj, 90-100% procesora zużywa mi usługa svchost o numerze PID 956 (instrumentacja zarządzania windows, kompozycje, wykrywanie sprzętu powłoki, usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych, logowanie pomocnicze, harmonogram zadań, menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny, usługa profilów użytkowników,serwer, pomoc IP, Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP, klient zasad grupy, przeglądarka komputera, usługa inteligentnego transferu w tle). Od czasu do czasu procent przeskoczy na te wcześniejsze. Nie wiem, czy mogę sam dłubać i wyłączać niektóre procesy jak to zostało przedstawione w linku, który podałeś.


(Atis) #10

Komendy miały związek tylko z usługą aktualizacji, bo wuauserv to nazwa tej usługi w rejestrze.

Sprawdziłeś inną przeglądarkę?

Niektóre usługi można bezpiecznie wyłączyć - Safe:

Możesz użyć SMART który ustawia usługi zgodnie z poradnikiem na BlackViper - Safe Tweaks:

http://www.thewindowsclub.com/smart-a-utility-for-tweaking-windows-7-vista-xp-services


(Adanedhelus) #11

Ło rety, ale miałem urwanie głowy.