Proces svchost.exe używa 100% procesora


(Jerzysiepyta) #1

Wiem, że ten temat już się na forum przewijał i odsyłaliście do samodzielnego szukania rozwiązania, ale ja takowego nie znalazłem. Więc proszę o pomoc.

Problem wygląda następująco: od kilku dni proces "svchost.exe" muli mi procesor, wiem, że normalne jest że mam tych procesów kilka lub kilkanaście, ale nie jest normalne, że dwa lub trzy używają 100% procesora.

Dzieje się taka sytuacja zwłaszcza przy uruchomieniu komputera oraz łączeniu z siecią, nawet przy odświeżaniu strony internetowej użycie wzrasta do 100%. Po chwili sytuacja się stabilizuje i użycie maleje, lecz wystarczy lekka aktywność z mojej strony i nadal mam 100% użycia.

Znalazłem gdzieś na stronie windowsa czy gdzieś, że można zatrzymać usługę "UPnP" i tak też zrobiłem efekt był natychmiastowy, użycie spadło i "svchost.exe" tylko co jakiś czas używał procesora więcej niż kilka procent. Wszystko byłby ok, ale przy kolejnym uruchomieniu komputera nadal "svchost.exe" używa 100% procesora, pomimo tego, że usługa "UPnP" jest wyłączona. Próbowałem uruchomić komputer w "Ostatniej dobrej konfiguracji" ale nie pomogło.

Skanowałem cały dysk: avastem i trojan removerem, nic nie wykazali. W "Proces Explorerze" sprawdzałem ścieżkę procesów "svchost.exe", ale była poprawna: C:\Windows\system32\svchost.exe.

mam Windows 7 home Premium, laptop Asus

Jeśli będzie trzeba załączę Logi (zrobione podczas 100% użycia procesora przez svchosty, posiadam Logi: OTL, MBRCheck, DDS, RSIT )

Gdyby było trzeba mogę zrobić raporty programu "Everest" o sprzęcie, systemie ipt.

Proszę o pomoc.


(Atis) #2

W programie Process Explorer zaznacz proces który obciąża CPU.

Sprawdź które usługi korzystają z tego procesu:

Później spróbuj odczytać szczegółowe dane:

Kliknij prawym na proces obciążający CPU -> Properties -> Threads -> CPU


(Bongoone96) #3

Podaj Logi które zrobiłeś, wtedy użytkownicy znający się na rzeczy będą mogli powiedzieć co dalej :wink:


(Jerzysiepyta) #4

sprawdzałem już, czy nie ma czegoś podejrzanego, akurat ten proces "svchost.exe" jest zmienny (bo jak wiemy jest ich od kilku do kilkunastu) i za każdym razem to może być inny

-- Dodane 31.03.2012 (So) 21:23 --

takie logi mam

DDS:

DDS.txt - http://wklej.org/id/721767/

Attach.txt - http://wklej.org/id/721765/

RSIT:

info.txt - http://wklej.org/id/721768/

log.txt - http://wklej.org/id/721769/

OTL:

OTL.txt - http://wklej.org/id/721773/

Extras.txt - http://wklej.org/id/721774/

MBRCheck:

MBRCheck.txt - http://wklej.org/id/721776/


(Atis) #5

Skoro nie chcesz sprawdzić które usługi sprawiają problem, to w jakim celu założyłeś ten temat?


(Jerzysiepyta) #6

Spokojnie, chcę sprawdzić, tylko, że komp mi przez to powoli chodzi i internet nie jest najlepszy :|.

Screen z proces Explorera podczas obciążenia procesora przez svchost.exe

http://wstaw.org/w/11eN/

-- Dodane 31.03.2012 (So) 21:38 --

może tutaj będzie lepiej widać

http://wstaw.org/w/11eO/

-- Dodane 31.03.2012 (So) 21:45 --

znalazłem jeszcze taki sposób rozwiązania tego lub bardzo podobnego problemu, tylko, że jest to rozwiązanie dla systemu Windows XP, a ja mam 7, więc nie wiem czy to mi się opłaci robić, czy czegoś jeszcze nie zepsuję, może ktoś wie coś na ten temat


(Atis) #7

A czytałeś to:

Później spróbuj odczytać szczegółowe dane:

Kliknij prawym na proces obciążający CPU -> Properties -> Threads -> CPU

Ustaw tryb uruchamiania usług na Bezpieczny według tego:

http://traxter-online.net/wp-content/up ... 7_sp1.html


(Jerzysiepyta) #8

aha, ok, zaraz sprawdzę, teraz akurat chodzi normalnie, w miarę normalnie

a gdzie mam ustawić tryb uruchamiania?

-- Dodane 31.03.2012 (So) 22:07 --

widzę, że część przez panel sterowania, czyli normalnie przez "services.msc"


(Atis) #9

Naciśnij klawisz z logo Windows + R i wpisz:: services.msc

http://traxter-online.net/optymalizacja ... e-windows/

W tabelce gwiazdką masz zaznaczone usługi, których tryb uruchomienia został zmieniony w stosunku do domyślnej konfiguracji.


(Jerzysiepyta) #10

ten svchost zajmował najwięcej procesora, chyba o to chodziło

http://wstaw.org/w/11fb/

-- Dodane 31.03.2012 (So) 22:17 --

aha, teraz rozumiem, dzięki za wyrozumiałość, usługi będę zmieniał już jutro, oczywiście napiszę jaki będzie efekt

a co do tego: " Kliknij prawym na proces obciążający CPU -> Properties -> Threads -> CPU" to o to chodziło?


(Atis) #11

Tak, chodziło o to, co widać na obrazku.

Teoretycznie usługę można wyłączyć:

FDResPub - Publikacja zasobów odnajdowania funkcji

Jeżeli jesteś odważny to możesz ustawić według konfiguracji Poprawiona - Tweaked

Oryginał tego poradnika jest tutaj:

http://www.blackviper.com/2010/12/17/bl ... gurations/


(Jerzysiepyta) #12

aha, zobaczę jaki będzie efekt po ustawieniu usług na razie na "Bezpieczny" dopiero potem pobawię się z "Poprawionym",

a co sądzisz o tej opcji, która jest tu opisana (jedna z łatek jest w sumie na XP, ale poszukałbym odpowiednika dla Win7):


(Bongoone96) #13

Jak chcesz spróbuj opcji z tego poradnika, w najgorszym wypadku użyjesz przywracania systemu :wink:


(Jerzysiepyta) #14

aha :wink: , no ale to już jak się wyśpię :smiley:

-- Dodane 01.04.2012 (N) 13:46 --

ustawiłem usługi według tego planu na "bezpieczny", zrestartowałem kompa i po włączeniu, okazało się, że bardzo duża część usług jest "wyłączona", która mógłbym przysiąc, że normalnie przecież działała, nie miałem dostępu do internetu i nadal nie działają funkcje z przyciskiem "Fn" "Funkcyjnym" na klawiaturze, nie wiem z czym jest to związane,

a ten sposób z łatkami nie powiódł się, gdyż, przy instalacji drugiej łatki pojawił się komunikat, że albo nie jestem administratorem, albo program jest niezgodnym z zainstalowanym systemem :expressionless:

svchost nadal szaleje

ktoś na innym forum dał mi propozycję użycia "ComboFix" ale czytałem tutaj, żeby raczej go nie używać

-- Dodane 11.04.2012 (Śr) 21:07 --

już nieaktualne, dzięki za pomoc, (niewielką, ale zawsze coś :wink: )

format kompa, nowy system i wszystko działa jak należy :smiley: