po uruchomieniu komputera temperatura skacze od 59 do 64, jak już załaduje wszelkie procesy i mam tylko taskbar to temp jest w okolicach 60, CPU load od 4% do 7%.
@wasabi1084 AMD Precision Boost mialem na AUTO, dałem wczoraj na DISABLED, potem na ENABLED i niestety nie miało to wpływu na temperatury.
A wynoszą one tyle samo w każdym trybie
Cinebench multi core test, zegar na 4600 około, temp 85 stopni.
Cinebench single core test, zegar na 4850 do 5000, temp 67 stopni.
Zastanawiam się nad oddaniem tego Krakena X73 i powróceniu do Noctua.
Może undervolting by pomógł? Tylko nie wiem jak to zrobić.
Chociaż jeśli komputer się wiesza to problem leży gdzie indziej, nie w chłodzeniu CPU. Raczej coś z zasilaczem, RAM lub choćby sterownikami. Ewentualnie kompletny brak przewiewu w obudowie (np. zatkana kurzem).
Komputer dwa razy mi się wyłączył, gdzie temperatura była w okolicach 87 stopni, jasno wskazuje, że 2 stopnie do maxa to niewiele brakuje, a jednym z zabezpieczeń przegrzania jest wyłączenie komputera (z tego co wyczytałem w necie).
Jedynie obudowa jak pisałem, jest mocno wygłuszona, z definicji taka obudowa ma kiepski airflow i to może być przyczyną, dlaczego tak mocno się grzeje.
I teraz, po ściągnieciu lewego i prawego panelu, temperatura w idle spadła o 10 stopni, jest teraz około 50, ale pomiary w Cinebench są identyczne jak wyżej. Zatem otwarcie obudowy poprawiło trochę idle, ale bez znaczenia gdy komp pod obciążeniem.