Procesor i7-3770 i DDR3

Mam w posiadaniu chyba sprawny i7-3770 i DDR3 (4x4GB) i chyba sprawny stary zasilacz Bequiet 400W.

Tak myślę kupić obudowę najtańszą i płytę główną do tych podzespołów.

Czy ktoś ma jakieś propozycje płyt głównych ? Na alledrogo widzę za ~100zł:

• Q77H2-AD
  • Dell 7010 SFF WR7PY/GXM1W

Czy ktoś ma inne propozycje lepszych płyt głównych w okolicach 100zł?

Ogółem chciałem sprzedać to co mam, ale nikt w ciemno nie kupi niesprawdzonego i7 i DDR3 :confused:

Nikt nie ma w okolicy takiej płyty? Lepiej sprzedać, bo kupując płytę do testu zysk do 0 zbijesz. Ewentualnie zapytaj na forum, może ktoś pomocy udzieli. :wink:

Pytałem na 2 forach… nikt nie ma płyty na sprzedaż poniżej 200zł.

To spróbuję sprzedać chociaż wątpię, aby ktoś kupił niesprawdzone :confused:

… bo to złom, :slight_smile: A w rodzinie nie ma nikt? Zaden kuzyn, ciotka? Nawet z drugiego końca Polski. Zapakujesz w kopertę i za tydzień masz pewne, czy działa.

No jak na złość ten socket nikt nie ma :confused:

Za ile ramy mogę sprzedać ?

Dlaczego zakładasz że to złom?

Jak jesteś z trójmiasta to dawaj z tym do mnie, sprawdzę i jak śmiga dogadamy się cenowo.

@daras28-82 priv

Czy ja wiem czy złom w sensie że płyty główne czy seria bo to była prawie ostatnia najlepsza seria jaką intel robił bo ostatnia to lga 2011 na której siedzę i jak sie sytuacja nie zmieni to za 2-4 lata kupuje już ryzena od amd, a nic z intela.

@Niejakimaks
Ogólnie to był droższe płyty główne i nie dziwi mnie że nie można znaleźć tanich egzemplarz nawet używanych… zwykle ceny stoją w okolicach 300+

tutaj za 230 idzie kupić.

Najlepiej brać gigabyte albo asus bo jak chodzi o ten socket to w tym okresie te firmy robiły najlepsze mobasy…

Choć wolał bym dorzucić te 5 dyszek więcej i kupić lepszy model

-bump-
To jeszcze raz ja coś dopisze przepatrzyłem oferty, ale na olx tym razem zamiast na allegro.

I znlazłęm dobrą oferte za 220

lub za 300 ale z procesorem 2500 tak wiem że masz 3770 ale jak by sie zepsuł to zawsze masz coś w zapasie.

1 polubienie

… ubytek naturalny/zużycie. Chodzło o płyty, nie procki. W sumie Biostar reanimacją podstawki wspomoże recykling tych procków. :wink:

Znaczy, co, wprowadzają do obiegu nowe płyty na tym sockecie?

No, jak ktoś ma wydać 300 do i7, to może warto poszukać, czy już są.

Przeoczyłem, fajna sprawa, ciągle dobre procesory a płyt ze starszymi socketami brakuje albo są przesadnie drogie.

Ramy na allegro 40/50 zł za sztukę. Za tyle się szybko sprzedadzą. Procesor 400 zł. CPU nie psują się, dasz gwarancję w razie czego kupującemu.

Pomijając fakt tej wmawianej nam miniaturyzacji to takie nowe 4 rdzeniowce mają więcej możliwości niż te gnioty intela które są co prawa troszkę wydajniejsze i mnie zużywają… ale za to są mega wykastrowanie z dodatkowych funkcji m.in liniami pci-e.

A teraz zerknij na tą niesamowitą miniaturyzacje dzięki której procesory są bardziej uległe na uszkodzenia/przepalenia, a procesor nadal to nie całą wielkość komputera i buda z resztą podzespołów zajmuje nadal tyle samo miejsca co wcześniej :slight_smile:

Dodatkowo zmiana platformy pare lat temu z ddr3 na dd4 i tradycyjnie nowe mobo nowy soket…
Jedyne rzeczy które mogą służyć na lata w kompie i warto w nie wydać parę groszy już na starcie a tak na prawdę o dziwo mało osób zwraca na nie uwagę to dobra buda i zasilacz format jest nie zmienny od wielu lat…

Dlatego też żeby nie narażać sie na koszta i czasem lepiej wydać pare groszy więcej z góry a jak sie nie ma to zacisnać pośladki i nie ma że boli przeczekać i dozbierać niż kupować 2x jakiegoś shrota któy znowy sie zepsuje albo będze mało wydajny lub na tyle słąby że kaśa wymiana podezespołu będzie wymagała/wymuszała zmiane przy kolejnym.

Np za słaby procesor na nowsze graki (efek throttling i inne tego typu problemy)
Za słaby zasilacz na nowsze mocniejsze podzespoły.
Zbyt skompa plyta główna która nie daje możliwości rozbudowy kompa dokupić jakieś dyski pod pci-e np nvme czy karte dzwiękowoą z braku ilości szyn i tak dalej.

I potem jak ja pisze że mam kompa za 6 tysi i mi działą już 9 lat i po 9 latach wymieniam tylko na nową grafike za 2 klocki i gry zapier… po 100FPS+ na ultra/wysokich
To potem ludzie nie wierzą np takiego seasonica można kupić z gwarancją na 10 lat za 500zł co w tej samej cenie kosztują te kiepskie zasilacze bequite które wcale nie są tak ciche jak sie reklamuje procuent i oferują tylko 6 lat gwarancji… i te pier… trole z x-omu ciągle ciemnosci wciskają peryferia z gorszego sortu czasem nawet w wyższej cenie na tak zwanej “promocji” niż te lepsze firmy gdzie mają taką samą cene lub podobno i to bez promocji.

I żeby nie przedłużać wracając do meritum
Osoba kupująca kompa z głową która nie żydziła ,ale te żnie była głupia ,aby przepłacać bo trzeba nie zapominać że są firmy co chcą grocie z gów*o patrz Apple wydają mniej kasy w przeciągu 10-14 lat niż te osoby co kupują kiche niby tańszą o 1 tysiąc a w następstwie wymieniają kompa 3x w tym czasie co inna kupująca kompa z nieco lepszymi parametrami.

Popatrz na mniej sam jestem tego “pozytywnym przykładem”
kupiony komputer w 2011 roku
CPU 3820 za 1100 złotych wymieniony na 4930k używke za 500zł - ogólna
Mobo p9x79 Asusus
Ramy Kingstony Predator 2400mhz
Seasonic platinium 860W - 12 lat gwarancji !!

I w 2019 roku wymieniłem grafikę i wszystko dalej działa nic niczego nie spowalania nawzajem gry po 100FPS+ w zależności od gry na ultra

Grafka to konrketnie podrasowany EVGA 2070Super RTX FTW3 jedna z najlepych kart niereferencyjnych ale jako fanboj evga uczciwie przyznaje puchar Zotac AMP jedna zotac przez ostanie 3 lata odwalił kawal dobrej roboty.

Dlaczego EVGA tak lubie bo brat ma tego samego kompa i nie widzi powodu aby zmieniać swojego starego evga 670 !!! model tego starca bo brat nie lubi grać na wysokiej rozdzielczości i na jego monitorze 670 dalej dźwiga gry ale wiadomo nie bede wciskał kitu że to detale ultra bo to nie prawda ale sam fakt że grafika dalej działa…

Myślę że można zakończyć dyskusję, dogadaliśmy się z autorem na priv, jak się nie rozmyśli to czekam na sprzęt.
Żeby nie było że się z czymś ukrywam a potem nie przyznaję się do czegokolwiek.

Co do działających staroci najczęściej sprzęt ląduje w utylizacji sprawny, po prostu nie daje rady uciągnąć obecnych standardów.

Procesory są chyba najtrwalsze, płyty- o ile nie zabije ich jakiś kondensator który zawiódł lub gówniany zasilacz czy inne zwarcie pracują bardzo długo, grafiki w dobrze wentylowanej budzie i regularnie czyszczone nawet na fabrycznej paście mają szanse dłuuugo żyć.