Pomijając fakt tej wmawianej nam miniaturyzacji to takie nowe 4 rdzeniowce mają więcej możliwości niż te gnioty intela które są co prawa troszkę wydajniejsze i mnie zużywają… ale za to są mega wykastrowanie z dodatkowych funkcji m.in liniami pci-e.
A teraz zerknij na tą niesamowitą miniaturyzacje dzięki której procesory są bardziej uległe na uszkodzenia/przepalenia, a procesor nadal to nie całą wielkość komputera i buda z resztą podzespołów zajmuje nadal tyle samo miejsca co wcześniej
Dodatkowo zmiana platformy pare lat temu z ddr3 na dd4 i tradycyjnie nowe mobo nowy soket…
Jedyne rzeczy które mogą służyć na lata w kompie i warto w nie wydać parę groszy już na starcie a tak na prawdę o dziwo mało osób zwraca na nie uwagę to dobra buda i zasilacz format jest nie zmienny od wielu lat…
Dlatego też żeby nie narażać sie na koszta i czasem lepiej wydać pare groszy więcej z góry a jak sie nie ma to zacisnać pośladki i nie ma że boli przeczekać i dozbierać niż kupować 2x jakiegoś shrota któy znowy sie zepsuje albo będze mało wydajny lub na tyle słąby że kaśa wymiana podezespołu będzie wymagała/wymuszała zmiane przy kolejnym.
Np za słaby procesor na nowsze graki (efek throttling i inne tego typu problemy)
Za słaby zasilacz na nowsze mocniejsze podzespoły.
Zbyt skompa plyta główna która nie daje możliwości rozbudowy kompa dokupić jakieś dyski pod pci-e np nvme czy karte dzwiękowoą z braku ilości szyn i tak dalej.
I potem jak ja pisze że mam kompa za 6 tysi i mi działą już 9 lat i po 9 latach wymieniam tylko na nową grafike za 2 klocki i gry zapier… po 100FPS+ na ultra/wysokich
To potem ludzie nie wierzą np takiego seasonica można kupić z gwarancją na 10 lat za 500zł co w tej samej cenie kosztują te kiepskie zasilacze bequite które wcale nie są tak ciche jak sie reklamuje procuent i oferują tylko 6 lat gwarancji… i te pier… trole z x-omu ciągle ciemnosci wciskają peryferia z gorszego sortu czasem nawet w wyższej cenie na tak zwanej “promocji” niż te lepsze firmy gdzie mają taką samą cene lub podobno i to bez promocji.
I żeby nie przedłużać wracając do meritum
Osoba kupująca kompa z głową która nie żydziła ,ale te żnie była głupia ,aby przepłacać bo trzeba nie zapominać że są firmy co chcą grocie z gów*o patrz Apple wydają mniej kasy w przeciągu 10-14 lat niż te osoby co kupują kiche niby tańszą o 1 tysiąc a w następstwie wymieniają kompa 3x w tym czasie co inna kupująca kompa z nieco lepszymi parametrami.
Popatrz na mniej sam jestem tego “pozytywnym przykładem”
kupiony komputer w 2011 roku
CPU 3820 za 1100 złotych wymieniony na 4930k używke za 500zł - ogólna
Mobo p9x79 Asusus
Ramy Kingstony Predator 2400mhz
Seasonic platinium 860W - 12 lat gwarancji !!
I w 2019 roku wymieniłem grafikę i wszystko dalej działa nic niczego nie spowalania nawzajem gry po 100FPS+ w zależności od gry na ultra
Grafka to konrketnie podrasowany EVGA 2070Super RTX FTW3 jedna z najlepych kart niereferencyjnych ale jako fanboj evga uczciwie przyznaje puchar Zotac AMP jedna zotac przez ostanie 3 lata odwalił kawal dobrej roboty.
Dlaczego EVGA tak lubie bo brat ma tego samego kompa i nie widzi powodu aby zmieniać swojego starego evga 670 !!! model tego starca bo brat nie lubi grać na wysokiej rozdzielczości i na jego monitorze 670 dalej dźwiga gry ale wiadomo nie bede wciskał kitu że to detale ultra bo to nie prawda ale sam fakt że grafika dalej działa…