Witam. Posiadam płytę główną GA-B85M-D3H-A. I posiadam obecnie procesor i3-4170. Chciałbym zmienić na coś mocniejszego. Macie jakieś sugestie jaki bedzie dobry procesor, oczywiscie do gier ?
Ogólnie platforma “martwa” i szkoda w nią inwestować. Zastanawiałeś się nad wymianą procka, płyty i RAMu? Stare graty mógłbyś sprzedać, w ten sposób zwiększysz budżet.
Maksymalnie co w tą płytę możesz włożyć to i7 czwartej generacji.
Tzn kase mam, ale już sie nie bawie w jakieś super sprzęty. Chce tylko włożyć jakiś procek do tej płyty i już bede miał na lata żeby w coś pograć na niskich detalach.
Ja bym włożył ten procesor Intel Core i7-4790K. W połączeniu w miarę z dobrą kartą graficzną pograsz nawet na ustawieniach wysokich.
W ogóle wkurzają mnie teksty typu “platforma martwa”. Może i martwa ale całkiem jeszcze sensownie wydajna i można z niej jeszcze sporo wycisnąć.
Za cenę procka na tą płytę kupisz 4 razy silniejszego Ryzena…
Kupi, ale wtedy musi wymienić pozostałe elementy systemu żeby mieć gdzie tego Ryzena włożyć.
Własnie jak mam kupic Ryzena jak to całkiem inny socet… A kolego masz możę troszkę taniej ze 100zł możę ?
Zgadza się, ale zostaje z socketem, na który w przyszłości może dalej inwestować aż do nawet aktualnych procesorów, a kupowanie na tą starą płytę to tylko przepłacanie (już teraz musi kupić hi-endowy procek za kosmiczne pieniądze, żeby to jako tako działało), aby odwlec nieuniknione.
To moje zdanie, a zrobi jak uważa.
Każdy socket kiedyś umiera i przechodzi do lamusa. Niektórzy po prostu mają jakiś skromny fundusz na jedną aktualizację i patrzą pod tym kątem. I nie mogą sobie pozwolić na przykład na wymianę płyty a chcą znaczenie podnieść wydajność swojego aktualnego systemu jak najmniejszym kosztem. Po wymianie na tą i7 komputer spokojnie pociągnie te jeszcze 3 lata. Do tego czasu to jestem pewien, że ktoś może odłożyć pieniądze na nową jednostkę.
Pewnie, ja też bym koledze radził kupno Ryzena, nową płytę plus pamięć RAM specjalnie dedykowaną pod ten procesor. Tym bardziej, że jestem fanbojem AMD a Intelem wzgardzam. Jednak nie zawsze tak się da i pracuje się na tym co się ma a nie na tym co by się chciało mieć.
Moim zdaniem jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto. To już lepiej teraz się przemęczyć i doskładać trochę kasy.
Patrzę po sklepach i za cenę 2 takich procesorów można dostać kompletny komputer razem z monitorem na aktualnym sockecie i pamięciach DDR4
https://www.morele.net/komputer-hp-pro-dt-285-ryzen-3-pro-2200-4gb-500gb-dvd-rw-monitor-hp-v197-18-5-4cz14ea-5621964/
Sam się zastanów, jaki ma sens takie wywalanie kasy w starego grata.
No mnie się ta konfiguracja nie podoba. Słaby procesor, słaba karta, mało pamięci RAM. A kolega chciałby sobie pograć. Więc musiałby trochę jeszcze w ten system włożyć zaraz po kupnie i go rozbudować.
To tylko taki przykład, pierwsze co mi wpadło w oczy na am4 i ddr4, bo nie chce mi się specjalnie szukać. Z używek pewnie by coś złożył silniejszego i tańszego. Tutaj w cenie jest jeszcze ten monitor.
Za sześć stówek mamy entry level AM4 z Ryzenem 1200 i 8GB RAM (3200MHz). Jeśli wcześniej sprzedamy stare graty, to powiększony budżet pozwoli na zakup lepszej płyty. Może zostanie coś jeszcze na dodatkowy RAM albo po prostu lepszy procesor.
I ja bym tez to podejście polecał. Zakup I7 wychodzi za drogo w stosunku do opłacalności.
Porównajcie sobie tyko wydajność między Ryzenem 1200 a i7 4790k. Ten pierwszy w PassMarku ma 6797 punktów a ten drugi 11165 więc o czym wy piszecie. Wzrost wydajności mówi sam za siebie. Platforma martwa? No i co z tego skoro wydajniejsza niż te przy życiu. To, że porzucił ją producent nie oznacza, że jest bezużyteczna. Skoro jest możliwość upagrejdowania to nie ma nawet co się zastanawiać. Tutaj wymienia jeden podzespół a wy mu polecacie kupno praktycznie całej nowej jednostki i jeszcze licznie się z tym że ktoś może się znajdzie kto kupi wymienione podzespoły. Jak ktoś ma czas to może się bawić w takie coś. Ale czasami ktoś chce zrobić szybki upgrade systemu bez kombinacji a mam wrażenie że własnie na tym zależy autorowi tematu.
I7 - 850 zł - 11.000 punktów
Ryzen 2600- 550 zł -13.000
Jest możliwość, ale za cenę tego procka ma i nowego, lepszego procka i płytę. Za resztę (sprzedaż obecnej), jakieś 200 dokupi 2x8 GB RAM.
Gdyby koszt wymiany na I7 wyniósł ze 200zł… to popieram.
Ryzen 2600 tak ale pisaliście o 1200. Więc co to za argument? Poza tym dolicz do tego 550 zł za procesor jeszcze pamięć i płytę.
Płyte masz za 300 zł różnicy w cenie i7 vs Ryzen.
RAM za sprzedaż płyta+procek+RAM, ze 200zł będzie.
Wcale nie wychodzi więc drożej, tylko bardziej pracochłonnie…
Jak masz to i3, tą płytę główną i 8GB RAM to sprzedaj za jakieś 250 zł i kup na początek nawet używany Ryzen 1400 za 300 + dobrą płytę główną B450 za 300 i 2x4GB RAM 3000/3200 za niecałe 200. Kiedyś będziesz potrzebował mocniejszy sprzęt to za 3-4 lata używany Ryzen 3600 będzie kosztował pewnie koło 300 zł.
Chyba że bardzo lubisz swój kilkuletni sprzęt i chcesz koniecznie w niego zainwestować to najtaniej wyjdzie kupno xeona e3-1230v3 (To samo co i7), który ruszy z kopyta na Twojej płycie głównej. Kosztuje 280 zł na Aliexpresie.