Mam taki pewien problem z procesorem. Mój procesor to Intel Dual-Core E5200 2x 2.5GHz
Planuję zakupić pewną grę, spojrzałam więc na jej wymagania
Z tego co wiem to Dual-Core jest lepszy od Pentium 4, no ale tamten ma 3 GHz a mój ma 2x 2.5 Wiadomo, że tego się ze sobą nie mnoży. No i teraz mam dylemat - czy mój dwurdzeniowy procesor jest lepszy od tego jednordzeniowego który ma jednak więcej GHz?
No i czy można obliczyć jakiś działaniem matematycznym to, ile mój procesor ma “serio” GHz?
Ogólnie chce wiedzieć czy ta gra będzie w miarę płynnie działać na moim komputerze. Raczej o resztę wymagań martwić się nie muszę.
Nie policzysz tego tak. Wszystko zależy czy program/gra jest wstanie korzystać z 2, czy np. 4 rdzeni. Poza tym z tym liczeniem wydajnośc w GHz to kiedyś było łatwo, a teraz to ciężko porównać. Mimo mniejszego taktowania nawet jeden rdzeń w Twoim procesorze będzie bardziej wydajny niż PIV.
Jak wyżej napisali, lepsze dwa rdzenie niż jeden rdzeń z HT. Jak zmierzyć wydajność ? Wystarczy ściągnąć Sisoft Sandra i sobie po testować i się człowiek dowie ile wydajności ma komputer z P4 i dwurdzeniowcem. Sam sobie zrobiłem mały test i widać że jest różnica.