Procesor pracuje na 150% częstotliwości

Witam.
Posiadam laptopa Dell 7730.
Miałem problemy z dźwiękiem mojej zewnętrznej karty audio.
Producent w konfiguracji zalecił wyłączyć c-states w biosie.
Po wyłączeniu tej opcji procesor ma stale 150% częstotliwości (wcześniej sobie stale zmieniał pomiędzy 100-150). Czy coś się może stać, czy mogę tak bezpiecznie używać laptopa?
image
image

Pewnie błąd wyświetlania w windowsie,
procesor biega od 2.70 GHz do 4.40 GHz lub nawet 2.20 GHz przy opcji TDP down

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/134867/intel-xeon-e2176m-processor-12m-cache-up-to-4-40-ghz/specifications.html

Upewnij się że jest włączona funkcja Intel SpeedStep. To ona dynamicznie steruje częstotliwością pracy procesora. Dodatkowo plan zasilania powinien być ustawiony na Zrównoważony.
https://www.dell.com/support/manuals/pl-pl/precision-17-7730-laptop/precision_7730_sm/wydajność?guid=guid-c239a04f-55eb-4eaa-8a61-dc9462b93cee&lang=po-pl

Sprawdzę. Plan zasilania jest ustawiony na maksymalną wydajność i minimum procesora na 100%, tylko dlatego że producent karty dźwiekowej tak zalecał. Mnie tylko zastanawia czy to, że procesor chodzi na 150% częstotliwości będzie miało jakiś wpływ na jego awarię.

Nie wiem o jakiej awarii mówisz, ale na ustawionej Maksymalnej wydajności procesor niepotrzebnie utrzymuje maksymalną częstotliwość, co wpływa na temperaturę która jest znacznie wyższa, nawet jak nic nie robi. Przez to również układ chłodzenia może pracować głośniej.

Nie utrzymuje jej cały czas. Ucina po prostu czasy oczekiwania, mając wyższą gotowość na wskoczenie na pełne obroty. Jest cieplej i głośniej, istotnie.

Wyświetlanie „150%” pochodzi z perfmona, narzędzia ostatnio odświeżonego w ramach systemu Windows Vista, wydanego dwa lata przed pierwszą implementacją Intel Turbo Boost w Nehalemach.

Rada „wyłącz zarządzanie energią w BIOS-ie, bo nie umiemy napisać poprawnych sterowników” powinna dyskwalifikować sprzęt, który tego wymaga. Niestety, laptopy regularnie mają problemy nawet same ze sobą.

I to od lat. Jak to jest, że na MacOSX, czy Fedorze zamykasz klapę, otwierasz i wszystko, praktycznie zawsze działa malinowo, restart robisz czasami raz na kilka miesięcy, a w Windows a to ci nie wyjdzie z uśpienia, a to ci USB zwalnia, a to WIFI zrywa, a to się samo włączy, a to wywali coś, a to transfer z dysku spada.
I tak jest na wielu laptopach, od wielu lat. Do dzisiaj nie ogarnęli tego poprawnie. :grinning:

Nie wiem, może w laptopach jest inaczej, ale dla testu przełączyłem plan na Wysoką wydajność u siebie (stacjonarka), poobserwowałem przez chwilę i częstotliwość jest cały czas ustawiona na sztywno na najwyższą. Tak samo dzieje się z napięciem procesora.

Tu możesz mieć rację. Może lepiej będzie poszukać innej karty dźwiekowej (interfejsu audio).
Rozumiem, że lepiej mieć zrównoważony tryb, bios przywrócić do wartości domyślnych i pozwolić sterować zarządzaniem na ile komputer ma być wydajny w danej sytuacji.

Wejdę w lekką dygresję.
Myślałem jeszcze o przejściu na Windowsa 11.
Czy jeżeli zainstaluje 11 to ustawienia będą domyślne czy zostaną te z 10?
Lepszą opcją jest chyba zrobienie formatu, zainstalować na czysto 11 prawda?
Bo tak to wszystkie stare sterowniki z 10 zostają jednak na dysku.

Upgrade sprawia, że ustawienia i sterowniki zostają… ale jest jeszcze kwestia, w jaki odbywa się to sposób.

1. Sterowniki: aktualizator eksportuje wszystkie z systemu, a następnie importuje do nowego. Jeżeli sterownik nie wspiera migracji albo system z jakiegoś powodu zadecyduje, żeby zaimportować go „inaczej” (albo inną jego wersję - czasem instalatory sterowników instalują kilka), to będziesz mieć ten sam sterownik, ale inne zachowanie. Zakładając oczywiście, że: a) w ogóle pasuje b) nie zostanie wycięty przez HVCI

2. ustawienia - Rejestr jest migrowany. Ale plany zasilania mogą nie przetrwać (w 10 → 10 migrowały dopiero od którejś wersji, a i to czasem - nie wiadomo na jakiej podstawie - nie działało). Jeżeli jednak 11 założy plany zasilania na nowo, zmigrowane ustawienia przestaną pasować i zostaną wywalone :smiley: I teraz obstawiaj, czy będzie to miało miejsce. Niby Raczej Nie™, ale różnie bywa…

Możesz też wyeksportować sterowniki sam: Windows: jak wyeksportować zainstalowane sterowniki?

A następnie zintegrować je z instalką Jedenastki, przed jej użyciem: Windows: jak dostosować nośnik instalacyjny?

Opcje zasilania

Ustaw i testuj.