Czy procesor Xeon E3 1240v3 powinien działać na płycie Asus Z97-P? Na stronie Asus jest ten procesor wymieniony jako wspierany. Jest jednak jeszcze jedna kwestia. Nie posiadam karty grafiki. Korzystam z układu graficznego w procesorze. Czy więc taki procek bez układu graficznego zadziała na tej płycie?
Skoro producent napisał, że płyta wspiera procesor to znaczy, że płyta wspiera procesor. Jeżeli do płyty wsadzisz procesor bez karty graficznej to będziesz musiał użyć zewnętrznej karty graficznej.
Dzięki za odpowiedź. Początkowo sądziłem, że płyty mają jakieś własne układy graficzne idąc za nazwą „zintegrowana karta grafiki” ale mają jedynie moduły współpracujące z procesorami w których to jest (lub nie) układ graficzny.
Graphics
Integrated Graphics Processor - Intel ® HD Graphics support
Multi-VGA output support: HDMI, DVI-D, RGB port
Supports HDMI with max. resolution of 4096 x 2160 @24Hz / 2560 x 1600
@60Hz
Supports DVI-D with max. resolution of 1920 x 1200 @60Hz
Supports RGB with max. resolution of 1920 x 1200 @60Hz
Supports Intel ® InTru™ 3D, Intel® Quick Sync Video, Intel ® Clear Video HD
Technology, and Intel ® Insider™
Supports up to three displays simultaneously
Maximum shared memory 512MB
Tu masz wyciąg z tabeli Twojej płyty. Potrzebujesz zewnętrznej karty jak już wspomniano.
Ta moja płyta też do młodych nie należy dlatego miałem prawo sądzić iż nazwa nadal mówi to co mówi
Grzesiekk: Opisy tego typu nie są takie jednoznaczne dopóki się zakłada coś innego. Nie mniej sprawa się wyjaśniła.
Pamiętaj o odpowiedniej wersji BIOS płyty niczym wsadzisz Xeona
W fabrycznej specyfikacji (jest w instrukcji) jest napisane, że płyta obsługuje procesory ze zintegrowaną grafiką. Nie ma tam informacji o zintegrowanej w płycie karcie grafiki:
No tak tylko, że jeśli czegoś nie ma w instrukcji nie oznacza, że tego czegoś nie ma w sprzęcie. Nie raz się spotykałem z różnymi a to błędami a to pominięciami w instrukcjach. A płyta teoretycznie może mieć swoją grafikę plus dodatkowo obsługiwać grafikę z procesora.
panicagaming: Aktualizowałem Bios/UEFI jakiś czas temu do najnowszego, bo musiałem ze względu na dysk NVMe, gdyż nie był tam widziany. Mam tylko nadzieję, że nie trzeba będzie niczego ustawiać/zmieniać w UEFI przed zmianą procka.
Moim zdaniem nie może. Ale rzecz w tym, że powołałeś się na to co jest napisane w specyfikacji:
a specyfikacja precyzuje to bardzo jasno…
Podasz chociaż jeden przykład takiej płyty?
Dla mnie nie jest to jednoznaczne jak już pisałem a to dlatego, że założyłem, że technicznie jest możliwe by płyta miała zintegrowaną grafikę oraz jednocześnie obsługiwała grafikę z procesora. A czy takie płyty są, to nie wiem. Nie czytam na co dzień specyfikacji płyt.
Ok, inaczej. Gdzie konkretnie wyczytałeś, że ta płyta ma „zintegrowaną kartę grafiki”?
W instrukcji obsługi min.
Ale w instrukcji niczego takiego nie ma…
Integrated Graphics Processor - Intel ® HD Graphics support
Tutaj jest. Druga część dotyczyć miała dodatkowej opcji obsługi grafiki w procku. Czy to w ogóle ważne, jak to rozumiałem?. Teraz widzę, że źle rozumiałem.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.