Mój procesor zamiast pracować na swoim maxymalnym taktowaniu zmniejszył je o prawie połowę przez co gry chodzą byle jak. Mam komputer stacjonarny. Jak można przywrócić ustawienia maxymalne?
Oszczędzanie energii (mnożnik został obniżony z 9 do 6).
Obciąż czymś procesor (gra, konwersja wideo, test wydajności w winrar itp) i procesor powinien zwiększyć swoje zegary (sprawdź w cpuz).
Jak gram to jest straszny zmuł. 2 dni temu czysto po formacie kompa wszystkie gry chodziły idealnie.
Sprawdź jakie masz taktowanie procesora podczas grania (w ogóle pod obciążeniem).
Odpaliłem Sniper Elite v2 oraz MAFIAII i w obu przypadkach taktowanie się nie zmieniło. Jak w biosie zmieniłem z x6 na x9 to po restarcie znowu jest na x6…
Udało mi się ustawić x9 i mam taktowanie 2.4 GHz. Ale gry dalej mulą… przedwczoraj chodziły idealnie. Komputer mam prawie jak nowy - po formacie. Co tak zamula ?
np. Mafia II chodziła bez żadnej ściny na najwyższych możliwych ustawieniach grafiki, a teraz jest tragedia, ze 20 FPS.
ehe… karta graficzna miała obniżone taktowanie o 3 razy… ciekawe czemu. Co zmniejsza taktowanie procesora i karty? Bo na pewno nie ja
grafika ma zawsze obniżone taktowanie w trybie 2d
Wejdz na windowsupdate i ściągnij łatki (u mnie na win8x64 to było ponad 550mb czyli 1/5 systemu)
Karta graficzna również przechodzi w tryb oszczędzania energii i obniża swoje taktowania. Odpal grę w oknie, obok odpal jakiś program, który pokaże taktowania CPU/GPU i sprawdź wtedy.
Zmieniłem w Biosie procesor na 2.4 GHz, kartę w MSI Afterburner na maxymalną wartość i na razie jest dobrze. Dzięki za odpowiedź. Co mam dokładnie zrobić z Windows Update? Bo mówi, że nie ma aktualizacji (wczoraj jakieś się zainstalowały i chyba po nich tak zmulił)