Witam. Posiadam procesor AMD A8-7600 ze zintegrowaną kartą Radeon r7.
W przeszłości dokupiłem dedykowaną kartę graficzną radeon rx 560, i chciałbym kupić lepszy procesor który faktycznie da mocnego kopa żeby było widać zmianę w wydajności. Czy znajdzie się lepszy procesor do mojej płyty?
Płyta: A68HM-E33 V2 (MS-7721)
https://pl.msi.com/Motherboard/support/A68HM-E33-V2#support-cpu
Co do wyboru zaś - to sprawa … nie jest prosta ze względu na to, że moim zdaniem - żaden z tych CPU nie da “faktycznie mocnego kopa”.
Mam ten sam set Bez zewnętrznej, ale mniejsza. Ten procek nie jest taki tragiczny z 570 nawet da radę. Natomiast wymiana nie ma sensu, wszystkie apu miały sporą część płytki zajętą radeonem, bez apu procek też głowy nie urwie Ci. Możesz kupić coś mocniejszego, ale bardziej bym doradzał sprzedać i wymienić na am 4 LUB… oszczędzać na nowy a obecnie kupić używane chłodzenie do AM2/3 (Radiatorek był większy przez wyższe tdp) i lekko podkręcić z 5, może 10 procent na tej budżetowej płytce wykręcisz.
okey dzięki za info. Przemyślę sytuacje i dzięki za pomoc
Przy rx 560 myślę, że to dobry czas pomyśleć nad przejściem na Ryzen.
Niby czemu ;-)? Athlon 200Ge chodzi spokojnie z 570 4 GB, a8 7600, to praktycznie wydajność i budowa Athlona. Oczywisćie rozbudowywać niewarto i lepiej isć w nowe, jednak 560 spokojnie na 100% się zmęczy;)
Jedyne co pozostaje to zakupić Athlona X4 880k lub 860k i go podkręcić ile się da. Przy wartościach rzędu 4,5 GHz odczujesz dopiero różnicę w wydajności. Bez podkręcania na tej platformie za dużo nie zyskasz. Bo najmocniejszy z procesorów na tej platformie będzie około 10% wydajniejszy od Twojego obecnego procesora.
Dokładanie nowych podzespołów, które w tym układzie coś jeszcze pomogą, ale przyszłościowo nie mają sensu nie jest najlepszym pomysłem.
Jest takim sobie rozwiązaniem a czy jest dobrym czy nie to zależy od właściciela komputera i jego oczekiwań. Nie każdy od razu kupuje nowy komputer. Wszystko jest zawsze sumą zysków i strat które musi sobie przeliczyć osoba, która wykłada pieniądze. Może to zrobić bo informacji w tym temacie jest wystarczająco dużo.