Zamiana i5 650 na 760 to krok wstecz - oba należą do 1ej generacji, ale 650 jest nowocześniejszą konstrukcją (choćby ze względu na proces 32nm vs 45 nm). 760 będzie nieco szybsza (podejrzewam, że i tak nie we wszystkich zastosowaniach), ale też lepiej zagrzeje wnętrze obudowy. IMHO gra niewarta świeczki. Dwa testy: 1, 2.
Jeżeli chcesz naprawdę poczuć różnicę, to kup płytę, Ram i Ryzena1200/Athlona3000G. Przy wymianie tych procków nie zyskasz nic. Tylko będziesz gnerował koszty. Może i7 by coś dała, ale za słaby zasilacz etc.
To jest HP czyli ma nietypowy zasilacz, złącza. SFF czyli niski desktop i grafika tylko LP niski profil i to nie każda wejdzie.
Upewnij się co faktycznie wspiera płyta, taniej wyjdzie xeon niż Core.
U córki zamieniłem i3 540 na X3470, maszyna z GTX 1650s spokojnie sobie radzi z każdą grą.
Xeona o wydajności i7 kupisz na ten socket w cenie i5.
Dobra, sprawdziłem, Xeony ponoć na tym działają.
Nikt nie da gwarancji, zawsze można odesłać i odzyskać kasę.
Jedyne co tam ci wlezie graficznego to karty niskoprofilowe, obecnie najmocniejszy jest GTX1650.
Tylko do 1650Super bym był sceptyczny, sprzęt nie jest nowy i mocno obciążony będzie zasilacz. Polowałbym na używaną 1650 raczej. Może ktoś pozbywa się.
1650 super nie ma w LP.
Zwykła 1650 działa na zasilaniu z płyty i w SFF naprawdę daje radę, mam takiego LP w HTPC (Dell 7010SFF) z 16GB ram i i5 3470.
Maluch w “Kingdom come deliverance” w 1080p i maksymalnych ustawieniach trzyma powyżej 40 fps.
Zasilacz 240W spokojnie sobie radzi z tym kompletem.
Raczej kupie jednak tą i5 kosztuje 49 zł więc to nie tak dużo. A przygotowuje też ten komputer do sprzedaży a ludzie na pewno wolą kupić i5 z 4 rdzeniami niż 2
I na pewno procesor będzie ten i5 760 będzie mniej obciążony niż ten i5 650 który teraz mam
Też ten i5 760 ma 8 mb cache w porównaniu do i5 650 który ma 4 mb cache
Bój sie Boga…
Janusz Biznesu w całej okazałości, tyle, ze sam sie oszukasz.
Nikt tego nie kupi.
Wartość tego całego komputera wynosi ze 100, może 150 zł.
Takze Twoja inwestycja w 4 rdzenie, żeby złapać kogoś… odbije Ci się czkawką.
I nie, zysku wydajności nie będzie. Czasem nawet spadek. Przy jednowątkowych zastosowaniach. Zresztą z perspektywy współczesnego oprogramowania oba procesory są złomem, w wdajności różnicy brak. Całkowity brak. O potencjalnym problemie ze stabilnością, (sprawdź TDP) nie wspomnę.
Ta 100 150 zł ciekawe że tylko sama grafika nowa kosztuje 430 zł
Dobra to teraz jedno pytanie. To co ty byś zrobił na moim miejscu wymieniłbyś ten procesor czy byś zostawił ten co jest?
Nie podałes jaka masz, ale weź pod uwagę, że GT 1030 cz RX 550 (jestem optymista i liczę na nową) może kosztować 400zł w sklepie. Tylko nikt tego nie kupi. Podobnie z GT 710 po 200 zł. Będą zalegały w magazynach do śmierci.
Moja rada jest taka: wejdź na Allegro, zobacz sobie po ile są “poleasingowe” I5-2400, tak ze 2-3 x wydajniejsze od Twojego, i pomyśl czemu ktoś miałby kupić Twój.
Jeżeli faktycznie masz sensowną grafikę, 750TI, 1050, rx 560 czy coś podobnego, to wystaw osobno. Sam komputer bez inwestowania, bym spróbował po 200 zł pchnąć. Moze przez te lekcje zdalne ktoś kupi, ale na 400, 500 czy ile na początku zakładałeś, to nie licz.
To teraz przekalkuluj to na 4 rdzenie 8 wątków jak w i7.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Xeon-X3440-vs-Intel-Core-i5-650/m6655vsm340
Jak uda ci się tanio wyrwać X3470 to zyskasz 30% wydajności.
Poza tym tak jak wyżej kolega napisał wyżej, nie zwróci ci się ta inwestycja, raczej oddaj to co masz za grosze zamiast tracić kasę.
To teraz proszę o odpowiedź na to pytanie: czy mam kupić ten procesor x3470 czy lepiej nic nie robić
- dla siebie, do korzystania, jeżeli nie masz innego, to jedyna sensowna rozbudowa
- do sprzedaży, absolutnie nie inwestować
Dzięki za odpowiedź i całą pomoc !
Wiem , że już, zakończyłem temat ale mam jeszcze jedno pytanie . Co powiedzielibyście na procesor Intel Core i3 4130 i jakaś płyta główna na tym sockecie
Lub Intel core i5 3470 i też płyta główna na tym sockecie
Jak już tak kombinujesz to kup sobie budżetową płytę + wspomniany przez Marcina Athlon 200GE +Ram. To jest sensowne. Masz nowe i pod rozbudowę.