Witam czy ten procesor https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/48496/intel-core-i5-760-processor-8m-cache-2-80-ghz.html
Będzie działał mi na gnieździe od tego procesora
https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/43546/intel-core-i5-650-processor-4m-cache-3-20-ghz.html
dzięki za pomoc
To ta sama podstawka, będzie działało.
Dzięki!
Nie wiem, sprawdź zgodnosć CPU z płytą. Twoja może nie wspierać lub wymagac aktualizacji BIOS.
Dodatkowo, jesteś świadomy, to bardzo stara platforma…
Wiem o tym ale mam taka stara płytę główną
Chyba że lepiej kupić nowsza płytę główną i kupić procesor
Zależy od budżetu i zastosowań.
D Internetu i5 da raę, do gier większy wydatek.
W granicach 500-600 doprowadzisz go do używalności, dodasz procek, ram i kartę.
Nowy i o wiele lepszy sprzęt to rząd ~~2000.
i5 s.1156 do gier też ujdzie za 12 zł można już kupić na allegro. Z SSD i jakimś RX470/570 pogra chyba w każdą grę spokojnie. Nie każdy ma 4K i potrzebuje 200 klatek. ps. przed rozbudową, warto bardzo dokładnie sprawdzić sprzęt czy nie wiesza się etc. To już starej generacji jest i różnie z tym bywa, sam mam bardzo dobrą płytę na serwisie s.1156 ale raz na jakiś czas bluskrin bez powodu.
Pan raczy żartować.
I5 to jeno z nazwy, bo i5 650 jest niemalże core quadem z wydajności. I7 760 dobija do 3000 w passmarku, połowę mniej od Athlona 200GE.
RX 570 będzie sie tam dusił, z i7 mniej, ale FPS też rewelacyjne nie będą. Między i7 2 i 7 generacji różnica wynosi jakieś 20%, tu z 25% mniej będzie od tego co normanie byśmy sie spodziewali. Raczej 1050TI, tańsze i bezpieczniejsze.
Ja mam komputer grafikę GTX 2gb z zeszłego roku 8gb ram i SSD 480gb i chodzą mi wszystkie nowe gry nawet grałem w forze horizon 4
Tylko chce Intel i5 650 wymienić na Intel i5 760
Bo ten pierwszy ma 2 rdzenie a ten drugi 4 rdzenie
Jaka to grafika? Albo gt 1030 albo 750 TI? NIe ma sensu dodawać i7, karta więcej FPS nie da…
PS> i nadal nie podałeś płyty, bo nie sprawdziłes zgaduje, czy Twoja i7 wspiera.
Ta płyta to jakaś hp-kowska i CPU z nie pokazuje modelu
No to ryzyko, a drugie to zasilacz i chłodzenie.
Jeżeli to jakieś “poleasingowiec”, to miej na uwadze, że I5 miały TDP rzędu 90W, i7 dobijały zaś do 130W. Więc stockowe chłodzenie i zasialcz może nie wyrobić.
jest to poleasingowiec ale ja caly czas mowie o intel core i5 760 . A moc mojego zasilacza na lini 12v wynosi 240W
to jest model mojego komputera HP Compaq 8100 Elite SFF PC moze znajdziecie jakies informacje o plycie glownej. bo jest w nim fabryczna plyta glowna
Poczekaj, chcesz i5 pierwszej generacji wymienic na 2? Tego bez benchmarku nawet nie odczujesz.
ale 2 rdzenie a 4 rdzenie to chyba roznica. co o tym myslisz