Program albo sposób do nagrania Sporych plików na płytę DVD lub Pendrive

To wsadź sobie pena z NTFS i zrób "awarię prądu"albo niechcący wyciągnij. Wtedy porozmawiamy.

1 polubienie

Może chodzi wam o to, że dawniej domyślną zasadą dla dysków wymiennych był tryb wyższej wydajności (buforowanie zapisu w RAM), przez co bez kliknięcia opcji wysuń dysk, albo po utracie zasilania zbuforowane dane przepadały, co kończyło się uszkodzonymi plikami na pendrive.
Tryb ten nie ma nic wspólnego z użytym systemem plików, a tym bardziej z programem do formatowania (systemowy w zupełności wystarcza i robi to samo).
Tryb szybkiego usuwania (pasek postępu kopiowania faktycznie oznacza kopiowanie na pendrive) jest domyślny od ponad 2 lat? Wcześniej trzeba było ustawiać go samodzielnie, co oczywiście warto było zrobić i sam tak robiłem nawet we wcześniejszych Windowsach niż dycha :stuck_out_tongue_winking_eye:

obraz

Zrób sobie archiwum RAR podzielone na party, chyba najprostszy sposób.

Nic nie rozumiesz, poczytaj sobie o NTFS. jajecpl ma rację. Czy zaniku prądu uszkadzasz tablice partrycji i wtedy jest kupa. Przy exFAT uszkadzasz tylko ten plik który wczytujesz.

Podlinkuj proszę informację o tym, bo pierwszy raz w życiu słyszę, a mi przypadek taki nigdy się nie przytrafił pomimo wyszarpywania pendrivów, czy wyłączania komputera z prądu bez systemowego zamknięcia.

A czasami i pen do śmieci.

NTFS jest od lat w windows z aktywnym buforowaniem zapisu, które dodatkowo potrafi działać bardzo agresywnie przy dużej ilości pamięci RAM. Jakoś nie słyszałem o masowych uszkodzeniach tablicy partycji przy utracie zasilania.

Wpisz w google pendrive error break, czy jakoś tam,. miliony wpisów.

Bo jak już, to może walnąć tablica alokacji plików (już w FAT była zapasowa na taki wypadek), ale też nie wyobrażam sobie mechanizmu, w jaki do tego mogłoby dojść przez niezapisany plik :wink:
Tablicę partycji to mogą uwalić przy jej modyfikacji, w innych wypadkach jest tylko czytana, aby określić w którym miejscu zaczyna się kolejna na dysku.

Z nieznajomości biorą się później takie miejskie legendy jak tu koledzy powtarzają, a fizyczne uszkodzenie pendrive przez błędy w strukturze logicznej poskładało mnie z fotela :smiley:

Ja z NTFS uszkodziłem 2 razy. Wtedy trzeba pendrive włożyć, w menadzerze uzunąć partycje, i stworzyć nową i sformatować. NTFS jest dobry do przenoszenia plików ale nie dla ludzi którzy wyciągają zanim się wgra wszystko. exFAT jes uniwersalny, chodzi na windows, Apple i linuksie. W telefonach na kartach powyżej 64 GB jest exFAT a nie NTFS. Ale każdy niech se formatuje jak chce, wybór należy do niego

Artykuł z 2013 roku i to na WP :joy: Nawet szkoda mi czasu na czytanie.

BTW. Opisuje właśnie buforowanie zapisu, o którym już wspominaliśmy. Buforowanie to jest domyślnie wyłączone od Windowsa 10 1809, o czym też już wspominałem.
edit.
Aha i nie wspomina nic o uszkodzeniu tablicy alokacji plików, ani tablicy partycji, a opis zwarcia na pinach chyba nie wmówisz mi, że jest zależny od systemu plików :wink:

Ale możesz se nawet sformatować w NTFS +super to jest dwój wybór. Poza tym dla informacji exFAT to jest FAT64 inaczej. Zrób sobie doświadczenie

A kilka lat już komputerów używam :wink:

Panowie wiecie mi chodzi o to abym mógł mieć na pendrive obraz iso czyli pliki które ważą np 14.15GB i pytałem was czy muszę dokupić pendrive o większej pojemności np 64Gb więc panowie jeśli kupię większą pojemność pendrive to pozwoli mi to kopiować obraz iso na niego A potem przenieść sobie te dane na mój drugi komputer i instalować i wszystko będzie działało nic się nie uszkodzi żaden plik instalator czy raczej pliki będą uszkodzone :slight_smile: I no właśnie exFat czy NTFS :slight_smile: np jest jakiś obraz płyty gry wypakowywuje pliki mam tam wszystko co potrzebne do instalacji kopiuje te wszystkie pliki na pendrive potem przenoszę to wszystko do mojego folderu na gry i instaluje i wszystko powinno działać:) tylko czy jest sens kupić pendrive 64gb jeśli to pozwoli mi przenosić gotowe obrazy np gier to przydałby się:)

14.15 GB możesz przenieść na obecnym 16-gigowym pendrive tylko sformatuj go na NTFS lub exFAT (obojętnie który system plików wybierzesz).
Klikasz prawym na ikonie pendrive w przeglądarce plików i wybierasz formatuj, następnie system plików NTFS lub exFAT.

Jakbyś jednak chciał :joy: umieścić plik Data.Bin który waży 13,8 GB na płytach DVD, to polecam do jego podziału program KFK File Splitter (portable)

i ustawiasz go w ten deseń:

Plik można każdym pakerem podzielić 7ip też zrobi swoje a co do partycji do faktycznie exFAT lepszy jednak.

Dobrze Panowie Ustawiłem sobie tego pendrive o pojemności 15,6 GB na ExFAT i wybrałem rozmiar jednostki alokacji 32768 KB ustawiłem dobre wartości opcje czy złe i muszę je zmienić bo są różne 8192 KB 16384 KB więc które z tych mam wybrać czy to raczej bez znaczenia :slight_smile:

Dla ciebie bez znaczenia. Weź domyślne.

Dobra Dzięki wszystkim za pomoc już wszystko wiem :slight_smile: Pocolog :slight_smile: sprawdzę czy ta operacja pozwoli mi zapisać Dużo Gigowe pliki i nie uszkodzą się potem znaczy nie będą się dały odczytać lub zainstalować :slight_smile: